IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: "Белене" е най-корумпираният проект досега

Досега не е подаван сигнал за плащания по проекта в ресорното министерство, посочи бившият енергиен министър в правителството на ГЕРБ

21:06 | 07.10.13 г. 11
<p>
	Делян Добрев, <em>Източник: Bulgaria On Air</em></p>

Делян Добрев, Източник: Bulgaria On Air

Не се притеснявам от разследването на прокуратурата за плащанията по проекта АЕЦ „Белене“, след като беше спрян строежът. Аз подписах доклада за прекратяването на дейностите, който беше гласуван от Народното събрание. Това каза в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев.

„Ако искахме да продължават плащанията, то тогава нямаше да спираме проекта“, обясни той и допълни, че „това е най-корумпираният проект в България досега“.

По думите му тези, които не са спазили решенията на парламента, вероятно са служители в Българския енергиен холдинг (БЕХ), „но прокуратурата ще каже“.

Ексминистърът посочи, че явно е възможно след решение на Народното събрание БЕХ и Националната електрическа компания (НЕК) да правят каквото решат. „Досега не беше подаван сигнал в ресорното министерство, че има някакви плащания. Няма доклад от НЕК или БЕХ“, каза още той.

Добрев призна, че не е наясно с дейностите по „Белене“, след като е спрян строежът.

„Това, което се е случило, е равносилно на това някой собственик на заведение да разреши на клиентите си да пушат въпреки забраната, защото не е получил специално писмо от министъра“, каза той.

Бившият енергиен министър отказа да коментира повдигнатите обвинения на собственика на консултантската компания „Риск инженеринг, отговорна за строителния надзор по АЕЦ „Белене“ - Богомил Манчев.

Във връзка с намалението на цените на електроенергията от кабинета „Орешарски“ Добрев беше категоричен, че всъщност българският потребител плаща с 10% повече, но по скрит начин.

„През август Държавната агенция за водно и енергийно регулиране подписа вливане на 500 млн. лева от бюджета на ресорното министерство към НЕК. Това означава, че всеки един от нас плаща 95% от цената на тока и още 15% заради тези милиони, а следователно с данъците ни всички си плащаме тока.

Проблемът е, че никой не обръща внимание на това. Тези пари можеха да се използват за образование, здравеопазване или социални помощи“, коментира Добрев.

Той заяви, че данните, които сегашните управляващи изнасят не са истински, защото „правителството вече спря да публикува върнатото ДДС. Чухме и хвалбата, че е намаляла междуфирмената задлъжнялост с 12-13 млрд. лева, но за този показател няма официални данни и затова е лесно да се подхвърлят. Но представяте ли си как ще направят такова намаление с работа за един месец“.

Добрев коментира и видеоклипа на BBC за Слънчев бряг. „Курортът регистрира с 20% увеличение на туристите всяка година. Другите курорти, като Албена, отчитат много по-нисък ръст. Слънчев бряг си е защитил имиджа на ранната Майорка и никой не кара тези туристи да пият - това е избор на всеки един от тях“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
и двете отгоре са едно и също!лошото за нас е че долу пак са събрани в едно... д-во съм давал за горното над 10 пъти имога да ти дам пак!... предполагам че ако не си го виждал ще си изненадан като всички които са го видяли... в правилния контекст, щото е пред очите на всички, но никой не го "вижда"...но извода до който стигаш е верен, както има още дузина други верни решения... ама кой ли ги търси!?!?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
В България се редуват или масони или русофили. Едните нагло източват държавата към Русия, другите към ЕС. Поне публично се мразят и много се обвиняват като си прехвърлят отговорността за всичко а пък накрая за образование, здравеопазване или социалните разходи за българите остават единствено огризките. Като погледнеш по-глобално на системата от този ъгъл е безсмислено просто да визираш една или друга калинка защото трябва да се отреже главата на тенията за да изчезнат калинките. Само дето главата на тенията така се е покрила, че е почти невъзможно да се посочи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
спорно е кой в каква степен е "калинка", а и те се грижат да намалят излъчването!но е безспорно, принадлежността на всички към общи организационни сдружения, неангажирани с гарантиране на правилността на решенията и търсенията си по отношение на хората... напротив, с много д-ва за обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Правилно!Обаче що не обелваш дума за сегашните калинки в кабинета на Орешарски. Има 7-8 попадения не по-долу от този бакалавър по изкуствата.Чобанов е в топ 3 на моята калинка соцчарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
тя дипломата е принадена допълнително - нужда от нея имат само маймуните - ТЕ НЕ:https://***.bivol.bg/mason-delian-dobrev.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Internet
преди 10 години
Тази калинка - 3 години бакалавър по изкуствата, е първи корупционер у насСъщо като останалите ГЕРБ-аджии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
sonka.74
преди 10 години
И понеже според бившия министър Добрев "проектът е корумпиран" е продължил да плаща до последно по него, въпреки че официално го е прекратил. Смърди, ама от средите на ГЕРБерите.... Този е направо не калинка, а недоразумение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
fortiss
преди 10 години
Не разбрах защо бившия министър говори така, сякаш никога не е бил министър и зам. министър. Ако има нарушения нали тойчно той назначава тези хора, които са ги направили. Къде е бил контрола от негова страна????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
iivanoff
преди 10 години
за да попиташ човек от моето ниво нещо, трябва да имаш достатъчно акъл да разбереш отговора... ти сигурен ли си че имаш? - защото аз не съм ;)))))))))))))))))))))))))А м/у другото, интересно ли ти е да се пробваш дали можеш или не можеш да се наакаш при над 300км/ч със свален гюрук, ама ще карам аС?А съвсем м/у другото, не се ли усети, че акъл на *** не давам, а само ги ползвам да покажа на другите какви не трябва да са ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Dreamer
преди 10 години
Изпуснал си 10% комисионна... Всичко е точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още