IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още не разполага с ясна енергийна стратегия до 2050 г.

Загубата на рентабилност на въглищните централи създава пространство за развитие на ВЕИ, от което трябва да се възползваме, посочват от „Грийнпийс“ в доклад

08:18 | 13.07.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

От „Грийнпийс“ смятат, че България, както и редица други европейски страни, вече прибягват до някои от най-контрапродуктивните мерки в дългосрочен икономически и екологичен план или ги обмислят – намаляване на данъци, особено данъци за бизнеса и косвени данъци върху потреблението, както и недобре обмислена държавна помощ и намеса в непрозрачни и съсипващи околната среда бизнеси като авиацията, промишленото земеделие, интензивното животновъдство и масовия туризъм. Браншовият натиск донякъде обяснява политическия характер на подобни действия, но в никакъв случай не е ясно как такива мерки ще подпомогнат доходите на домакинствата, нито дали ще допринесат за дългосрочната устойчива трансформация на компаниите от тези сектори, посочват от „Грийнпийс“. 

Зеленият път на ЕС

Зеленият пакт на Европейския съюз (ЕС) бе приет преди пандемията, но съдържа най-важните решения за възстановяването от нея.

За да бъдат приложени на практика повечето от препоръчаните от експертите антикризисни мерки и инвестиции, ще е нужно да се използват механизмите и инструментите на национални и европейски структурни фондове и програми. Структурните фондове и европейски програми на ЕС за предстоящия период 2021–2027 г. попадат в рамките на Европейския зелен пакт (наричан често Зелената сделка), изготвен и предложен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Според „Грийнпийс“ Зеленият пакт представлява възможност за ускоряване на прехода към беземисионна и кръгова икономика и трансформиране на високовъглеродните индустрии, засегнати от COVID-19. Включените в първоначалния план мерки и инициативи до голям степен се припокриват с онези, които са оценени като най-благоприятни и за климата, и за икономиката, а именно: намаляване на емисиите с 50–55% до 2030 г. спрямо базовата 1990 година – основно насочени към развитие на възобновяема енергия и интеграция, както и водородна икономика; беземисионен транспорт до 2050 г., основан на електрически и водороден транспорт; утрояване на темпа на енергийно саниране и реновиране на сградите; нова стратегия за опазване на горите и екосистемите, включваща залесяване; масирани инвестиции в кръгова икономика и рециклиране на 70% от опаковките до 2030 г.; устойчиво земеделие и намаляване на химическите пестициди, торове и антибиотици; механизъм за „справедлив преход“ за въглищни региони на стойност 100 млрд. евро.

Такива мерки са добре дошли в условията на масиран скок на безработицата и бавно L-образно възстановяване, предизвикани от пандемията от COVID-19. Според първоначалния предложен план България може да има на разположение 458 млн. евро от фонда, както и още 450 млн. евро по фонда за модернизация. Отделно държавата и частният бизнес ще могат да кандидатстват за инвестиции в размер на 4,5 млрд. евро, които ще бъдат гарантирани от ЕС и Европейската инвестиционна банка.

Интегрираното развитие на всички сектори е ключово за постигане на истински преход към устойчиви, кръгови и беземисионни икономически модели, което би направило тези региони пилотни за България, изтъкват още от „Грийнпийс“.

Без повече илюзии в българската енергетика

Случаят с енергетиката е специфичен, тъй като очакваното свиване на търсенето на енергия и енергийни суровини, рязкото изтегляне на частни капитали, съчетани с влошената финансова позиция и променените приоритети на правителствата и институционалните инвеститори, поставят под заплаха огромни енергийни проекти в България и по света. Те лесно могат да се превърнат в многомилиардни невъзвръщаеми разходи, възпрепятстващи прехода към възобновяема енергия, предупреждава „Грийнпийс“.

Един от най-безпочвените митове, които битуват в общественото пространство, е, че енергията от въглищните централи в България е евтина, докато енергията от възобновяеми източници е скъпа и следователно страната ни не може да си позволи да развива възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) с темповете, с които това става в по-богатите членки на ЕС.

Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Някаква, написана, да. Имаме. ...Ама тя няма смисъл, освен предоставяне поредната прекрасна възможност за Правилни хора, да печелят за сметка на всички останали.ЧИСТА ПРОБА ПРЕДАТЕЛСТВО ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
България и 2005-та нямале смислена стратегия. Т.в., КОНСТАТАЦИЯТА НЕ Е НОВОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Само като прочетох: Грийнпийс и изсмуканата връзка между "климатическите промени" и К 19 и: спрях. Писна ми от излагациите на тази някога сериозна медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Ама ние сме имали енергийна стратегия ли.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Зелев, това е проблемът на вашата религия... Малко някой да излезе от канона, веднага го отлъчвате, като богомил-протестантин :) Малко някой да се осъмни в топлинния Апокалипсис и веднага - "Разпни го!!!". Малко някой да прояви съмнение и критично мислене и "Анатема!!!" Само вашата истина е светая светих "И нино и пресни и во ВЕИ веков!" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
хмм ... иначе по материалът . аз мисля че стратегия има , но не е насочена към кръговата икономика и интегрирането на ВЕИ ... има друга посока ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
шеленбергер , това оня дето лъже и маже и взима кинти от ядрени корпорации ли ... ?! ... свалена е от форбс не за цензура , а за автореклама на книгата му ... :))) ... и ти като него започваш да мажеш ... този е обикновен писател , нула експертиза , всички факти дето омешва в материалът си са взаимствани и цитирани от организации , дето въобще не са съгласни с тълкуванията му и имат друго мнение по въпросът и го опровергават ... нали все пак са хората провели изследванията ... да знаеш на колко ниско ниво е ... :))) ... гледам откакто проповядва за ядрените централи е качил към 20-30кг , бива ... че иначе беше бая кльощав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Стратегия НУЛА. Дори въведоха соларен данък. ...... нищо,че не могат да контролират слънцето .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Тази статия на Майкъл Шеленбергер е публикувана в списание Форбс на 28 юни 2020 г., след което е свалена от политическата цензура. Авторът я публикува и в сайта на своята организация Environmental Progress, откъдето се разпространява в световната мрежа:https://environmentalprogress.org/big-news/2020/6/29/on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
хахахахах "Интегрираното развитие на всички сектори е ключово за постигане на истински преход към устойчиви, кръгови и беземисионни икономически модели, което би направило тези региони пилотни за България, изтъкват още от БКП." туй все едно другаря Живков за 115 пленум го е написал :) Най-важното е да сме пилотни. Сега, интеграцията на Ватьо и родата му от махалата малко ще ни забави, но Зелената революция няма алтернатива другаре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още