Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Когато теглим чертата

Доходите в България ще останат замразени при липса на ключови фискални и икономически реформи, които да подобрят бизнес средата и да стимулират инвестициите

Когато теглим чертата

Снимка: Pixabay

Слабият икономически растеж, критично ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции, слабата конкурентоспособност на бизнеса, несигурната бизнес среда, неефективната борба с корупцията, недостатъчно високата квалификация на кадрите, проблемната правна среда в съчетание с намаляващото население на страната. Всички те са сред причините за ниските доходи в България.

Без нови свежи инвестиции, по-ускорен икономически ръст, по-иновативен бизнес, промени в данъчни и фискални политики доходите в България няма да се променят през следващите години. Ниските доходи се борят не административно, а чрез реформи в икономиката, категорични са икономисти и експерти, които коментираха темата за нивото на доходите в България и как ще се движат те през следващите години за Investor.bg.

Без съмнение бедността, задълбочаващите се неравенства и размерът на доходите са топ икономическите теми днес, а протестите в страната от последната седмица доказват това. На фона на новото увеличение на цените на горивата, което повлича нагоре и редица други потребителски стоки и услуги, страната бе обхваната от масови протести. Започнали като недоволство срещу поскъпването на горивата, те прераснаха в гняв от ниските доходи и лошия живот в България.

По статистика

Неоспорим факт: доходите в България са най-ниските в Европейския съюз. На този етап възнагражденията в страната са на нива от 40% спрямо средните заплати в ЕС. През последните години възнагжражданията в бюджетния и в реалния сектор у нас устойчиво растат с около 10% средногодишно, но продължава силното подоходно разделение между работещите и регионалните доходни неравенства.

Наскоро пък проучване показа, че българите не търсят много високи доходи за живот в България – мнозинството са съгласни да получават до 2000 лева, за да не напускат страната като емигранти в търсене на по-висок жизнен стандарт и реализация.

Заплащането в страната се увеличава по статистика, но всъщност огромна част от хората  имат изключително ниски доходи. Близо половината работещи у нас се осигуряват на минимална заплата, а средната е над 1000 лева.

Все по-големи стават неравенствата в жизнения стандарт на нискодоходните и високодоходните групи в България, се посочва в изследването на Института за социални изследвания към КНСБ. Според данните за периода 2007-2017 г. издръжката на живот е нараснала с 41,3%, като се очаква до края на тази година да нарасне с 45 на сто. Брутният доход за 2017 година достига до 81% от необходимите средства за издръжка, което е положително като тенденция, но ситуацията с нискодоходните домакинства остава тежка - при тях делът на разходите за храна и издръжка на жилището достига до 62% от общите разходи. 

Още по темата

И статистиката на Евростат отчита, че неравенствата в България са далече от всякакви средни европейски показатели. По последни данни за България разликата в доходите за 2017 г. между 20-те процента най-богати българи спрямо 20-те процента най-бедни българи е осем пъти, при средни нива в ЕС от 5,2 пъти. Над 1,7 милиона българи живеят с доходи до 600 лева при изчислената от КНСБ месечна издръжка на живот от 585 лева. Над 2,3 милиона българи живеят с месечни доходи до 1000 лева. Около 400 хиляди живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лева месечно. Други 400 хиляди българи работят, но се числят към т. Нар. Работещи бедни - с доходи под линията на бедност - 321 лева за тази година. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
3
 
8
Vesko94 до: zap
преди 1 година
Като е била толкова трагична, защо се надпреварваха да продават активите й?
0
 
5
 
7
zap до: Vesko94
преди 1 година
Няма профилна снимка
"... е била на сравнително добро ниво към онзи момент ..."
като изключим трите фалита за 45 г. на соц-икономиката от 1945 до 1989 г., е била на сравнително добро ниво.
8
 
5
 
6
Vesko94 до: kondenz
преди 1 година
Което ще рече, че социалистическата икономика, която така гръмогласно оплювахме през тези години, все пак е била на сравнително добро ниво към онзи момент
15
 
1
 
5
преди 1 година
За подобрение на жизненото равнище е необходимо прекратяване на причините, които сега го задържат.
Водещата причина за задържане на жизненото равнище е държавната неправилност за неограничаваните щети от вредните намеси на централната банка.
При прекратяване на тази вредна за всеки държавна грешка ще настъпят условия за подобрение на жизненото равнище.
0
 
19
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Когато чета такива статии, където специалисти (кой повече, кой по-малко) в единен хор говорят на практика едно и също нещо, аз си задавам един и същи въпрос. Защо след като специалистите искат едно и също нещо, то на Практика се Случва Точно Обратното? Отговор нямам, но предположения мога да правя. Само че на нас предположения не ни вършат работа. Трябват ни отговори. И ако тези и/или някои други специалисти, могат да дадат отговор, да побързат да го дадат. Времето не чака.

Още от Анализи
ИПИ: Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел