IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново добри данни за пазара на труда

Темпът на увеличаване на заетите все още е бавен на фона на загубените по време на кризата работни места

12:05 | 17.08.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Отново добри данни за пазара на труда

Данните за състоянието на пазара на труда през второто тримесечие отново са положителни. Налице е спад в безработицата (от 12,9% на 11,4%) и увеличаване на заетостта (от 47,0% на 47,9%) на населението над 15-годишна възраст.

Тези данни до голяма степен бяха очаквани, предвид положителните знаци за увеличаваща се икономическа активност и спад на броя на обезкуражените лица през последните няколко тримесечия, коментира Явор Алексиев от ИПИ в свой анализ.

Тези данни навеждат на мисълта, че част от лицата, които постепенно се завърнаха на пазара на труда през последните година и половина в търсене на работа, са успели да открият такава.

Увеличението на годишна база на броя на заетите през второто тримесечие (с 39,6 хиляди души) е на практика аналогично с това, което видяхме през периода януари-март 2014 година (с 39,1 хиляди души), коментира той.

Данните за второто тримесечие безспорно са положителни, тъй като показват продължаваща тенденция на разкриване на работни места. И все пак, темпът на увеличаване на броя на заетите все още е относително бавен, на фона на загубените по време на кризата работни места. Преди няколко месеца изчислихме, че ако този темп на възстановяване на работните места се запази, на икономиката ще са ѝ необходими около 8 години, за да възстанови броя на заетите от периода преди кризата (първото тримесечие на 2008 г.). Това може да се случи някъде в края на 2021, началото на 2022 година.

С оглед на поредното забавяне на ръста на европейската икономика и поредното влошаване на макроикономическите перспективи пред средата за бизнес в България в краткосрочен план, запазването на подобен темп на възстановяване на работните места изглежда трудно осъществимо, смята анализаторът. За да бъде запазен сегашният темп на възстановяване на пазара на труда, в периода юли-септември 2014 г. икономиката трябва да създаде още 73 хиляди работни места.

В същото време притеснения продължава да буди ниската икономическа активност на младите и проблемите, които те и средните специалисти срещат при намирането на работа. И двете явления са следствие от структурните проблеми на пазара на труда в страната, като в условията на цялостно подобрение на пазара на труда, тези две групи остават може би най-уязвими на потенциални сътресения наред с нискообразованите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Xman1
преди 9 години
Хората умират... безработицата пада... хората умират... БВП на глава от населението расте... хората умират... средната работна заплата се качва. Според тази логика (която очевидно е логиката на нашата статистика). Ако остане само 1 човек в България ние ще сме най богата държава в Галактиката... Нещо не ви ли се струва цялата работа, голяма порнография... нещо трябва да се промени в методите на статистиката. Защото това което отразява статистиката в момента не е реалното състояние на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 9 години
Защо свързваш растежа с ръст на заетостта ? Надявам се правиш разлика между интензивен и екстензивен растеж . На кратко - това че заетостта не расте означава , че тези който определят сегашната криза в света , като криза на Кондратиев ще излязат прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Дори и да посоча източниците си, това няма да е НСИ или накое министерство и вероятно няма да можеш да се справиш с превода без асистент. Например страницата за българската диаспора в Германия в Уикипедия, която цитира данни от официалната германска статистика. Според германските власти българите в страната им са нараснали с 28 хил. за 2013г. А това се отнася само и единствено за Германия. А какво ще стане ако включим всички дестинации като САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Италия, Испания и прочие и прочие. Според сайта на ЦРУ отрицателния миграционен поток на България е средно -21 хил. годишно. Както подчертах обаче, 2013 е година с рекордна имиграция от отечеството и числото на имигрантите реално може да достигне дори 53 хил. души дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
това, простичко казано е тотална глупост, не знам от къде си взел тия + дето са ти нацвъкали. Я огледай БВП през 1989 год:) ама дай линк(щото както знаеш, аз нещо не се доверявам на голите ти приказки). След това-искам да видя къде видя 30 000 емигранти(не казвам, че ги няма искам да разбера как ги изчисли). Разбира се-с линкове към сайтове. Освен това искам да ми кажеш колко нови пенсионера(колко нови, не с колко са нарастнали) има през 2013 год. и колко хора са навлезли в трудоспособна възраст. Естествен-искам го с линкове.ВСИЧКО останало без тия цитати е приказки на ангро. Да знаеш-очевидно за разлика от повече от половината плъхове тук на мен ми се е случвало да правя научни публикации и без цитати все едно си показал празен лист.А те питах що от 2008ма, а не що от 2013 год щото вярно ми стана странно-как избра 2008ма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Елементарно Уотсън, защото ръст на икономиката е почти невъзможен без ръст в абсолютния броя на заетите. Другия вариант бленуваният ръст да се случи е да има рязък ръст в производителността, нещо което за не е факт със сигурност. Да очевидно през 1989г българската икономика беше много по-голяма отколкото е сега и в сравнение с бъдещата българската икономика през 2050г сегашната икономика ще изглежда направо великан. България ще загуби около половината си БВП по произведена продукция в следващите 35 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
а що спрямо 2008ма? Що да не е спрямо 1989та примерно?Гледай последната една година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
о, да:) отне ми 15 мин да изровя тоя линк:)беше препратка за да се направи сравнение, щото преди 2-3 дни ме освиркаха под темата за очакванията за заетостта:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Липсва най-важното доказателство за ръста на заетостта, а именно колко точно е изменил абсолютния брой на заетите спрямо 2008. Ако отчетем факта, че работоспособните хора са спаднали с 30 хил. от 2013 и още едни други 30 хил. имигрирали извън страната излиза, че реално по естествен път са се отворили 60 хил. работни места без да е създадено нито едно ново. Като извадите горното число от "откритите" нови работни места истината, че възстанояване на икономиката просто няма, а данните са стъкмистика също като лъжите за ръста на БВП, уж нараснал с 1.6 % ама всъщност надолу със 100 млн. лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Линкът, който сте дал, се отнася за данни от миналата година. Погледнете линковете в "още по темата" на статията. Поздрави и хубав ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
http://***.investor.bg/na-fokus/441/a/bezraboticata-se-e-uvelichila-do-129-prez-vtoroto-trimesechie,155988/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още