IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече хаос, по-малко удовлетвореност – здравеопазването през 2016 г.

Годината премина под знака на лимити, регулации, ценови натиск и скандали в здравната система

08:11 | 05.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Скандалите с обществен отзвук

Здравният сектор през годината се отчете и с два безпрецедентни скандала – този с вносните турски ваксини и този с Фонда за лечение на деца в чужбина.

Що се отнася до казуса с ваксините нещата стигнаха до повдигнато обвинение срещу Петър Москов като министър в оставка. Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост, ощетили държавата със стотици хиляди лева.

Случилото се с Фонда за лечение на деца пък показа още едно от грозните лица на системата.

И въпреки спирачките на администрацията годината донесе и положителни новини за пазара на здравни услуги в България.

Сделките на годината

През годината станахме свидетели на две мега сделки – на болничния пазар и на фармацевтичния.

На болничния пазар става дума за продажбата на „Токуда болница София“ и „Сити клиник“ на турската Acibadem. Така турският холдинг Acibadem сe превърна в най-големия частен доставчик на здравни услуги в България, след като обяви официално, че придобива 100% от капитала на "Токуда болница София" и част от дяловете във веригата "Сити клиник" на обща стойност около 250 млн. Лева. Така Acibadem City Clinic вече е най-голямата частна верига лечебни заведения в България, обединяваща болниците „Сити Клиник” и „Токуда”.

Що се отнася до пренареждането на фармацевтичния пазар промяната дойде с осъществяването на сделка за 40,5 млрд. долара.

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical окончателно приключи придобиването на генеричния бизнес на Actavis Generics. Така на българския фармацевтичен пазар от есента вече има нов лидер – Actavis – компания на Teva. А в резултат на придобиването в портфейла на международната компания преминаха и двата български завода на Actavis - в Дупница и Троян.

От гледна точка на политиките, които би трябвало да улесняват работата на сектора, да подобряват достъпа до лечение, до медицински услуги, до по-ефективно разходване на финансовия ресурс, годината се оказва празна. От друга страна външните инвестиции в здравеопазването на България дават надежда за по-добри времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
TIKBECTOP
преди 7 години
абе моди що така търсиш война? да те питат после що сайта го нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
С всичко, с което се заемат тиквите, се разграбва и разваля. В последните години средствата за здравеопазване са се увеличили над 5 пъти, а хората са все по-зле обслужвани и с все по-увеличаващо се доплащане. Направленията рязко се съкращават, правят се някакви чакания и отлагания, а парите потъват в незнайно чии джобове. Просто се разграбват без някаква видима ефективност. Ако нямаш мъничко късмет, всяко разболяване може да ти е последно. За смъртния акт също се плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още