IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са част от рисковите пари за селските райони

В момента се превеждат суми за агроекология, ДФЗ чака и кметовете да подадат заявки за проектите, които се изпълняват в общините

14:03 | 11.12.13 г.
Разплатени са част от рисковите пари за селските райони

Агроминистерството е разплатило част от парите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които България рискува да загуби заради бавните действия на администрация и общини.

Припомняме, че на 19 ноември земеделското министерство съобщи, че е подготвило екшън план за спешно разплащане на 280 милиона евро до края на годината по програмата. Тогава министър Димитър Греков каза, че в ДФ „Земеделие” за пореден път е получено писмо от Европейската комисия (ЕК) за възможни загуби на средства. От началото на годината по ПРСР са били разплатени 90 милиона евро, като рискът е неразплатените 280 милиона евро да бъдат загубени.

Днес от Държавен фонд „Земеделие“ заявиха, че от тези 280 милиона евро скоро ще бъдат окончателно разплатени средствата за агроекология, които са близо 148 млн. евро. Вече са разплатени 26 млн. евро на частни изпълнители на проекти по програмата, обработвали се и други заявки.

Николай Дачев, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ, уточни, че от парите за агроекология вече са изплатени около  23 млн. евро. Всекидневно се изготвя график какви суми ще се плащат.

Големият проблем обаче са общинските проекти, които масово са удължени за период от една година заради бавните процедури за големите проекти за инфраструктура. За да бъдат усвоени изцяло рисковите 280 млн. евро, местните власти трябва да подадат в ДФЗ заявки за авансови плащания.

Изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов намекна, че е възможно кметове от ГЕРБ да бавят исканията за плащания по политически причини. Той отказа да отговори на журналистите кои общини не си вършат работата, но призова кметовете „да не се делим на политически партии и пристрастия, а да работим за благото на своите жители".

Няма риск да бъдат загубени колосални суми от рисковите 280 млн. евро, твърдят представителите на фонда.

ДФЗ има готовност да изпълни всяка една заявка за плащане по ПРСР, като целта ни е да няма загуби, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Той обвини предишното ръководство на министерството, че шест месеца преди смяната на властта там не е вършена никаква работа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още