IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато теглим чертата

Доходите в България ще останат замразени при липса на ключови фискални и икономически реформи, които да подобрят бизнес средата и да стимулират инвестициите

08:11 | 19.11.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Досега държавата административно вдига доходите през минималната заплата, осигурителните прагове и вноски, което подтиква ръста, но не можем да разчитаме, че това ще увеличи доходите в реалната икономика. Така по-скоро растат доходите на администрацията, но това няма да може да помогне съществено за скок на доходите в реалната икономика.

За догонващ ръст на икономиката, към който се стремим, би следвало да имаме поне 4,5-5% ръст на БВП, а за да го постигнем, трябва да имаме по-висок дял на инвестициите – поне 6%, тоест тройно или петорно повече от заложеното, или абсолютна стойност от 4-5 милиарда лева годишно. В този смисъл е добре държавата да работи върху подобряване на бизнес средата – защото фирмите се задушават от административни режими, бюрокрация, корупционен натиск. И ако тези въпроси се решат, дори и без специални държавни инвестиционни фондове, ще се подобри бизнес средата и ще дойдат преки вложения в икономиката. Важен е и въпросът за образованието и демографията.

Инвестициите са важни и за ръста на българския износ. Ние сме в конкурентна среда – и Сърбия, и Румъния привличат повече инвестиции. Очевидно създават по-добър климат. Има опасност дори Македония да привлече номинално повече инвестиции от нас. В Румъния от доста време привличат повече вложения, защото технологично техният бизнес е по-развит. Например по отношение на автомобилния сектор постигаме успехи заради производствата на резервни части за автомобили, но в Румъния произвеждат цели модели автомобили от години. Трябва да се преборим и ние в България да привлечем автомобилопроизводител от дадена марка, което е огромна инвестиция и би тласнало нагоре доходите на хората.

Крайно наложително е да се въведе необлагаем минимум за физически лица, защото няма друга страна в ЕС, която при плосък данък да няма и необлагаем минимум - ние сме единственото изключение. Затова е добре да се помисли за въвеждането му, така че у хората да остават повече средства, което ще съживи потреблението, а от това ще влязат и повече данъци в хазната. Трябва да се помисли и за намаление на общата ставка на ДДС, може да се опита с малка стъпка – 1% например, откъдето ще се увеличи търговският оборот. Със сигурност диференцирани ставки на ДДС за някои стоки биха могло също да увеличат потреблението.

Доходите в следващите години мъчително ще растат нагоре, най-вече под синдикален натиск и основно административно. Инициативата за увеличение на доходите няма да идва от реалната икономика, а от администрацията и реалната икономика непрекъснато ще се опитва да догонва минималните прагове, а това не винаги е възможно за всички сектори.

Спрямо доходите цените в България са относително високи. Цените на стоките трябва да се съотнасят към равнището на доходите на населението, а не да се разглеждат само като абсолютни стойности.

Стимулирането на инвестициите в България би следвало да се превърне в приоритет за всяко правителство, като мерките да бъдат насочени към: подобряване на инвестиционната среда и ефективна борба с корупцията, намаление на данъчната и осигурителната тежест в икономиката, намаление на бюрокрацията и въвеждане на електронните административни услуги, ограничаване на лицензионните режими и мълчаливо съгласие за всички разрешителни режими,  защита на правата на собственост и осигуряване на равнопоставеност на всички пред закона.

За да стане България отново атрактивна за инвеститорите, трябва да има ефективна съдебна система, ниски нива на корупция и работеща администрация. Освен това да се ограничат неефективните разходи от страна на държавата и да се разбиват монополните практики в страната. Когато тези процеси започнат, връщането на чуждестранните инвеститори в България ще е въпрос на кратко време. А ако България стане член на еврозоната и на Шенген, това биха били допълнителни предимства за избора на страната ни като място за инвестиции.

Лидия Шулева: Нивата на икономически растеж не са удовлетворителни

Една от основните пречки за ускорен ръст на доходите в България е недостатъчно квалифицираната работна ръка, посочи Лидия Шулева, бивш министър на икономиката. Има много силно търсене, особено на определени специалности, които изобщо липсват на пазара – главно в промишлеността, инженери, химици, в металообработването. В същото време във висшите учебни заведения няма интерес към тези специалности, което е сериозен задържащ фактор на доходите у нас. От друга страна, спънка е и наличието на голяма група хора, които не отговарят на изискванията на пазара на труда при наличните свободни места.

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 5 години
Като е била толкова трагична, защо се надпреварваха да продават активите й?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
zap
преди 5 години
"... е била на сравнително добро ниво към онзи момент ..."като изключим трите фалита за 45 г. на соц-икономиката от 1945 до 1989 г., е била на сравнително добро ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
Vesko94
преди 5 години
Което ще рече, че социалистическата икономика, която така гръмогласно оплювахме през тези години, все пак е била на сравнително добро ниво към онзи момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 15
Иван Митев
преди 5 години
За подобрение на жизненото равнище е необходимо прекратяване на причините, които сега го задържат.Водещата причина за задържане на жизненото равнище е държавната неправилност за неограничаваните щети от вредните намеси на централната банка.При прекратяване на тази вредна за всеки държавна грешка ще настъпят условия за подобрение на жизненото равнище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Когато чета такива статии, където специалисти (кой повече, кой по-малко) в единен хор говорят на практика едно и също нещо, аз си задавам един и същи въпрос. Защо след като специалистите искат едно и също нещо, то на Практика се Случва Точно Обратното? Отговор нямам, но предположения мога да правя. Само че на нас предположения не ни вършат работа. Трябват ни отговори. И ако тези и/или някои други специалисти, могат да дадат отговор, да побързат да го дадат. Времето не чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Много се краде в тая държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
khao
преди 5 години
първия абзац можеше да го обобщите само с ... некадърно управление и лоша съдебна система, щото оправиме ли това, първия абзац от 5 до 10 години сами ще се оправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 61 rate down comment 2
kondenz
преди 5 години
Още в началото на статията има някои неточни твърдения: "Слабият икономически растеж, .......... в съчетание с намаляващото население на страната. Всички те са сред причините за ниските доходи в България."Слабият растеж е следствие от останалите посочени фактори, а не първопричина за ниските доходи. Освен това, при намаляващо население и липса на служители и работници, доходите растат, а не намаляват. Основната и единствена причина за ниските доходи е предаването на българската икономика още в зората на демокрацията в ръцете на абсолютно некадърни и алчни бивши членове и приближени на партията-кърмилница. Те разпродадоха на безценица и разпарчетосаха за скрап това, което им дадоха безвъзмездно да управляват и оставиха на улицата квалифицираните специалисти. Тези, които още функционират, укриват данъци, точат ДДС и крадат еврофондове. Не го казам аз, а десетките доклади от ЕК и неправителствени организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още