IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът "Иновативна България": Откриваме, произвеждаме и изнасяме по-скъпи неща

Да скъсаме с икономиката на ишлемето, призовава вицепремиерът Томислав Дончев

17:59 | 13.11.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Бизнесът е готов за по-ускорен растеж

Пламен Панчев, изпълнителен директор в Тракия икономическа зона, също подчерта, че привличането на инвестиции е съвместно усилие на всички страни – бизнес, държава, наука. Постиженията ни се дължи на добрата съвместна работа, отбеляза той.

Заложени са достатъчно мерки, бизнесът е готов за по-ускорен растеж. Към момента не са малко иновативните производства на български компании. И ако този План предвиди поощряване на иновативността, скокът на икономиката ще се случи, смята той.

България - да изнася не само квалифицирани кадри, но и скъпа продукция

Финансирането трябва да е комплексно, но и да е фокусирано. Работата по Плана започва отсега нататък, коментира вицепремиерът Дончев в отговор на препоръките към предложенията.

Методиката за справедливо разпределение на средствата е ключът, съгласи се той с критиките. И подчерта, че илюзия е, че само с публично финансиране ще обърнем нещата. Трябва да мислим каква част частно финансиране можем да стимулираме с всеки от проектите.

Дончев увери, че ще продължи да настоява пред колегите си в правителството, че списъкът с реформи в Плана трябва да е доста по-амбициозен, защото е шанс да сработи принципът пари срещу реформи. Той напомни, че целта на Плана е да увеличи капацитета на публичните системи да реагират при рискове, да помогне за икономическото възстановяване и да създаде дългосрочни предпоставки за растеж. Две трети от финансовия ресурс по Плана трябва да бъде договорен в първите две години, но ефектът трябва да е дългосрочен, каза Дончев.

Икономическата трансформация, икономиката, базирана на знанията, не се определя от обема финансиране, а и от импулс от бизнеса, академичните среди, който да се предаде навсякъде, коментира той.

Планът не е затворен документ, разчитаме на смислени дискусии в следващите два месеца, поясни още вицепремиерът. Планът не може да тръгне към Брюксел без критична доза обществен консенсус в страната, той не е административно упражнение, хубаво е всички да го припознаят като план на България.

Ако говорим в числа, задачата ни с Плана трябва да бъде – БВП на България, отнесен към средноевропейския, да е 70% и това да се случи за по-малко от десет години, каза Дончев. Опитът на други държави в ЕС показва, че при такъв показател може да очакваме процеси на реинтеграция, защото България може да изнася не само квалифицирани кадри, но и да изнася скъпа продукция, каза в заключение Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
На вас бре, да почнете да откривате бойлери вместо само тръбички от пластмаса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Дончев, хубави цели поставяте, след като прогонихте от държавата към 2 милиона образовани и висококвалифицирани Българи и развъдихте един милион гнусници, дето не могат да си напишат и името !!! Високи технологии, иновации, съвременна икономика се развиват със съответните КАДРИ, Дончев - а кадрите се отглеждат !!! Който 30 години инвестира не в образование, а в хъхpeци, в замяна получава хъxpeци и културните им особености - престъпност, мpъсотия, отказ от труд и образование. какви скъпи неща ще произвеждаме с човешки капитал на нивото на централноафриканския?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 3 години
На кого трябват тези жертви, да питам? Жертви на какво, на кого? Ей тъй, като се разбръщолевят някои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Пропуска че трябват едни 20тина години жертви за да може изобщо да стане тоя номер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Много хубави лозунги ама аз оставам с впечатлението че некои български политически празни тиквии започнаха леко да узряват чак след 20 години в управлението. Досега България да беше станала като Швейцария ако въобще вярвахте в тези неща, вместо само да ги приказвате и да назначавате бездарни калинки, г-н Дончев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още