IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,2,3 – ядрена мощност построи

Само за няколко седмици България на хартия се превърна в строителна площадка за поне три ядрени блока

09:05 | 24.12.13 г. 16
<p>
	Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: ЕК

Както и другият аспект – диверсифициране в случая изглежда като заместване на руското ядрено гориво от американското. Ако пък внасяме паралелно и двете – каква ще е реакцията на руската страна на споразумението с американската, дали това ще повлияе на ценовата им политика и ще е от полза ли за потребителите?

Седми блок в Козлодуй – американското „Белене”?

След всички суперлативи за сигурната американска технология идва времето и за някои въпроси. Най-лесните от гледна точка на всеки от нас, който ползва електричество и плаща фактури, без да е ядрен физик, са колко ще струва нов блок от типа АР 1000 на Westinghouse и колко ще струва някой друг, строен по друга технология, както и правен ли е анализ какво значи диверсификация на технология и доставки.

Правен ли е въобще анализ коя енергия е по-благоприятно да развиваме в страната? 

В момента голяма част от въпросите висят в пространството, с надежда този път преговорите с американската компания да не страдат от излишни клаузи за конфиденциалност. Защото всеки е готов да плати по-скъпо за сигурност, но трябва сериозна обосновка за това.

Обясненията на енергийния министър, че не е необходим търг за новата ядрена мощност също повдига доста въпросителни, а и е в разрез с европейските практики. Надничат и опасенията, че пак може да се стигне до шумна церемония по полагане на първа копка, плащане за консултации и замиране на дейността за неопределено време.

Не на последно място площадката за нов блок е избрана, но още няма Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), задължителна за подобни строежи. Това също ще отнеме време.

Но да се върнем на проекта „Белене”. Повторната работа по него беше част от предизборните обещания на БСП, макар и Атака да внесе в деловодството на Народното събрание предложението за рестарт на проекта.

В тази връзка депутатите от „Коалиция за България” ще подкрепят идеята при гласуване в Народното събрание, категоричен беше депутатът Жельо Бойчев.

Все пак идеята е под въпрос след като позициите на ДПС и ГЕРБ са срещу него. ДПС е за развитие на „зелената” енергия, което противоречи на идеята за развитие на ядрената енергетика, коментира Алиосман Имамов.

За АЕЦ „Белене” има и още едно препятствие – арбитражното дело, заведено от „Атомстройекспорт”. От неговия изход в много голяма част и бъдещето на този проект. 
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 8
trendline
преди 10 години
Насо, ела да плащаш скъпия ток от ВЕИ с българска заплата. То добре да сме "зелени" но гладни. Една Турция строи АЕЦ, сякаш при авария радиоктивното замърсяване няма да дойде при нас. В един момент от износители ще се превърнем във вносители на ток от Турция. Ама нали сме много умни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
naso_fr
преди 10 години
...Десните - против ядрената политика на БСП, но така и не излязоха да защитят модерното производство от ВЕИ с аргументи, които никой, ама никой не вади, а те биха разбили всички лапачи покрай ядрената енергетика.Кои са доводите ли? Ами точно в ресора на Десните е - частната инициатива!ЕС задължава на правителствено ниво цената да е 4 пъти на себестойността, не на частно ниво. Българина се сеща, щото му е писнало да го 'скубят', но не се дава гласност по корумпираните медии. Купуваш си соларни панели и оп на покрива на панелката, по БНТ дадоха репортаж за 20-етажен блок в София как са го направили. Купуваш си малки соларни панели и на перваза на прозореца и почваш да си зареждаш битовата електроника.Че и ако имаш свръхпроизводство почваш да продаваш на НЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
naso_fr
преди 10 години
Обективната истина е, че България няма да просъществува и 50 години, в контекста на което партиите гледат да изсмучат последни облаги преди да напуснат родината и отидат обратно при васалите си:БСП - иска да вземе комисионни, движат проектите на Русия но и със САЩ ще играят, само мамбо да пада;ДПС - защитават интересите на България (парадокс но факт, питайте се защо!), защото след 50 години тя ще е част от Турската империя, преди седмици беше последната изцепка на турския президент по въпроса, на което Плевнелиев протестира, но все тая;Атака - фурнадджийска лопата като БСП, само комисионни да се лапат преди да се емигрира;ГЕРБ - принципно правилно процедират но само привидно, за зелена енергия са, но продадоха народа пак и до края на 2012 сключиха толкова договори за ВЕИ, колкото ЕС ни задължаваше да сключим до 2020 година, т.е. девиза "комисионните сега, пък ако трябва ще емигрираме след 20 години с откраднатото";...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Черкезов
преди 10 години
Предлагам площадка за съхранение на ядрените отпадъци да се построи под парламента или да не се строят ядрени блокове.Дилянче, в статията си пропуснала да напишеш че в Русия има закон вече, не приема ядрени отпадъци от други страни. Също така капацитета на нашето хранилище освен че е преизпълнен, на най-долните нива има съмнения че са разхерметизирани и в момента се напояват подпочвените води, които например могат да пренесат атомите за една семцица от Варна до София, честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
така , така ;)догодина - още два / три на хартия..що да не строим..като затворим пети и шести- отваря се възможност за Ново строителство ;)Шашкъни да плащат скъп ток - около 7 млн..къде е проблема ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още