IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,2,3 – ядрена мощност построи

Само за няколко седмици България на хартия се превърна в строителна площадка за поне три ядрени блока

09:05 | 24.12.13 г. 16
<p>
	Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: ЕК

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

2013 година започна ударно за ядрената енергетика у нас – след събраната подписка от БСП, в края на януари се проведе първото национално допитване след 1989 година насам и темата беше ядрената енергетика. 

Данните показаха, че 60% от българите подкрепят идеята за развитие на този сектор чрез изграждане на нова мощност, както всъщност беше формулиран въпросът в допитването. Това обаче стана при изключително ниска избирателна активност и така въпросът беше придвижен отново до Народното събрание без мнението на участвалите в референдума да има задължителен характер.

В едно от последните си заседания 41-то Народно събрание отново замрази проекта за строеж на централа в Белене - на пръв поглед този път окончателно. В последвалите пролетни месеци страната произвеждаше повече електричество, отколкото потребяваше. Това наложи и ограничаване на производството на някои централи. На този фон дебатите за и против нови мощности – независимо ядрени или не, изглеждаше предрешен.

В последните месеци на годината обаче темата изведнъж отново влезе в дневния ред след посещението на енергийния министър Драгомир Стойнев в САЩ и искането на Атака за рестарт на строителството на „Белене”.

Коментарите за новия блок в АЕЦ „Козлодуй” не спират вече няколко седмици. Тезата на управляващите е диверсификация и сигурност.

Строителството на седми блок на централата от Westinghouse разнообразява технологиите и така в страната ни ще има блокове по съветска и по американска технология. При евентуален проблем с едната – няма да се налага да спираме цялата ядрена енергетика.

Американската компания, която е част от японската Toshiba Corporation, пък е готова и да доставя ядрено гориво – не само за своя блок, но и за работещите в момента у нас руски реактори.

Диверсификацията на доставките на ядрено гориво обаче трябва да бъде разгледана и в друг ракурс – съхранението му. В момента у нас няма изградено ядрено хранилище, изборът на място и разрешителните отнемат време, почти колкото и за изграждането на един ядрен блок.

Липсата на хранилище подсказва, че практиката сега е да връщаме обратно в Русия отработеното гориво, макар и да плащаме за съхранението му в продължение на 100 години. Подобна практика обаче няма при американските доставчици на ядрено гориво.

Интересен е въпросът къде може да бъде изградено подобно хранилище и по-важното - каква ще бъде реакцията на общините, които експертите посочат като най-подходящи за подобно съоръжение.

Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 8
trendline
преди 10 години
Насо, ела да плащаш скъпия ток от ВЕИ с българска заплата. То добре да сме "зелени" но гладни. Една Турция строи АЕЦ, сякаш при авария радиоктивното замърсяване няма да дойде при нас. В един момент от износители ще се превърнем във вносители на ток от Турция. Ама нали сме много умни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
naso_fr
преди 10 години
...Десните - против ядрената политика на БСП, но така и не излязоха да защитят модерното производство от ВЕИ с аргументи, които никой, ама никой не вади, а те биха разбили всички лапачи покрай ядрената енергетика.Кои са доводите ли? Ами точно в ресора на Десните е - частната инициатива!ЕС задължава на правителствено ниво цената да е 4 пъти на себестойността, не на частно ниво. Българина се сеща, щото му е писнало да го 'скубят', но не се дава гласност по корумпираните медии. Купуваш си соларни панели и оп на покрива на панелката, по БНТ дадоха репортаж за 20-етажен блок в София как са го направили. Купуваш си малки соларни панели и на перваза на прозореца и почваш да си зареждаш битовата електроника.Че и ако имаш свръхпроизводство почваш да продаваш на НЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
naso_fr
преди 10 години
Обективната истина е, че България няма да просъществува и 50 години, в контекста на което партиите гледат да изсмучат последни облаги преди да напуснат родината и отидат обратно при васалите си:БСП - иска да вземе комисионни, движат проектите на Русия но и със САЩ ще играят, само мамбо да пада;ДПС - защитават интересите на България (парадокс но факт, питайте се защо!), защото след 50 години тя ще е част от Турската империя, преди седмици беше последната изцепка на турския президент по въпроса, на което Плевнелиев протестира, но все тая;Атака - фурнадджийска лопата като БСП, само комисионни да се лапат преди да се емигрира;ГЕРБ - принципно правилно процедират но само привидно, за зелена енергия са, но продадоха народа пак и до края на 2012 сключиха толкова договори за ВЕИ, колкото ЕС ни задължаваше да сключим до 2020 година, т.е. девиза "комисионните сега, пък ако трябва ще емигрираме след 20 години с откраднатото";...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Черкезов
преди 10 години
Предлагам площадка за съхранение на ядрените отпадъци да се построи под парламента или да не се строят ядрени блокове.Дилянче, в статията си пропуснала да напишеш че в Русия има закон вече, не приема ядрени отпадъци от други страни. Също така капацитета на нашето хранилище освен че е преизпълнен, на най-долните нива има съмнения че са разхерметизирани и в момента се напояват подпочвените води, които например могат да пренесат атомите за една семцица от Варна до София, честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
така , така ;)догодина - още два / три на хартия..що да не строим..като затворим пети и шести- отваря се възможност за Ново строителство ;)Шашкъни да плащат скъп ток - около 7 млн..къде е проблема ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още