IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е вредно да се намалява ДДС сега?

Няколко политически сили залагат понижение на косвения налог на 18%, но подобна мярка може сериозно да застраши изпълнението на бюджета

08:12 | 22.02.17 г. 58
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Както вече казахме, повишението или намалението на ставките могат да окажат влияние и върху икономическия растеж, разбира се с различна степен. Това оказва въздействие върху инвестициите, капиталообразуването. Ако ставката бъде намалена, това би освободило допълнителен ресурс за частно потребление и инвестиции, а това би стимулирало  икономическия растеж. ДДС е от решаващо значение за постигането и запазването на балансиран бюджет. Ако той е балансиран и стабилен, доверието на чуждестранните ни партньори и инвеститори расте, а заедно с  него идват и повече преки инвестиции, които отварят нови работни места.

На това мнение е и икономистът Владимир Каролев. „Освен че ще намали данъчното бреме с около 1 млрд. лв. годишно, предлаганата от Реформаторския блок и Глас Народен мярка за намаляване на ДДС ще има комбиниран ефект, който ще се изрази в намаляване на цените, подобряване на финансовите резултати на фирмите и увеличаване на разполагаемия доход на потребителите“, коментира той. Според него данъците не трябва да влияят върху формирането на потребителски навици и тенденции.

От друга страна, ако евентуалното намаление доведе до стимулиране на вътрешното потребление (ако цените също паднат), можем да очакваме, че подобна стъпка ще доведе до увеличение на вноса, защото по-голямата част от допълнителното потребление ще бъде насочена към сектора на нехранителните стоки, в който България няма силни производствени позиции. Вследствие на увеличения внос ще нарасне дефицитът по търговското салдо на страната, а това  може да доведе до изтичане на важен финансов ресурс извън пределите на страната, обясни експертът от Фискалния съвет. 

Според икономическите теории плащането на данъци е в тежест на данъкоплатеца. От гледна точка на обществото свръхданъчното бреме не е нетна загуба на икономическото благосъстояние, загубата за данъкоплатеца всъщност е печалба за правителството и води до постъпления в хазната.

Тук е редно да припомним, че намалението до 18% на ДДС не се обсъжда за първи път. Още през 2008 г. имаше дебати по темата и тогавашната опозиция (СДС) предлагаше стъпката с идеята, че по този начин ще се смекчи безпрецедентното поскъпване на горивата, а оттам на стоките и услугите.

От синята партия настояваха "нищожните" загуби за хазната да се компенсират с бюджетния излишък, който към края на 2008 г. беше повече от 3 млрд. лв.

Обаче от 2009 г. насам държавният бюджет не е бил на плюс (изключение е 2016 г., когато заради неразплатени разходи по европейските програми и забавени капиталови разходи в края на декември беше отчетен 1,4 млрд. лв. излишък). За 2017 г. в Закона за държавния бюджет е планиран 1,3 млрд. лв. дефицит. Данъчните приходи се планират с над 2 мпрд. лв. повече отколкото през 2016 г., а по-конкретно от ДДС държавата планира да събере 8,78 млрд. лв., което е с над 230 млн. лв. повече от миналата година.

Според икономиста от Института за пазарна икономика Петър Ганев масово е схващането, че има фискално пространство за намаляване на данъци или въвеждане на облекчения, като макар и да няма ясни оценки, водещите идеи са в рамките на 300-500 млн. лв. по-малко приходи в бюджета на година.

Доколко обаче това е поносимо за хазната, е съвсем отделна тема. Нещо повече,  напрежението в приходите и заложените високи цели, натискът върху разходите, свързан основно с по-високите социални и здравноосигурителни плащания, както и по-високите разходи по програмите и фондовете на ЕС, са основните причини за очаквания дефицит по консолидирания бюджет, което прави понижението на ДДС немислимо.

Всъщност, преките данъци имат много по-голям ефект върху икономиката, тъй като засягат пряко спестяванията, инвестициите и заетостта. Ето защо, в дългосрочен план намаляването на ДДС не би довело да исканите ефекти.

Струва си да припомним, че през 2008 г. беше премахнат акцизът на кафето, но това изобщо не доведе до намаляване на цените на този продукт.

Всъщност намалението на ставката въобще не означава или гарантира, че цените на услугите и стоките ще намалеят.

