IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегия предвижда безработицата в България да се свие до 4% към 2030 г.

Новият стратегически документ за заетостта предвижда мерки за около 10 млрд. лв. от различни източници

11:14 | 02.06.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Дисбалансите при търсене-предлагане ще намаляват

Дисбалансите в предлагането и търсенето на труд на регионално ниво в дългосрочен план постепенно ще бъдат преодолявани основно поради общото намаление в заетостта в страната и подобряването на образователната структура на работната сила.

През 2021 г. се очаква структурният дефицит от работна сила със средно образование в дадени региони да достигне 63,2 хил., а през 2030 г. да намалее до 34,9 хил. Структурният дефицит от работна сила с висше образование се очаква да достигне 52,5 хил. през 2021 г. в дадени региони., а през 2030 г. – 17,4 хил. Тези дисбаланси ще се проявят само в определени области, независимо от наличието на структурен излишък на лица с висше образование в икономиката като цяло.

В голяма степен тези дисбаланси ще се проявят в регионите, характеризиращи се с относително най-ниски нива на заплащане за страната.

Структурният излишък от човешки ресурси с основно или по-ниско образование през 2021 г. се предвижда да достигне в някои региони 115,7 хил., а през 2030 г. да намалее до 52,3 хил. Прогнозираните регионални дисбаланси ще бъдат съпътствани с голяма степен свръхзаетост на лицата с основно и по-ниско образование.

От една страна, лицата с основно и по-ниско образование ще заемат предимно позициите, изискващи средно образование, за които има дефицит на лица със средно образование и няма достатъчно налични човешки ресурси на местно ниво.

От друга страна, на пазара на труда се очаква да има натиск от лицата със средно образование да заемат позиции за работна сила с висше образование (на които биха могли да бъдат ангажирани и лица с по-ниско образование). По този начин, лицата с основно и по-ниско образование ще бъдат пренасочени и към позициите, изискващи средно образование (които биха могли да се заемат от лица с по-ниско образование), и които ще бъдат овакантени от работещи лица със средно образование.

Основните предизвикателства

Продължаващо намаление на населението в трудоспособна възраст и застаряване на работната сила ще продължава да е основен риск. Тези демографски процеси оказват и ще продължават да оказват неблагоприятно въздействие на пазара на труда. Те определят постоянно намаляващото предлагане на труд и свиването на заетостта. По този начин демографските процеси имат негативно въздействие и върху потенциалния БВП и икономическия растеж на България в дългосрочен план.

Ниска технологична интензивност на икономическите дейности също остава предизвикателство. През последното десетилетие се наблюдава не достатъчно бързо преодоляване на технологичната изостаналост на българската икономика спрямо средните нива в ЕС 28 по отношение на структурата на заетостта.

Друг риск, който ще спъва трудовия пазар, е структурният недостиг от квалифицирани кадри със средно образование и излишъкът от заети с основно и по-ниско и висше образование.

Поради технологичното изоставане на икономиката, структурата на заетостта по икономически дейности е такава, че преобладаваща част от заетите лица са ангажирани в икономически дейности: преработваща промишленост; търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; строителство. Търсенето на квалифицирана работна сила в тези сектори се отнася предимно до лица със средно образование. Търсенето надвишава предлагането на труд от лица със средно образование.

Ето защо на част от работните места в някои сектори, предназначени за лица със средно образование, са ангажирани и се очаква да бъдат ангажирани лица с висше образование. Най-големи дефицити за лица със средно образование се очакват в икономически дейности, характеризиращи се с относително ниски нива на заплащане на труда: хотелиерство и ресторантьорство; административни и спомагателни дейности; образование; преработваща промишленост; медико-социални грижи с настаняване и социална работа без настаняване; култура, спорт и развлечения.

Прогнозите сочат продължаващо изоставане в развитието на секторите образование и здравеопазване спрямо останалите държави-членки на ЕС. Големината на тези сектори в България е на последните места в ЕС.

Засилването на регионалните дисбаланси на пазара на труда е друг оставащ риск. Очакваното свиване в заетостта ще засегне всички региони, а наблюдаваните неравенства в заплащането ще стимулират допълнително вътрешната и външната миграция на трудоспособното население.

Всичко това ще доведе до задълбочаване на структурните несъответствия на онези регионални пазари на труда, които се характеризират с относително по-ниски нива на заплащане на труда и изостават в социално-икономическото си развитие спрямо водещите региони (София-столица, Пловдив, Варна и Бургас) в България.

Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Слабowмен ***, работещ за няколко кирливи долара като ***, а правиш ли си смутка какво и процентното съотношение на *** сред по-младото поколение, за сметка на пенсионната възраст, до която те рядко доживяват поради мръсотия, безумен живот и вродена непълноценност? И мен не ме интересува кой взема помощи за безработица и кой - 20 вида помощи за ***, които прави на конвейер. Още преди 8-9 години от Центъра за демографска политика бяха изчислили, че само пряката издръжка на тия ни струва над 3.2 МБ на година, т.е. повече отколкото цял живот работилите пенсионери !!! И ми писна да чета статии, как безработицата (нормално явление във всяка нормална държава) трябва с някакви ебасипрограмите да бъде намалена с 0.1%, ама всички се правят на слепи, че има 19% в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят, нито търсят работа, тоест не само че нямат принос към бюджета, но и го източват !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ми ше се свие безработицата , кат се свият и работещите ...към две и трийста наясно ли сте колко народ ше бачка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А по темата - безработица само от 4% е вредна за икономиката. Реално нежелаещите да работят са толкова - 4%. При такова ниво на безработица означава, че всичко налично, куцо, кьораво и сакато е наето и има силен глад за работници. 2018-2019 бяхме стигнали 4,5% и беше ужас - хора за нищо не можеш да намериш. Трябва ни балансирана безработица от около 6%, да внасят молдовци, украинци, от разни бивши республики, виетнамци, ама да се търси това ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей, дребен джуджефил, научи се да смяташ! Първо, чернокраките не са 20% от населението, а под 15%. Второ, те всичките, които не работят са на помощи за безработица и ако всички те бяха безработни, то процентът на безработица щеше да е над 15%. Не става само с кремълски лозунги и акъл трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
И всичко е за да се вземат пак едни пари от ЕС и после да се изкрадат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
А някаква стратегия за ОТКАЗВАЩИТЕ да работят 20% от населението (основно, но не само от хъхрeшки произход)? Или тях все така ще ги хрантутим и ще им търпим безчинствата, та сакън да не им нарушим рахата и "правата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още