IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Василев, и Добрев се оправдаха за плащанията за АЕЦ "Белене"

Изпратено е "изключително тревожно" писмо, в което се посочва,че има потенциална възможност да загубим делото за арбитража

09:08 | 07.10.13 г. 1
И Василев, и Добрев се оправдаха за плащанията за АЕЦ "Белене"

И двамата бивши министри на икономиката и енергетиката - Делян Добрев и Асен Василев, отрекоха по време на управлението им да е било извършвано плащане по прокета АЕЦ "Белене", след като беше окончателно спрян с решение на Министерски съвет. Двамата бяха потърсени за коментар по темата тази сутрин от bTV.

"Аз като министър и Министерският съвет спря проекта АЕЦ „Белене“, подписът под документа за спиране на проекта е мой. Прокуратурата трябва да провери защо плащанията за проекта са продължили", категоричен бе бившият министър от кабинета на ГЕРБ Делян Добрев.

По негови думи кабинетът тогава категорично не е одобрявал плащанията по проекта. "Ако сме искали да има плащания, щяхме да плащаме. Целият свят разбра, че проектът е спрян. Обяснението, че някой служител на Национална електрическа компания (НЕК) не е разрабал или е чакал писмо от мен, за да прекрати всички процедури и работа по АЕЦ "Белене", е несериозно", коментира той.

Той допълни, че енергийният министър "не държи ръката на директора на НЕК и не му разрешава всяко едно плащане". 

Същевременно Асен Василев, който беше министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство, заяви, че по времето на служебния кабинет на Марин Райков, няма нито един превод и нито една фактура към „Риск инженеринг“.

"Първата фактура е пусната на 29 май в късния следобед, когато властта се предава между служебното и правителството на Пламен Орешарски. Абсолютно съмнителна е тази фактура. Влизайки като министър поисках всички договори на Български енергиен холдинг (БЕХ), за да не се допускат подобни проблеми", посочи Василев.

Служебният енергиен министър припомни, че по време на управлението му над 200 договора в областта на енергетиката бяха разсекретени и качени на сайта на ресорното министерство. В тази връзка той уточни, че договорът с "Уорли Парсънс" обаче не е бил предоставен.

"В министерството договорът с "Уорли парсънс го нямаше. Ако имаше фактури и плащания към тази компания съвсем логично е и договорът с компанията да беше в министерството. Тогава щяхме и ние да го разсекретим", обясни Василев.

По повод плащанията за така наречения "нормален труд" и "нормални разходи" Василев бе категоричен, че подобни термини във фактуриране не е нормално да съществуват. Той самият не успя да обясни, какво е значението им и какво точно представляват нормалният труд и нормалните разходи. Добрев също не успя да разсяни какво точно е тяхното предназначение.

В разговора се включи и Мария Капон, която първоначално разкри скандала с допълнителните плащания към спрения проект."Незнанието не оправдава никого", категорична беше председателката на ЕНП.

По повод делото в Арбитражния съд в Париж, заведено срещу БългарияДобрев заяви, че преди време, адвокатската компания, която обслужва интересите ни, е била оптимист за изхода от делото. Последният месец обаче адвокатите, които ни защитават в Париж, са изпратили "изключително тревожно" писмо, в което посочват, че има потенциалната възможност да загубим делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
хаха, как в цялата история досега поне един не умря та да има кого да обвинят за цялото това крадене и източване на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още