IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Въпреки някои положителни тенденции ключовите проблеми сковават трудовия пазар у нас

08:21 | 03.01.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Какви са решенията

В България имаме системен проблем с образованието, който трябва да решим извън мандата на дадено правителство, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк. Той предлага под някаква форма да се обмисли и да се въведе „насилствено“ образование за тези, които не искат да учат.

Ако искаме държавата спешно да направи стъпки в посока повишаване на уменията на работещите в следващите две години, страната трябва да се възползва в максимална степен от общия пазар на стоки и услуги, препоръча той, нещо, което още не е направила, каза Лъчезар Богданов, икономист и съосновател на Индъстри Уоч. Има определени ниши, които бихме могли да завземем при наличие на съответната политика, свързана с данъци, административни бариери и други, смята той.

Когато теглим чертата

А дали всъщност прокламираната криза с кадрите е реално дефицит на работна ръка или по-скоро дефицит на достойно заплащане? Бедността, задълбочаващите се неравенства и размерът на доходите са топ икономическите теми днес, а протестите в страната от края на годината доказват това.

Без нови свежи инвестиции, по-ускорен икономически ръст, по-иновативен бизнес, промени в данъчни и фискални политики доходите в България няма да се променят през следващите години. Ниските доходи се борят не административно, а чрез реформи в икономиката, категорични са икономисти.

Вече десет години след приемането в ЕС България не може да достигне догонващо развитие на паричните доходи като минимални и като средни заплати и изостава съществено. Ако продължим със същите темпове на развитие, означава, че ще ни трябват 40-45 години, за да достигнем средното ниво на Европейския съюз от 2017 година, коментира проф. Боян Дуранкев. Очаквам 2019 година, както и следващите години да бъдат много драматични за българите като нива на инфлацията и на доходите. Ако следваме инерцията до 2022 година, България ще остане последна в ЕС по всички показатели.

За да се повишат доходите в България, на първо място е необходимо увеличение на преките чуждестранни инвестиции. За страната това е сериозен проблем, защото за последните десетина години имаме драстичен спад на преките чуждестранни инвестиции, които като дял от БВП са спаднали над десет пъти, смята икономистът Румен Гълъбинов. Досега държавата административно вдига доходите през минималната заплата, осигурителните прагове и вноски, което подтиква ръста, но не можем да разчитаме, че това ще увеличи доходите в реалната икономика. Така по-скоро растат доходите на администрацията, но това няма да може да помогне съществено за скок на доходите в реалната икономика.

Една от основните пречки за ускорен ръст на доходите в България е недостатъчно квалифицираната работна ръка, посочи Лидия Шулева, бивш министър на икономиката. От друга страна, спънка е и наличието на голяма група хора, които не отговарят на изискванията на пазара на труда при наличните свободни места. Единственият възможен ръст на доходите може да дойде от нови инвестиции. Държавната политика трябва да бъде ориентирана към стимулиране на нови инвестиции, които да дадат растеж на икономиката и ръст на доходите.

Спънка е и упоритият отказ да се създаде пряка връзка между цената на труда и квалификацията. Все още инвестицията в образование не означава по-висока заплата, липсва мотивацията за конкурентоспособност, което да увеличи и конкурентоспособността на бизнеса, допълва картината Иван Нейков, бивш социален министър, директор на Балкански институт за труд и социална политика.

Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 25 rate down comment 2
V.At.
преди 5 години
Да добавя. Те са учили в Германия на собствена издръжка и са останали там когато България нямаше нужда от тях. А това, че сега има нужда от висококвалифицирани кадри може да е ден до пладне. Идва криза и отново безработица, преобладаващо ромско население, да не изброявам по-нататък. А Вие предлагате само насилствен метод. Остава и да вкараме роднините в концлагер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Ако вие ГРОБ-арите паднете от власт, не те виждам на нормалният пазар на труда,.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 2
V.At.
преди 5 години
Излизате от грешната презумция, че това са хора на нископлатени позиции. Познавам много млади хора, които са на високи позиции в Германия и все още са запазили българския паспорт. Вашето предложение просто ще ги откаже от българския паспорт. България има нужда от тях, а те дали ще предпочетат да се върнат в заплашващата ги родина или ще останат да работят за къде по-добра заплата е спорен избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
пише се образ-О-вание ... и второ това с крепостничеството е било валидно преди около 200-300 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 1
ratten
преди 5 години
"...Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образУванието на хората."ти си част от голямото предизвикателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Добра статия. Слага ударение на важни за правене неща. Хубаво е да виждаш, че има хора , които мислят по този начин. Но за съжаление всички те са само експерти в тези области. А най-лесно се пренебрегва мнението на хора, които не са пряко възвлечени в бизнеса и за това си има причини. И все пак важното е, че ясно се вижда тенденцията да се търсят хора с умения да работят и имат квалификацията нужна за работата. За мене това ясен сигнал, че приключваме с периода на първоначално натрупване (ловно-събирателен период както си го наричам аз) и навлизаме в периода, когато доминиращи ще са стопаните. Не мисля, че този преход ще е лесен и безболезнен. Много сътресения ни чакат за напред и не знам как ще приключи всичко това. Огладнелите ловци ще са готови на всичко, за да се доберат до някаква плячка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Абе като пишете теми вие от Инвестор не работире ли в един офис, поне не преглеждате ли статиите които колегите ви побликуват в сайта, преди 4 дена имаше статия че България имала 500 000 работна ръка в запас, а днес пишете тази статия, толкова несериозно изглежда че сигурно мислите читателите си за маймуни за да не забележат, всъщност голяма част сигурно няма да забележат но ако разчитате на такива читатели просто пишете статии за биг брадър или някои голи чалгарки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 33
s3
преди 5 години
Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образуванието на хората и те да могат да работят това което искаме да правят за нас. Но това струва пари, а пари няма защото все още вървим по пътя на прехода и реформите. Затова може би трябва да се помисли за връщане на емигрантите у нас, за да работят тук, а начини за това има много. Например да се приеме по закон че човек трябва да работи у нас поне толкова време колкото работи в чужбина. Лесно решим проблем с лесен закон, гледа се колко време човек е бил в БГ-то и колко навън, ако реши да забегне и да остане навън просто като излезе такава справка не му се подновява паспорта или личната карта, остава без документи и се прибира. Като се прибере му се дава лична карта без право да напуска държавата докато не си отработи нужното по закон.Така че решения има, само Воля трябва за да се действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Тия, дето са яхнали хората, искат народът хем да е ***, хем да е квалифициран. Да си вземат труженички от магистралата, от маалата до Ботевград - те ще им свършат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още