IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще усвоява евросредства агробизнесът през 2014 г.?

Още не е ясно кога ще стартира новата ПРСР, както и какъв ще е таванът за директните плащания

12:42 | 29.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производството на плодове и зеленчуци е един от приоритетите на новата ПРСР. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производството на плодове и зеленчуци е един от приоритетите на новата ПРСР. Снимка: Ройтерс

Директните плащания

До пълното изработване на мерките и одобрението на ПРСР от Брюксел, фермерите ще разчитат на директните плащания, които се очаква да са в размер 4,540 млрд. евро. 

В резултат на преговорите между Европарламента, Еврокомисията и Съвета по ОСП през октомври 2013 г. бе договорено през 2014 – 2020 г. да има по-голяма гъвкавост при прехвърлянето на средства между различните й направления.

Страните-членки ще имат възможност да прехвърлят 15% от директните плащания към програмите за селските райони, както и 15% от средствата за развитие на селските райони към директните плащания. За страни като България, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Обединеното кралство тази сума се увеличава до 25%.

Една от съществените промени в Общата селскостопанска политика е обвързването на директните плащания с екологични цели.

Във връзка с налагането на таван на директните плащания е договорено той да бъде минимум 5% за суми над 150 000 евро с възможност за дерогация.

Тук обаче започва дебатът какъв да бъде таванът на директните плащания за България. Въвеждането на лимит по принцип се предлага, тъй като през сегашния период стана ясно, че 80% от земеделците си поделят едва 20% от директните плащания в селското стопанство. С други думи – по-голямата част от парите отива в малък брой производители, основно на зърно и затова сега се търсят механизми да не бъдат ощетявани останалите фермери.

Ивайло Тодоров коментира, че таванът, който би трябвало да се въведе в България, не трябва да е по-малък от 500 хил. евро. Целта на предложението е да бъде засегнат възможно най-малък процент от земята – тоест минимална площ да остане несубсидирана. „Много често, когато се говори за тавани, се коментират сумите за крупни производители. Но при таван от 150 хил. евро 20% от земята в България ще остане несубсидирана”, аргументира се той.

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев не се ангажира с конкретна сума, но заяви, че ще пресметне какви ще са последствията при въвеждането на едно или друго ограничение и как то ще се отрази то на бизнеса. „2014 г. е преходна по отношение на подпомагането, тогава ние трябва да си изясним политиката”, допълва Гечев.

Подобно е мнението и на Ангел Вукодинов – според него, преди да се определи таван на директните плащания, трябва да се анализират специфичната ситуация в България, обработваемите площи, демографските проблеми и обезлюдяването на селските райони.

„Личното ми мнение е, че таванът от 5% за суми над 150 000 евро е поносим”, твърди той.

Точно заради директните плащания обаче Общата селскостопанска политика търпи особено сериозни крити от страна на икономисти и анализатори. Преди дни на дискусия за бюджета на ЕС икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Николай Вълканов заяви, че директното подпомагане убива предприемаческия дух. Като доказателство той посочи спада в цените на зърното през тази година и реакцията на зърнопроизводителите, които изпаднали в „шок и ужас”, въпреки че спадът в цените би трябвало да е очакван от тях пазарен риск.

В анализ, публикуван на сайта на ИПИ, той изчислява, че плащането на площ води до неравнопоставеност между секторите в селското стопанство, концентрирайки финансовите стимули в отглеждането на зърнени и технически култури, където отиват 81% от субсидиите.

Според него прехвърлянето на 15% от средствата за директни плащания към ПРСР ще доведе до значително по-равномерно разпределение на финансовите стимули и “замразяване” на стимулите за разрастване на свръхедрите стопанства на базата на подпомагане. Анализаторът препоръчва плащанията да бъдат обвързани с произведена и реализирана продукция (литър мляко, килограм месо, тон плодове/зеленчуци), с цел изсветляване на търговията.

Дори според него може да се обмисли таван на ДП от 100% за горницата над 150 000 евро с проверка за свързани лица и произход на капитала.

Засега това е само препоръка, тъй като е възможно да стане е обратното – до 25% от средствата за ПРСР да бъдат прехвърлени към директните плащания.

Като представител на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов коментира, че „съвременното земеделие трябва да се прави по модерен начин, да има висока производителност, което изисква големи площи”.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
kefala
преди 10 години
Висока производителност на съвременната химия,не на съвременното земеделие има предвид човеко!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
game_over,задаваш точни,но неправилно адресирани въпроси.Аз самият вече ни то адресирам подобни въпроси към политици,***,ЕС,фес и т.н.Това е губене на време.Тези формации няма да станат други,колкото и ще въпроси да им се задават.Просто,това е тяхната същност.А ТЯ Е ТАКАВА,ЗАЩОТО НИЕ,ЕЛЕКТОРАЛНИЯ БЪЛВОЧ СМЕ ТЕЗИ,КОИТО СМЕ.Всички тези въпроси би трябвало да се адресират до ...ох, "така наречения народ",ПЪРВОПРИЧИНА ЗА ВСИЧКО ТОВА,СРЕЩУ КОЕТО УЖ НЕДОВОЛСТВА.ДОКАТО НИЕ,"НАРОДЪТ",НЕ СЕ ВГЛЕДАМЕ В СЕБЕ СИ И СЕ ВИДИМ КАТО "ТВОРЦИ" НА НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ,ЦЯЛОТО ТОВА НАШЕ ЛАЕНЕ ПО ФОРУМИТЕ,А И ИЗВЪН ТЯХ,Е БЕЗСМИСЛЕНО.Само тогава,бихме могли да го променим,в желаната от нас посока.НО ДАЛИ ВЕЧЕ НЕ Е КЪСНО И НАРОДЪТ НЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ В ЗОМБИРАНЕТО СИ,КАТО МУ Е ОСТАНАЛО САМО УМЕНИЕТО ЗА БЯГСТВО ОТ СТРАНАТА СИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
game_over
преди 10 години
Vijte dali v Shevron Bulgaria, ne rabotiat hora u4ili pri Soros. Nisto li4no, no da mi otgovoriat ste razpredeliam gaz ot Bulgaria po niakakva formulka sas stranata i ot prirodata zavisi dali ste ima ekologi4ni posledstvia, kogato stava vapros za gaz za 100 godini spored niakoi izto4nici i kogato diplomati USA se zastapvat za Shevron mi vdiga nervite. Tezi na Soros niama li da si namiriat niakakva rabota da proizvedat nesto ili ste kradat ot Centralna Banka do Pravitelstvo do resursi. Kakvi ste sa hubavi namazani s katran i pera? Na tova li gi u4at ot ECB i EC? Vijte med Assarel-Medet JSC, Аурубис България stava vapros za nad 3 mlrd lv resursi na godina!!! Zasto Avstria i Belgia vzimat tezi pari!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още