IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансова децентрализация през крив макарон

Общините постоянно се опитват да се отскубнат от хватката на държавата, но в същото време не спират да тропат на вратата на финансовия министър

08:08 | 29.03.18 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
След 2030-та за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет боклукчарниците ще ги събират на ромите от раждаемостта, един град смехономика, малкия и средния частен бизнес масово предстои да фалира, особено в провинцията, предстои да го видите, радвайте се, БЪЛГАРИ, докато още ви има ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Не го брой само като къщи. Тези хора плащат и други данъци 20% от пенсиите и заплатите също са данъци, те не са собственост на правителството, а трябва да отиват за облагородяване на района в който се плащат, за заплата на полиция, на лекари и т.н., голяма част от данъчните постъпления са и от ДОО 10%, косвени данъци като акцизи върху горива, данъци на коли, винетки. тези данъци освен пряко, се плащат и косвено влизайки в цените на стоките, лекарствата, тока и др. които хората си купуват. Като цяло налозите в България по официална статистика са към 47% от брутния доход (косвени+преки) което е много близо до средното за Европа, мисля че средното за ЕС беше 52, 53% има разбира се иключение във скандинавските страни там е 72-75%. Голяма част от хората в малките села работят извън населеното си място, поради причини ясни на всички, някои казват, че тези хора трябва да си плащат данъците в градовете в които са отишли да работят щото, амортизират инфраструктурата там. Това малко е съпоставимо със следния пример: "ще ти отдържам от заплатата амортизация за лопатата щото като копаш я кабиш и трошиш дръжките." Всичко това показва за колко ниска цена се цаним да работим, след като с 40 години труд от данъците ни не е могла държавата да ни изкопа една канализация и да ни сложи 30 метра асфалт пред къщата. Очевидно е, че това ниско заплащане е увеличило драстично печалбите на твоя работодател (сега частна вирма преди 10-ти държавата), ами след като ситуацията е такава, ще се облагат свръх печалбите на фирмите и те ще отиват за малките села и градовете, защото тези пари се изцеждат за сметка на работещите. Извинявай, но както една фирма трябва да покрива поне разходите си за съществуване, така и един работещ човек е справедливо да може да ги покрива и в тези разходи влизат и данъците за инфраструктурата му. Иначе накрая наистина всички ще дойдем да живеем в маломерни жилища в клетки от по 8 кв. м. под мостовете в София и пак ше викаме ми не стигат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
След това както казах раждаемостта на ромите ще пълни бюджета ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
Ама не искат да си свиват разходите, е кметовете къщи за по 500 000 лв вдигат, а такива като кретено-масона горанов за по няколко милиона, кога точно ще се оправи държавата, няма никакъв шанс вече, оттук нататък само надолу, ще се фантазирате още макс 3 години, че нещо се случва смислено и после реалността на държавата и българската икономика ще се разбере официално, до 2030-та един град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
bojko84
преди 6 години
Ами като не искат да вдигат данъците да си свият разходите за услугите. Като не можеш да си позволиш да плащаш по-висок пакет телевизия, подписваш на по-нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Съвсем скоро балончето от заеми и еврофондове ще се спука и грабителската герберска приказка приключва, след тях и държавата. Те бяха последният пирон в ковчега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Искам само да ви кажа, че от 3 млн се краде минимум 1, ама минимума се краде мн рядко. Малкия и средния частен сектор в България до 2025-та ще фалира масово, особено в ромската провинция, държавата е все по-разграбена и прасетата които я разграбиха си мислят, че вечно ще запълват дупките от разграбения бюджет с пари от частният сектор. До 2030-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/гинкочарник/шишичарник/боклукчарник, пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет държавата ще ги събира на ромите от раждаемостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 6 години
Направи една сметка - едно село с 200 къщи.. какви данъци събира на година? по 5 лева = 1000 лева. С хиляда лева, какво по-напред? Хайде да не е село - градче с 2000 къщи/жилища - по 50/даже е много/ лева средно на година да е данъка - 100 хил. лева на година - за кое по-напред? за улиците, за детските градини, за осветлението? за не знам какво си още... за общинските служители.. за кмета? Че се краде се.. то явно това е нещо което не може да се избегне напълно. Особено при калпавата правораздавателна система. А се краде, щото нямат ясни и точни задължения по поддръжка на инфраструткурата. Всичко е концерт по желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Съсипията е пълна. Значи веднъж с неадекватната политика държавата съсипа провинцията и формира само 4 града където може да се живее що годе нормално, в цялата страна, а голяма част от хората имигрираха на вън. Втори път прозрението е за вдигане на данъците за места където и без това останалите и малко хора едвам оцеляват и е под въпрос изобщо съществуването след 20 год. на общините.Все едно българите си нямат държава, а някаква търанична влас, която ги е хванала за роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
да ти кажа че не е само до данъците, ако знаеш как се краде по малките населени местаи това е основния проблем, плюс голяма доза некадърност ... иначе понеже се спомена инфраструктура (пернишка), за това по скоро визирах пътните им данъци (винетки), а те са точно колкото нашите... иначе си прав де :):) ... кажи ми що опукаха 3 млрд. лева държавна пара да санират частни имоти ? вместо за нещо полезно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още