IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери ще кандидатстват за няколко дейности с един проект по ПРСР

Въвежда се забранителен списък за дейности, при които не може да се получават директни плащания за площ

08:45 | 08.11.13 г.
Фермери ще кандидатстват за няколко дейности с един проект по ПРСР

По новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. фермерите ще могат да кандидатстват с интегрирани проекти за няколко дейности, съобщи Владислав Цветанов, експерт в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), на дискусия за новата агрополитика на Европейския съюз (ЕС), организирана от сп. "Агрозона".

Целта е с един набор документи едновременно да се кандидатства например за модернизация на земеделското стопанство и паралелно за инвестиция, насочена към т. нар. разнообразяване към неземеделски дейности. Така един проект може да обедини обновяването на машини във фермата и създаването на семеен хотел. Сега по двете направления се кандидатства с различни проекти по две от мерките на ПРСР.

Имаме амбицията ПРСР да заработи още от 2014 г., каза експертът, но отказа да се ангажира с прогноза кога реално ще се задейства новата програма, която все още е на етап проект на регламент в ЕС.

Цветанов припомни, че безработицата в селските райони е над 20%, там се наблюдава ниска производителност на труда, ниско ниво на разнообразяване на икономиката и малко се ползва интернет. Това показва какви да са мерките за подпомагане в новата ПРСР. Те се определят след анализ на територията, който правят всички страни-членки. Този анализ е направен вече за България.

Според анализа силните страни на нашата страна са благоприятните почвено-климатични особености, силното развитие на зърнопроизводсвото и благоприятен агроекологичен потенциал. Подходът ЛИДЕР също е плюс, той ще бъде използван и в бъдеще. 

Слабите страни са раздробената структура на стопанствата, полупазарните стопанства, застаряването на хората в селските райони, лошата поливна инфраструктура, ограниченият достъп до финансиране - това спъва инвестициите и проектите на малките стопанства.

Има възможност в рамките на ПРСР да има тематични подпрограми. В България е небохдимо да има подпрограма за малките стопанства, за да се конкурират с други подобни стопанства, когато кандидатстват с проекти, допълни експертът.

В новата програма няма да ги има т. нар. приоритетни оси - направленията, по които досега се групираха мерките. Сега една мярка ще изпълнява няколко цели - например инвестиции за модернизиране на земеделската техника и на предприятията.

Един от приоритетите е стартирането на микропредприятия в селските райони. Това ще става с различни финансови инструменти - например гаранционни фондове. Ще продължи подобряването на общинската инфраструктура с евросредства, съобщи още експертът.

Директните плащания

Предстои въвеждането на зелени директни плащания, припомни на дискусията агроминистърът Димитър Греков. Той посочи, че в бъдещата ОСП ще има специална схема за дребните производители. За младите фермери ще бъде заделен специален бюджет, за да получават по-висока субсидия.

Една от съществените промени в Общата селскостопанска политика е обвързването на директните плащания с екологични цели, коментира и Снежана Благоева, директор на дирекция Директни плащания и пазарна подкрепа в МЗХ.

За да не се стига до злоупотреба със средствата за земеделие, е предвиден негативен списък за дейности, при които няма да се дават директни плащания за поддържани площи - в този списък влизат  лица, които оперират летища, жп услуги, водни съоръжения, услуги в сферата на недвижимите имоти, спортни игрища и места за отдих.

Целта е да се разграничат поддържаните терени, които се ползват за производство на храна, от площите, които също са поддържани, но не за земеделски цели. Затова се въвежда изискването за площите, за които се плаща, да има минимална земеделска дейност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още