IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Белене": Епопеята на един проект за нова ядрена мощност

Реализацията на втората ядрена централа у нас е спряна на фона на промените в Белия дом

08:34 | 17.02.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Епопеята по проекта за нова ядрена мощност в България продължава. Преди няколко седмици отново на дневен ред се появи проект за седми, а някога в необозримото бъдеще и за осми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Журналистите са развълнувани, а специалистите озадачени какво става. Защо изведнъж АЕЦ „Белене“ отново стана нежелан проект?

Отговорът на този въпрос е ясен. Достатъчно е да проследите изказванията на новия американски президент и чиновниците от Държавния департамент на САЩ - Русия и Китай са нежелани партньори, даже врагове, и всеки един проект с тяхно участие трябва да се спре.

Ако при Доналд Тръмп подобен ход можеше да бъде последван от някакъв вид търгуване на ползите от проекта, в които и САЩ да участва, то сега, като си спомним събитията от 2013 година с краткото посещение на Хилари Клинтън в София и драстичното затваряне на проекта "Белене", едва ли ще има търгуване.

У нас след месец и малко ще има избори. Би било добре, ако тези, които се подготвят да управляват държавата са наясно с „ядрените“ отговорности, с които искат или не искат, ще трябва да се сблъскат. Има няколко неща, които трябва да се кажат в прав текст:

1. Главен проектант на АЕЦ "Белене" е "Атоменергопроект" – Москва и без него едва ли ще бъде възможно да се построи какъвто и да е реактор от доставените за АЕЦ "Белене" реактори, на която и да е площадка.

2. Реактори от типа ВВЕР могат да се построят от руска или китайска компания строител. Поне засега, не съществува друга компетентна компания-строител, която може да го направи. Ако целта е да изгоним Русия и Китай от ядрения проект на България, то това в прав текст означава край на проектите.

3. Така проектирани и произведени реакторите, които сега са консервирани на площадката в Белене следва, ако се построят, да се заредят с руско гориво, за да се проведат всички етапи и тестове по усвояване на мощността, за да се издаде реално разрешение за търговска експлоатация. Друго гориво може да се използва едва след това и само ако има доказателства за неговата приложимост и безопасност в този тип реактор. Не става дума за цената и икономическата ефективност, която също трябва да се доказва.

4. По-сложно за оценка е какво става с друго, не руско гориво, когато то се облъчи в руски тип реактор и стане отработено ядрено гориво. Сега нашият „ядрен горивен цикъл“ е привързан, макар и на търговска основа, с руския горивен цикъл и ние можем срещу заплащане да върнем горивото в Русия за съхранение и бъдеща преработка.

Какво ще правим в следващите 100 години с друго гориво е много сложен въпрос, който изисква разработване на съответната стратегия, законодателство и т.н. Сухото съхраняване в Козлодуй е отложено решение, което, ако остане нерешено, натоварва с решение бъдещите поколения, а това никак не е просто и евтино.

В настоящия момент САЩ нямат отговор за собственото си гориво, не го преработват и не си представям как биха приели чуждо гориво, било то за съхранение или преработка. Европейският съюз е далеч от създаване на общ европейски ядрен горивен цикъл, макар че това би било най-доброто решение.

За съжаление, след приемането на т.нар. Обединена конвенция за отработено гориво и радиоактивни отпадъци, която мнозина, в това число и аз, считат за вредна и антиядрена, всяка страна трябва сама да решава тези въпроси, което на практика заробва малките държави с няколко реактора, вместо този въпрос да се реши общо и далеч по-евтино и по-безопасно.

Ако говорим за икономика, то построяването на двата реактора на площадката на АЕЦ "Белене" е оценено в доклада на HSBC и е в границите на 8 до 10 милиарда евро или средно по 5 милиарда евро на блок от около 1100 мегавата. Напълно в границите на добрите проекти в света. Построяването на един по един реактор е по-скъпо и неефективно, особено като се има предвид националното участие на български компании, подготовката на кадри и редица други въпроси.

6. Мит е така наречената инфраструктурна наличност на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Нито охладителните канали, нито тренажорите ще могат да се използват без съществена преработка или построяване на нови. Аналогична е ситуацията и с връзките с високото напрежение. Не знаем как точно ще изглежда електропреносната ни мрежа ако построим още мощности, използващи възобновяеми енергийни източници (слънце и вятър), и какви други елементи на мрежата ще са необходими. Достатъчно е да погледнем Германия, Дания и Обединеното кралство и ще видим, че старият подход не винаги става и много неща се строят наново.

Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
дишай мише , ти тесла няма да имаш ... за теб ще остане тренът и велосипеда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
иначе по въпроса за беляНЕ . няколко неща за допълнителен размисъл ...1. в БГ НЯМА да има тежка , енергоемка откъм електричество , индустрия . ако имаше такива индикации , правителствата щяха да работят целенасочено по темата , а не да дават данъчни отстъпки за туризъма и хазарта ...2. в БГ образованието НЯМА да се занимава с технологии и индустриализация . факт , откриват се паралелки за готвачи и разни обслужващи туризъма професионални направления , но не и с техническа насоченост . даже последните се закриват поради липса на интерес ... :)))3. в БГ се субсидират едрите зърнопроизводители , защо са им позволили да станат толкова едри е тема на друг разговор . те от много техника не се нуждаят . ако имаше стратегия за по-малки фермерски стопнаства (примери по света колкото щеш) , то щеше да има нужда от много механизация и автоматизация , щеше да има нужда от развита хранителна индустрия насочена за износ , щеше да има нужда от много ток ... но това не ни е приоритет , доста очеваден факт ... :)))4. в БГ населението намалява . в момента сме 6,9млн след 25-30 години ще сме 5,9млн . енергийната ефективност ще свали още потреблението на ток . ние и в момента гасим единият хилядник за по един-два месеца напролет , даже и лятото фащаме вече . та какво ще правим още два хилядника се пита в задачата , дори да изгасим двета в козлодуй ... :))) 5. моля автора на материалът да обясни , как едни сходни на българската икономика държави като уругвай и нова зенландия , сходни и като геграфски дадености , сходни и като население , се оправят БЕЗ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ , че и цената на тока не едро не се различава от българската , че и почти са занулили въглеродните си емисии от електропроизводство вече ... :))) ... какво ни спира да имаме подобни , но съобразени с нашите географски дадености стратегии ... ?! ... риторичен въпрос разбира се ...6. това как централата в земетръсен район ще струва само някакви си 10млрд , и то по цени отпреди 15г е тема за партийна сбирка на клуб атака , но не и за сериозна оценка . в Европа НЯМА проект дето да започнал с една цена и да не е завършил със завишение на разходите поне в 50% , че даже има и случаи за над 100% . ако беше толкова изгодно то китайците нямаше да строят фотоволтаични паркове , а да се сцепват да строят ядрени централи ...мога още няколко защота да напиша , ама требе и аз да изкарам некой лев ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
"Глобалното Затопляне" до какво води Тиквоний я ни обясни тука на нас простолюдието че тая Зима си ебaaa пyткaтaa лeлинa вонка от снег и виелици, айде аз чакам 20 а то се на -7 бие да го ееаа ?? .... Ааа начи ЗАТОПЛЯНЕТО не било затопляне, а добре кво е ?? климатични изменения ахааа и за тва треа спрем АЕЦовете и Въглищарките дет бачкат през зимата и да сложим вентилатори и слънчаци дет както и кьорав ше го види че Зимъска не бачкат щот треа ги поливат с чайник с врела вода за да запали ... Ми линка дет съм го пуснал снимката е просто от красноречива до немай къде Т.Е. че ваще зелени идиотии не стаат, просто не стаат и ше си карам дизела щот Теслата и нея треа полиам с врела вода, за да тръгне .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
хах ... мише , ами то глобалното затопляне точно до това води ... екстремални климатични явления ... що не се обледеняват остриетата в дания или швеция или норвегия или в северна германия ... ?! а мише ... ?! можеш ли да навържеш 2 +2 колко е ... ?! или да вземеш да прочетеш линка дето си пуснал ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
The cold, hard truth about ice on turbine bladeshttps://***.windpowerengineering.com/the-cold-hard-truth-about-ice-on-turbine-blades/-----------------------------------------------------------------------ние скоро ше си иаме ей такиа замръзнале вентилаторe от Глобалното Затопляне, само дет неамe въртоледи кат тия на снимката да им маха мраза от перките ама ше стане зелената раота нема как да не стане .... :)) ЕФтино е, треа ти пилоти, въртолети, електричари плюс молитви и прочеее поддръжка, тва да не е кат АЕЦа или Въглищарките палиш и забрааш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още