IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато теглим чертата

Доходите в България ще останат замразени при липса на ключови фискални и икономически реформи, които да подобрят бизнес средата и да стимулират инвестициите

08:11 | 19.11.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако се запазят темповете на икономически растеж в Източна Европа, каквито са в момента, още едно-две десетилетия, доходите в Западна Европа ще бъдат настигнати. Източна Европа има в момента три пъти по-висок икономически растеж, отколкото старите страни членки. Някои страни вече са на ръба. Чехия например, още тази година ще надмине 90-те процента от средното, а още няколко страни в рамките на 3-4 години също ще го постигнат.

Иван Нейков: Да не се отлага новият механизъм за МРЗ

Фактът, че все още нямаме обективен механизъм за определяне на минималната работна заплата, като базов инструмент за ръста на доходите, е сериозна пречка, подчерта Иван Нейков, бивш социален министър, директор на Балкански институт за труд и социална политика. А в интерес на всички е да се сложат на масата измерими критерии като производителност, инфлация, покупателна способност, издръжка на живот. Тогава цената на най-нискоквалифицирания труд ще стъпи на важни икономически и социални показатели.

Спънка е и упоритият отказ да се създаде пряка връзка между цената на труда и квалификацията. Все още инвестицията в образование не означава по-висока заплата, липсва мотивацията за конкурентоспособност, което да увеличи и конкурентоспособността на бизнеса.

И в най-добрите години ръстът на БВП расте с 3,5-4%, а средногодишно доходите растат с около 10 на сто. Надува се балон, който може да се спука

Производителността на труда също нараства, подменят се технологии в предприятията, но след като няма връзка мегжду производителността и цената на труда, остава ни само варианта за административен ръст на доходите, което не е сериозна догонваща мярка.

Ако искаме друго темпо на нарастване на доходите, трябва да имаме друг темп на ръст на БВП. И в най-добрите години ръстът на БВП расте с 3,5-4%, а средногодишно доходите растат с около 10 на сто. Надува се балон, който може да се спука, защото не може дълго време ръстът на доходите да изпреварва трикратно ръста на икономиката.

Погледнато в по-дълъг хоризонт, в момента компенсираме времената на кризата, когато имахме замразяване на минималната заплата, нисък ръст на средната заплата. В момента наваксваме и не можем да говорим за увеличаване, което да намали ножицата между средните заплати в България и средните заплати в ЕС. Има много стъпки, които трябва да извървим, за да догоним средните европейски доходи, но най-неотложната е нов механизъм за размера на МРЗ, който да стъпи на принципите на Конвенция 31 на МОТ.

За съжаление, налице са основателни причини да продължи да се отваря ножицата на подоходните неравенства у нас. Един от пътищата за промяна е въвеждането на прогресивен данък върху доходите, което рано или късно ще стане в България, иначе социалното напрежение ще стигне много високи стойности. Другата мярка е подкрепа за хората с ниски доходи чрез инструменти за социална подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 5 години
Като е била толкова трагична, защо се надпреварваха да продават активите й?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
zap
преди 5 години
"... е била на сравнително добро ниво към онзи момент ..."като изключим трите фалита за 45 г. на соц-икономиката от 1945 до 1989 г., е била на сравнително добро ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
Vesko94
преди 5 години
Което ще рече, че социалистическата икономика, която така гръмогласно оплювахме през тези години, все пак е била на сравнително добро ниво към онзи момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 15
Иван Митев
преди 5 години
За подобрение на жизненото равнище е необходимо прекратяване на причините, които сега го задържат.Водещата причина за задържане на жизненото равнище е държавната неправилност за неограничаваните щети от вредните намеси на централната банка.При прекратяване на тази вредна за всеки държавна грешка ще настъпят условия за подобрение на жизненото равнище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Когато чета такива статии, където специалисти (кой повече, кой по-малко) в единен хор говорят на практика едно и също нещо, аз си задавам един и същи въпрос. Защо след като специалистите искат едно и също нещо, то на Практика се Случва Точно Обратното? Отговор нямам, но предположения мога да правя. Само че на нас предположения не ни вършат работа. Трябват ни отговори. И ако тези и/или някои други специалисти, могат да дадат отговор, да побързат да го дадат. Времето не чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Много се краде в тая държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
khao
преди 5 години
първия абзац можеше да го обобщите само с ... некадърно управление и лоша съдебна система, щото оправиме ли това, първия абзац от 5 до 10 години сами ще се оправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 61 rate down comment 2
kondenz
преди 5 години
Още в началото на статията има някои неточни твърдения: "Слабият икономически растеж, .......... в съчетание с намаляващото население на страната. Всички те са сред причините за ниските доходи в България."Слабият растеж е следствие от останалите посочени фактори, а не първопричина за ниските доходи. Освен това, при намаляващо население и липса на служители и работници, доходите растат, а не намаляват. Основната и единствена причина за ниските доходи е предаването на българската икономика още в зората на демокрацията в ръцете на абсолютно некадърни и алчни бивши членове и приближени на партията-кърмилница. Те разпродадоха на безценица и разпарчетосаха за скрап това, което им дадоха безвъзмездно да управляват и оставиха на улицата квалифицираните специалисти. Тези, които още функционират, укриват данъци, точат ДДС и крадат еврофондове. Не го казам аз, а десетките доклади от ЕК и неправителствени организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още