IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново глобално предизвикателство пред индустрията – как да се пести водата

Настъпват трудни времена за ВиК дружествата, прогнозират експерти

15:16 | 14.05.14 г. 5
Ново глобално предизвикателство пред индустрията – как да се пести водата

Как се справя бизнесът? Все повече  индустрии в световен мащаб ползват собствени водоизточници и съоръжения, глобалната тенденция е индустрията да намалява консумацията на вода.

Илия Кардашлиев, банкер в ЕБВР, посочи, че водата определя общия инвестиционен климат на даден регион, община или дори държава.

Като цяло в Европа потреблението на вода пада, така е и в България. Затова големите институционални клиенти ще имат голямо значение за ВиК операторите, допълни експертът, като преведе следния аргумент – за най-големите водни дружества у нас от 22 до 41% от общите фактурирани количества вода идват от бизнеса, а не от битово водоснабдяване.

Той каза още, че за България пред водния сектор стоят освен всичко друго и политически рискове – често лидерите на деня се месят в управлението на ВиК дружествата и дейността на регулатора и това създава хаос в системата.

Данните на ЕБВР потвърди и Благой Козарев, зам.-председател на Българска асоциация по водите. Той заяви, че в България има редица примери как един оператор е сериозно зависим от един голям индустриален клиент. 30% от приходите на ВиК Враца са от АЕЦ „Козлодуй“. През летния сезон 40% от приходите на ВиК Добрич са от к.к. Албена, а  70% от приходите на ВиК Търговище се формират от един клиент – „Шишеджам“, най-големият производител на стъкло на Балканите.

Асоциацията иска да бъде създаден закон за ВиК услугите, който да осигури сигурност на участниците на пазара, посочи Козарев.

Сега е времето за създаването на такъв закон, подкрепи го Добромир Симидчиев.

Ивайло Касчиев от ДКЕВР също подкрепи идеята за такъв нормативен акт, който да обедини съществуващото законодателство. Той коментира, че България е една от малкото страни, където ВиК операторите не са лицензирани.

Касчиев съобщи още, че ДКЕВР и водните дружества са разработили проект на нови общи условия на ВиК операторите.

В България разходите за вода все повече ще се увеличават, заяви Ивайло Колев. Според него у нас изискванията за опазване на околната среда ще стават все по-стриктни и от индустрията и ще се изискват нови стъпки замърсяванията да бъдат ограничени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Индустриите по света въпроса с оптимизирането ползването на вода е задача от началото на 2000г. В БГ обаче, основен проблем е как да намалят колосалните загуби на вода от над 50% на родните ВиК. Техните доходи ще се повишат дори при намалено потребление, само ако подобрят контрола по продажбите (кражби, технологични загуби и т.н.). Дали обаче искат и могат да го направят са два отделни въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ей зарад такива съвети като твоя, още утре-вдруги ден ще останем на сухо ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
И се къпете веднъж месечно? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Ново глобално предизвикателство пред индустрията как да се пести водата ?"---------Пийте бира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
melon
преди 10 години
E, дружествата за вода винаги могат да вдигнат цените. Как така ще спада потреблението:)Особено това за софийската вода е много заслужило-построило е рилските и витошките водопроводи-построило е язовир Искър-изградило е ВиК-то на града-водоснабдяването е безпроблемно-няма скрити и явни течове-закупило е концесията с почтена процедураИ така нататък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още