IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родерик: Westinghouse може да доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

В централата обаче няма изградено хранилище, където да се събира отработено ядрено гориво

13:18 | 13.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Родерик: Westinghouse може да доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Технологията на Westinghouse може да диверсифицира доставките на ядрено гориво, от друга страна, е гаранция, че при проблем с едната технология няма да се налага да изключим цялата ядрена енергетика. Този коментар направи изпълнителният директор на компанията Дани Родерик, цитиран от bTV.

Според него компанията може да доставя ядрено гориво и за блоковете, построени с руска технология. Припомняме обаче, че в България няма изградено ядрено хранилище, където да се съхранява това гориво – в момента използваното ядрено гориво се връща в Русия за съхранение, но американската компания няма подобна практика.

Вчера представителят на Westinghouse подписа предварително споразумение за проучване на условията за изграждане на нов реактор по американска технология. Подпис от българска страна под документа сложи Боян Боев, който ден по-рано от директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) беше назначен за председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За краткото време обаче не беше намерен заместник на Боев начело на БЕХ.

Дани Родерик не се ангажира и с цената на новия реактор. На конкретен въпрос той обясни, че неговата компания разбира необходимостта новият блок да бъде разходоефективен и на най-ниска цена.

„Освен че трябва да е безопасен - бъдете сигурни, това е първият ни приоритет, реакторът, разбира се, ще трябва да произвежда електричество, което хората могат да си позволят да купуват”, коментира той и допълни, че новият блок ще бъде гаранция, че токът няма да поскъпва в дългосрочен план.

Прогнозите на американската компания са строителството на новата ядрена мощност да започне най-рано през 2016 година. Конкретно блокът може да заработи в периода 2020 – 2021 година.

Родерик призна, че в момента няма реактор АР 1000, въведен в експлоатация. Подобна мощност се изгражда в Китай и очакванията са догодина блокът да бъде включен в енергийната мрежа на страната.

„Докато строим другите, защото този у вас ще е тринадесетият такъв реактор, ще сме в състояние да намаляваме непрекъснато разходите си за проектиране и строеж на всяка следваща ядрена мощност”, обясни още той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха... Сега ако напролет изведнъж се окаже, че Стойнев е довел Арева да дострои Белене, пак по същата схема - кредит от Париба за БЕХ, искам да видя как цялото дясно начело с Боце, Костов, Кунева и пр. ще реве срещу проекта... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Това малко звучи като:-Ще ви построим най-прекрасните детски градини.-Ама нямаме деца ??-Няма проблем, ще ви направим и деца тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
*** ще фалират и БЕХ и НЕК, ще ни натресат една излишна мощност и вероятно обвързващ договор, който ще довърши каквото е останало от тази държава. Защо първо не либерализират пазара и който му стиска да строи ако ще 10 реактора без ангажимент от наша страна и най-важното-да си прибира мръсотията у тях. Руснаците поне засега си вземат ОЯГ .България ще фалира до няколко години, защото дълговете растат, а бизнесът не върви и също задлъжнява. 2015 кризата отново ще удари и този път ще бъде още по-дълбока, а този проект ще се провали както се провали, слава Богу и Белене.И пак ще сме вътре по навик стар и в интерес на някого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още