IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. ще има гарантирани бюджети за всеки агросектор

Малките стопанства ще получават повече средства по програмата за селските райони, заяви Димитър Греков

16:37 | 20.11.13 г.
До 2020 г. ще има гарантирани бюджети за всеки агросектор

В новата Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще има гарантирани бюджети за всеки агросектор. Това съобщи пред парламентарната земеделска комисия зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Целта е да има запазен ресурс например за зеленчукопроизводството, животновъдството, етерично-маслените култури и др. Така няма да се повтори ситуацията от настоящия програмен период най-развитият сектор – зърнопроизводството, да изземе почти целия ресурс по отделните направления.

Министърът на земеделието Димитър Греков припомни, че значително са изостанали секторите животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство и  затова ще получат увеличение на средствата.

В новата ПРСР са планирани инвестиции в хидромелиорации, ще има мерки за осигуряване на поливна вода, включително чрез въвеждането на нови технологии.

Предвиждат се и улеснени процедури за малките и средните стопанства. „България има малко едри стопанства, които концентрират значителен ресурс и много повече малки стопанства. Затова за тях ще има тематична подпрограма и те ще получават с 10% повече еврофинансиране за инвестиции в сравнение с големите стопанства“, уточни министърът.

До 2020 година програмата за селските райони ще стимулира биопроизводството и пчеларството. Ще се акцентира и върху интегрираното производство на месо и зърно, заради недостатъчното производство на месо за българския пазар.

„Идеята не е да подпомагаш фермерите за нещо, което те по принцип правят, а с финансовите инструменти да стане така, че на земеделците да им е изгодно да отглеждат едновременно и животни, и различни култури“, разясни Гечев.

Греков допълни, че малките стопанства ще ползват олекотен режим при преработката на собствени продукти.

Планираният бюджет на програмата е 2,3 млрд. евро, като най-много средства е предвидено да отидат за повишаване на конкурентоспособността. Целта е България да има конкурентоспособно земеделие и селски райони, привлекателни за живеене в края на периода, допълни Греков.

Явор Гечев съобщи, че проектът на програмата в момента е 350 страници и следващите дни части от него ще бъдат изпратени за съгласуване в Брюксел.

„Повечето работа е свършена. Не сме преписвали старата програма“, обясни Гечев.

Според него тютюнопроизводителите може да бъдат подпомагани, но не за производство на тютюн, а за да се насочат към отглеждане на животни или билки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още