IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Белене": Епопеята на един проект за нова ядрена мощност

Реализацията на втората ядрена централа у нас е спряна на фона на промените в Белия дом

08:34 | 17.02.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Епопеята по проекта за нова ядрена мощност в България продължава. Преди няколко седмици отново на дневен ред се появи проект за седми, а някога в необозримото бъдеще и за осми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Журналистите са развълнувани, а специалистите озадачени какво става. Защо изведнъж АЕЦ „Белене“ отново стана нежелан проект?

Отговорът на този въпрос е ясен. Достатъчно е да проследите изказванията на новия американски президент и чиновниците от Държавния департамент на САЩ - Русия и Китай са нежелани партньори, даже врагове, и всеки един проект с тяхно участие трябва да се спре.

Ако при Доналд Тръмп подобен ход можеше да бъде последван от някакъв вид търгуване на ползите от проекта, в които и САЩ да участва, то сега, като си спомним събитията от 2013 година с краткото посещение на Хилари Клинтън в София и драстичното затваряне на проекта "Белене", едва ли ще има търгуване.

У нас след месец и малко ще има избори. Би било добре, ако тези, които се подготвят да управляват държавата са наясно с „ядрените“ отговорности, с които искат или не искат, ще трябва да се сблъскат. Има няколко неща, които трябва да се кажат в прав текст:

1. Главен проектант на АЕЦ "Белене" е "Атоменергопроект" – Москва и без него едва ли ще бъде възможно да се построи какъвто и да е реактор от доставените за АЕЦ "Белене" реактори, на която и да е площадка.

2. Реактори от типа ВВЕР могат да се построят от руска или китайска компания строител. Поне засега, не съществува друга компетентна компания-строител, която може да го направи. Ако целта е да изгоним Русия и Китай от ядрения проект на България, то това в прав текст означава край на проектите.

3. Така проектирани и произведени реакторите, които сега са консервирани на площадката в Белене следва, ако се построят, да се заредят с руско гориво, за да се проведат всички етапи и тестове по усвояване на мощността, за да се издаде реално разрешение за търговска експлоатация. Друго гориво може да се използва едва след това и само ако има доказателства за неговата приложимост и безопасност в този тип реактор. Не става дума за цената и икономическата ефективност, която също трябва да се доказва.

4. По-сложно за оценка е какво става с друго, не руско гориво, когато то се облъчи в руски тип реактор и стане отработено ядрено гориво. Сега нашият „ядрен горивен цикъл“ е привързан, макар и на търговска основа, с руския горивен цикъл и ние можем срещу заплащане да върнем горивото в Русия за съхранение и бъдеща преработка.

Какво ще правим в следващите 100 години с друго гориво е много сложен въпрос, който изисква разработване на съответната стратегия, законодателство и т.н. Сухото съхраняване в Козлодуй е отложено решение, което, ако остане нерешено, натоварва с решение бъдещите поколения, а това никак не е просто и евтино.

В настоящия момент САЩ нямат отговор за собственото си гориво, не го преработват и не си представям как биха приели чуждо гориво, било то за съхранение или преработка. Европейският съюз е далеч от създаване на общ европейски ядрен горивен цикъл, макар че това би било най-доброто решение.

За съжаление, след приемането на т.нар. Обединена конвенция за отработено гориво и радиоактивни отпадъци, която мнозина, в това число и аз, считат за вредна и антиядрена, всяка страна трябва сама да решава тези въпроси, което на практика заробва малките държави с няколко реактора, вместо този въпрос да се реши общо и далеч по-евтино и по-безопасно.

Ако говорим за икономика, то построяването на двата реактора на площадката на АЕЦ "Белене" е оценено в доклада на HSBC и е в границите на 8 до 10 милиарда евро или средно по 5 милиарда евро на блок от около 1100 мегавата. Напълно в границите на добрите проекти в света. Построяването на един по един реактор е по-скъпо и неефективно, особено като се има предвид националното участие на български компании, подготовката на кадри и редица други въпроси.

6. Мит е така наречената инфраструктурна наличност на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Нито охладителните канали, нито тренажорите ще могат да се използват без съществена преработка или построяване на нови. Аналогична е ситуацията и с връзките с високото напрежение. Не знаем как точно ще изглежда електропреносната ни мрежа ако построим още мощности, използващи възобновяеми енергийни източници (слънце и вятър), и какви други елементи на мрежата ще са необходими. Достатъчно е да погледнем Германия, Дания и Обединеното кралство и ще видим, че старият подход не винаги става и много неща се строят наново.

Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Аз съм на слънце изцяло от 2013-та офгрид. Нямам проблеми :) Тока ми никога не е спирал и от 2013-та не плащам на никого нищо. Лятото с излишния копам етери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Относно отработеното гориво....плащаме на Мъск и го засилва към слънцето. Проблема е решен.Относно това дали да има или не ядрена централа то аз съм твърдо против !!!Абсолютно е неуместна. Имаме слънце,вода,вятър и текуща централа която да обира луфта. Просто трябва да се насърчат 100 000 семейства да си сложат по 20-30 киловата на покривите и да им се изкупува на добра цена.Ако няма слънце зимата то ще има вода и вятър тогава пък ще работят другите централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Имали сме Черноризец Храбър, сега имаме теб - Черногледец Храбър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
ние наще дюнери ги прайм с чипове и на компютри не сменяме чаршафи и не сме бакшиши кат вас в Буллгаpистaния, щот явно няма интерес за развитие според ваща Щаб квартира и ток не ви треа, треа да моете да миете чиниите и наcpaните евроггeйски *** за жълти стинки .... може и по една вувузела за бакшиш да извъртите нали тва са ви приоритетите в Колонията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Сиренцето за капана вече си го купувате самиТакива са плановете на политико-енерГЕПИйната мафия, която на 9-ти февруари публикува на сайта на Министерството на енерГЕПИката и призова за обществено обсъждане на нещо, което е нарекла "СТРАТЕГИЯ ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО РАЗВИТИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО 2030 ГОДИНА С ХОРИЗОНТ ДО 2050 ГОДИНА". Тя е с обем от 68 страници и в нея има безброй глупости и откровени лъжи, но както винаги, ценейки вашето време, ще ви покажа само една от култовите страници, каквите света едва ли някога до сега е виждал и чел.https://gikotev.blog.bg/drugi/2021/02/14/sirenceto-za-kapana-veche-si-go-kupuvate-sami.1749301Счетоводителката на мафията обяви част от размера на рекетаhttps://gikotev.blog.bg/drugi/2021/02/15/schetovoditelkata-na-mafiiata-obiavi-chast-ot-razmera-na-rek.1749428
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Shadow1
преди 3 години
Учудващо полезна статия този път, браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дюнермейкъре и от атомна енергия ли разбираш вече??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
любимата фраза на еврогейcкитe сoроспии - Ам то населението в Българията поне намаляя и за тва няяме нужда от АЕЦ !! ... В образованието нямали интерес да се развивали технологично ве, за тва Обучението ги задрасква тия паралелки щот им треат готвачи, бакшиши и преститутки ...Ам добре напраете така че да се увеличава населението и ИМА ИНТЕРЕС към технологично развитие ве, шо не го напрайте тва, не моете или по-скоро не искате ?? ..... тогаа ше има нужда и от 5 АЕЦа не само от един ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
1. БГ имаше тежка и всякаква индустрия по времето на СССРа от 30г. Американската и Еврогeйcка Окупация няма никаква - вярно е2. да няма защото нашите колонизатори са ни харизали да сменяме чаршафи и да сме бакшиши и миячи на чинии, интерес няма от вън да сме развити технически, трябва да сме тъпaaци - да вярно е3. не съм спец у сека точко кат тебе, тука сори не знам4. да въпроса обаче ЗАЩО НАМАЛЯВА ей тука се обърни към по горните точки. Населението нето в момента е 5рка млн. защото аз също се водя там ама не съм там. Гасите Козлодуй защото населението намалява хм виж горните подточки 5. Преписвача на статията няма какво да ти обяснява особено за Нова Зеландия и Австралия след като това е Англия и нямаме нищо сходно с тия6. не съм чул България да е земетръсен район като Япония, но щом казваш ... Китай не знам за паркове но има оперативни 49 реактора и още 20 се строят в момента т.е. напът да станат 70 реактора защото Глобалното Затопляне в Тексас видехме нали .....За мен ще остане дизела защото той бачка и в снег и лето, а тия тука имат акъл за разлика от вас доле и тука не намаляват защото имат интерес да се развиват технически не само да сменят чаршафи, затова и не карат Тесли масово, защото имат акъл ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
doba
преди 3 години
Докато ние в БГ се пинкаме и чудим, първият реактор за Белене(май на Шкода беше) го монтираха в Индия и бълва евтин ток. Докато ние плащаме майка си и баща си за той от перки и волтаици, отделно и на хамериканските Марици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още