IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,2,3 – ядрена мощност построи

Само за няколко седмици България на хартия се превърна в строителна площадка за поне три ядрени блока

09:05 | 24.12.13 г. 16
<p>
	Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: ЕК

Както и другият аспект – диверсифициране в случая изглежда като заместване на руското ядрено гориво от американското. Ако пък внасяме паралелно и двете – каква ще е реакцията на руската страна на споразумението с американската, дали това ще повлияе на ценовата им политика и ще е от полза ли за потребителите?

Седми блок в Козлодуй – американското „Белене”?

След всички суперлативи за сигурната американска технология идва времето и за някои въпроси. Най-лесните от гледна точка на всеки от нас, който ползва електричество и плаща фактури, без да е ядрен физик, са колко ще струва нов блок от типа АР 1000 на Westinghouse и колко ще струва някой друг, строен по друга технология, както и правен ли е анализ какво значи диверсификация на технология и доставки.

Правен ли е въобще анализ коя енергия е по-благоприятно да развиваме в страната? 

В момента голяма част от въпросите висят в пространството, с надежда този път преговорите с американската компания да не страдат от излишни клаузи за конфиденциалност. Защото всеки е готов да плати по-скъпо за сигурност, но трябва сериозна обосновка за това.

Обясненията на енергийния министър, че не е необходим търг за новата ядрена мощност също повдига доста въпросителни, а и е в разрез с европейските практики. Надничат и опасенията, че пак може да се стигне до шумна церемония по полагане на първа копка, плащане за консултации и замиране на дейността за неопределено време.

Не на последно място площадката за нов блок е избрана, но още няма Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), задължителна за подобни строежи. Това също ще отнеме време.

Но да се върнем на проекта „Белене”. Повторната работа по него беше част от предизборните обещания на БСП, макар и Атака да внесе в деловодството на Народното събрание предложението за рестарт на проекта.

В тази връзка депутатите от „Коалиция за България” ще подкрепят идеята при гласуване в Народното събрание, категоричен беше депутатът Жельо Бойчев.

Все пак идеята е под въпрос след като позициите на ДПС и ГЕРБ са срещу него. ДПС е за развитие на „зелената” енергия, което противоречи на идеята за развитие на ядрената енергетика, коментира Алиосман Имамов.

За АЕЦ „Белене” има и още едно препятствие – арбитражното дело, заведено от „Атомстройекспорт”. От неговия изход в много голяма част и бъдещето на този проект. 
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Потреблението на ток според НСИ:ноември 2012г. = 2875 гигаватчасаноември 2013г. = 2869 гигаватчаса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
За България това беше единственото, което съм гледал. Гледал съм за други страни какво се прави вече, да не говорим, че в он-лайн магазините вече има всякакви решения с доста добри цени ако иска човек да инвестира в соларни панели в малък мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Това за 20 етажния блок, има два репортажа.Гледа ли и втория/ последния де?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
я извади тия мощности за от 2005 до 2009та да ги прегледаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 11
rumen221
преди 10 години
Енергетиката - дефицит на базови мощности и нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44- През тих мъглив януари язовирите са празни, потдържаме топъл и студен резерв от по 1,0 GW и остават 6,8, което е с 0,6 по-малко от НЕОБХОДИМИТЕ 7,4 GW3. Излишъци- Изискването по програма 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36% - преизпълнили сме и директивата 2099г.!4. Предстои остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
я... фор гууд е със същото мнение като протестиращите и вероятно като на насето от франсето:)"Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус." е те това е ниво, думам ти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 11
for good
преди 10 години
Мтел чрез комуникации контролира цялата държава - финанси, политика. БНБ, Правителство, Булбанк, Раифайзен ... през Спектрумнет и контрол на съзнанието на безжичната мрежа. Проблемът е, че МТЕЛ ФАЛИРА. Целия Телеком Австрия подкупи много министри (като Хохехер - Станишев) и е пред фалит на основните пазари. Хората в България се усетиха 90% са против Мтел, 90% против правителството. Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус. Централните банкери са подкупени за най-високия марж в ЕК 7% - за 1.5 млрд. лв печалба. - хоара искат да ги убиват по блоговете, контролираните медии ги прикриват. Какво правиме:- Ако БУЛСАТКОМ вземе мрежата на МТЕЛ и шпионира, хората не искат несигурни данни и ще ги фалират.- ВИВАКОМ е руска компания и едва ли ЕК и ЕЦБ ще дадът контрол над Правителство и БНБ.- ТЕЛЕНОР е компания за 80 млрд ЕВРО и едва ли ще рискуват бранда. Шпионират на пазар ката Украйна, на ако последват Телеком Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 13
kalendar
преди 10 години
да стават със специални закони(мое мнение).А Белене, преди да мине арбитражното дело е глупаво даже да се коментира. А в това дело отново да припомним ни набутаха красавците от ГЕРБ. И още-не съм чул ДСБ да са против 7ми и 8ми блок на Козлодуй. Даже не съм чул НИКАКВА позиция по въпросът от тяхна страна. С нетърпение очаквам да видя как сега ще се усучат и ще почнат да пеят новата песен-колко американският атом е по-сигурен от руският атом.Насо, разбира се, нарича Атака и БСП фурнаджийски лопати, при все, че и двете партии са се изказвали САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА атомната енергия. За разлика от ГЕРБ-които бяха за, после против, после за, после против и т.н.(това според Насето не е като фурнаджийска лопата) Но според него ГЕРБ сега са само за развитие на зелената енергия-това е донякъде вярно-след като най-големите мощности от ВЕИ отидоха при хора на ГЕРБ(например Цв. Бориславова). Само едно уточнение-ние не сме изпълнили квотата до 2020г. а сме я ПРЕИЗПЪЛНИЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
дааам...или пък това са блудкави твърдения на човек отдавна зарязал родината и коментиращ от няколко хиляди километра, напразно търсещ оправдание в псевдо анализ защо се е махнал(и защо няма да се прибере). Как да е...В същност-забравя се да се обясни защо беше такава ниска активността-защото герберите(в лицето на тогавашният министър председател) си играеха на *** ми, дойди ми-поне 5 пъти си сменяха мнението. И хората се почувстваха объркани. Освен това-ниската избирателна активност не променя нещата-за щастие или нещастие в Бг-то няма долна граница за тия работи(макар, че при референдумите е различно).(между другото, Черкезов и послушните слепци, дето сте му нацвъкали +чета-тоя закон от 2001год е отменен, освен това Маяк не е единственото място, където можеш да складираш ядрено гориво)Относно критиките към обекта на Уестингхаус-нямало ОВОС? Това не е сериозен аргумент против. Относно търгът-лично аз смятам, че при такива огромни проекти(огромни за размера на държавата ни) е редно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
naso_fr
преди 10 години
Ти май тотално изпусна смисъла на моите коментар. Да цитирам "ЕС задължава на правителствено ниво цената да е 4 пъти на себестойността, не на частно ниво." И още "по БНТ дадоха репортаж за 20-етажен блок в София как са го направили".Ти какво чакаш?! Айде сега стига плака кво дъвжавата не прави за теб и напъни сиво вещество и запретни ръкави да се погрижиш сам за себе си, знам че можеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още