Много по-логичното действие е търговците и производителите да увеличат печалбата си, но не и да намалят цената само защото ставката по ДДС е по-ниска. Разбира се, вече виждаме как някои цени намаляват, а други се повишават, но не в резултат на промени в ставките по ДДС, а защото пазарът така го решава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Ура..... най-накрая да прочета една умна идея.Аз съм работещ и като такъв да за съществуява родната бюрокрация в този си разплут вид съм обложен три пъти с данъци. естествено косвени.преките данъци наистина ниски.1-ви път плащам комплексно облагане - ДОО, ЗО, ДЗПО - само 31,3 % + 10 ДОД отделно върху остатъка2-ри път - само 20 % ДДС. Аз нямам износ затова всичко е за моя сметка. повече работа, по-малко печеля.3-ти път акцизи - особено при горивата. Добре, че не пуша и почти не пия, защото ако потреблявах и тези вещества по-добре да съм умрял. Само за размисъл - 1 литър дизел струва около 90 стотини, 100 % акциз го качва на 1,80 лева, и за капак 20 % ДДС. Щастлив да съм плащам 2,16 лв. най-малко..... Намаляването на ДДС, ще има и социален ефект. Пенсионерите, които си броят стотинките, ще си купят повече стоки и лекарства.Ще спечели и туризмът, особено хотелиерството и храненето..... цените няма да се свалят, а ще се прибере в джоба печалбата от намаленото ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 12 rate down comment 3
ChromaX
преди 7 години
Данъците са кражба, тъй че приемам всяко намаление.А дългосрочния ефект няма да се загуби след 2 години....как ги измисли тия числа нещо боб ли хвърля?След 2 години ние с теб пак ще плащаме по-ниско ДДС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Диференциран ДДС трябва, ама Абсурдистан не е развит дотам още. Няма и да бъде.Инак акцизите са за премахване, но коя партийка ще си отреже сама клона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
никак не е вредно даже.намалява се и се преразглеждат разходите.орязват се детски и социални на *** и им се дава по един билет за влака къде канада в комбинация със заличаване на гражданството и забрана за влизане в страната ни.после се създава анонимна комисия по отнемане на имущество, придобито по странен начин. и ще има дори повече пара в бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
Добре бе хора, човека умря вече оставете го, било каквото било. Как я завъртяхте темата от ДДС към Тодор Живков и успеха му. Затова нещата в тая държава все стават едни и същи. Докато се говори на сериозна тема която може да повлия на бъдещето ни, ние се сдъвкваме за някаква глупост от преди 100 години и тихомълком някои си прекарва каквото на него му е удобно, а ние продължаваме да се дърлим за глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
То е нямало такива, предмети, аз ли да съм толкова забил !??? ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБ СТЕ БОЛНИ !??? КАК НА 2.88 КАЗВАШ СРЕДЕН, ТОГАВА, БОЛЕН МОЗЪК ЧЕРВЕН ПРЕГОРЯЛ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 3
v_tin
преди 7 години
Какво стана с успеха 2,88??? Този човек някаква математика не е ли учил, хайде физика, химич ще кажем че не е, но бг лангуич и не го ли не е учил. Аз ти казах- леко си тъпичък, покито-покито, дано да разбираш какво пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
http://pik.bg/%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D0%BB-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8-news19711.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
"Такива били времената учил-недоучил в средното графическо училище към Държавната печатница в столицата, Тодор Живков все гледал да грабне диплома и от реална гимназия, която повече се ценяла навремето. В архивите се пази неговото собственоръчно заявление от 1939 г. до директора на Павликенската реална гимназия, с което иска да му се признаят изпитите от графичното училище и да бъде допуснат до зрелостен изпит /матура/ в Павликени. Към молбата си бъдещият генерален секретар на БКП прилага и диплома за завършено средно техническо образование.Поради нередовност и непълнота в документите му, не се допуска до зрелостен изпит, гласяла първоначалната резолюция на прошението. Живков обаче не се отказал. Същата есен той представил служебна бележка от софийска мъжка гимназия, че е издържал приравнителен изпит за V и V клас и е показал следния успех:логика 3 (среден)етика 4 (добър)история 3 (среден)география - 3 (среден)."Простоват си повече и от него!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Медиите искат високи данъци защото получават пари от тях, от правителството и общините за ''медийно отразяване''. Разбирам журналистите, но не и рекламодателите им. Само *** би рекламирал в медии които мразят частния бизнес и искат държавни регулации и големи данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още