IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още не разполага с ясна енергийна стратегия до 2050 г.

Загубата на рентабилност на въглищните централи създава пространство за развитие на ВЕИ, от което трябва да се възползваме, посочват от „Грийнпийс“ в доклад

08:18 | 13.07.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-голямата въглищна топлоелектроцентрала в България и на Балканите – „Марица-изток 2“, с инсталирана мощност от 1620 MW, е пример за това. Централата приключи 2018 г. със загуба от 265 млн. лв. Отчетената за 2019 г. загуба е 202 млн. лв., с която общо натрупаната загуба става 821,4 млн. лв. Задълженията също се увеличават – с над 250 млн. лв. за миналата година и вече са близо 1,57 млрд. лв., изтъкват от „Грийнпийс“.

Ситуацията се влошава още повече през първите три месеца на 2020 г., когато е отчетена нова загуба от почти 64 млн. лв. Показателно е, че намалението на отчетената годишна загуба за 2019 г. е свързано с по-малкото количество енергия, което е произведено миналата година. Общото количество нетна електрическа енергия, произведена през 2019 г. е в размер на 5 667 680 MWh, а през 2018 г. е в размер на 7 328 920 MWh.

„Разликата между пазарните цени на енергията и пълните разходи за производство остава за сметка на дружеството и води до системно натрупване на финансови загуби, които застрашават неговата финансова сигурност“, отбелязва самото дружество като признава, че „общата стойност само на променливите разходи вече надхвърля средната цена на енергията, търгувана на БНЕБ“ - Българска независима енергийна борса.

цена цена

Другите две въглищни централи в Маришкия басейн – ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3“ и ТЕЦ „Ей И Ес – 3С Марица-изток 1“, също разчитат на дългосрочни договори за изкупуване на енергията им на по-висока от пазарната цена, за да могат да съществуват. За периода 01.07.2019 г. – 30.06.2020 г. например средната покупна цена на енергията от „Контур Глобал-Марица изток 3“ е определена на 159,25 лв./MWh, а тази за „Ей И Ес – 3С Марица-изток 1“ е 225,03 лв./MWh41. За сравнение, за същия период цената за изкупуване на енергията от фотоволтаични инсталации с мощност 200–1000 kWh, монтирани на покриви и фасади, е 206,34 лв./MWh, а тази на вятърните електроцентрали е между 137 лв./MWh и 191 лв./ MWh в зависимост от годината на инсталиране на мощностите. Освен това всички ВЕИ централи с инсталирана мощност над 1 MW са задължени да продават цялата произведена енергия на БНЕБ и производителите получават доплащане само за разликата над 89 лв./MWh, определена от КЕВР като постижима продажна цена на свободния пазар, се посочва още в доклада.

Това показва, че енергията от въглища не е по-евтина от тази от възобновяеми източници, а ако прибавим и ефектите за околната среда и чистотата на въздуха в близките населени места, съвсем ще оправдаем старата поговорка, че привидно евтиното в крайна сметка излиза скъпо и прескъпо, подчертават от „Грийнпийс“.

Стратегически погледнато, кризата от COVID-19 идва в момент, в който България все още не е изготвила стратегия за развитие на енергетиката до 2030 г. и 2050 г. Моментът е особено подходящ за преосмисляне на политическите позиции и преминаване от изчаквателна и пасивна позиция към активно лидерство по отношение на прехода към нискоемисионна икономика и съответно максимално оползотворяване на възможностите за финансиране от фондовете на ЕС по Зеления пакт за стимулиране на енергийна ефективност и развитието на възобновяеми източници на енергия, включително и като средство за стимулиране на възстановяването на икономиката след кризата от COVID-19, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Някаква, написана, да. Имаме. ...Ама тя няма смисъл, освен предоставяне поредната прекрасна възможност за Правилни хора, да печелят за сметка на всички останали.ЧИСТА ПРОБА ПРЕДАТЕЛСТВО ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
България и 2005-та нямале смислена стратегия. Т.в., КОНСТАТАЦИЯТА НЕ Е НОВОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Само като прочетох: Грийнпийс и изсмуканата връзка между "климатическите промени" и К 19 и: спрях. Писна ми от излагациите на тази някога сериозна медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Ама ние сме имали енергийна стратегия ли.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Зелев, това е проблемът на вашата религия... Малко някой да излезе от канона, веднага го отлъчвате, като богомил-протестантин :) Малко някой да се осъмни в топлинния Апокалипсис и веднага - "Разпни го!!!". Малко някой да прояви съмнение и критично мислене и "Анатема!!!" Само вашата истина е светая светих "И нино и пресни и во ВЕИ веков!" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
хмм ... иначе по материалът . аз мисля че стратегия има , но не е насочена към кръговата икономика и интегрирането на ВЕИ ... има друга посока ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
шеленбергер , това оня дето лъже и маже и взима кинти от ядрени корпорации ли ... ?! ... свалена е от форбс не за цензура , а за автореклама на книгата му ... :))) ... и ти като него започваш да мажеш ... този е обикновен писател , нула експертиза , всички факти дето омешва в материалът си са взаимствани и цитирани от организации , дето въобще не са съгласни с тълкуванията му и имат друго мнение по въпросът и го опровергават ... нали все пак са хората провели изследванията ... да знаеш на колко ниско ниво е ... :))) ... гледам откакто проповядва за ядрените централи е качил към 20-30кг , бива ... че иначе беше бая кльощав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Стратегия НУЛА. Дори въведоха соларен данък. ...... нищо,че не могат да контролират слънцето .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Тази статия на Майкъл Шеленбергер е публикувана в списание Форбс на 28 юни 2020 г., след което е свалена от политическата цензура. Авторът я публикува и в сайта на своята организация Environmental Progress, откъдето се разпространява в световната мрежа:https://environmentalprogress.org/big-news/2020/6/29/on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
хахахахах "Интегрираното развитие на всички сектори е ключово за постигане на истински преход към устойчиви, кръгови и беземисионни икономически модели, което би направило тези региони пилотни за България, изтъкват още от БКП." туй все едно другаря Живков за 115 пленум го е написал :) Най-важното е да сме пилотни. Сега, интеграцията на Ватьо и родата му от махалата малко ще ни забави, но Зелената революция няма алтернатива другаре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още