IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегия предвижда безработицата в България да се свие до 4% към 2030 г.

Новият стратегически документ за заетостта предвижда мерки за около 10 млрд. лв. от различни източници

11:14 | 02.06.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Заплахи за пазара на труда до 2030 г.

Ръстът на безработицата и бавното намаляване на броя на безработните в първите години от десетилетието поради стагнация на икономическото развитие и преструктуриране на икономиката вследствие на епидемията е основен риск.

Заплаха е структурната безработица в резултат от закриване или пренасочване на производства в изпълнение на противоепидемични или мерки включени в „зелената сделка“, забавяне на икономическия растеж в резултат от негативни промени във вътрешното търсене и ограничаване на износа и поръчките, увеличаването на натиска върху заплащането вследствие на недостиг на висококвалифицирани специалисти за заетост в сектора на новите технологии, забавяне на старта на оперативните програми за ползване на средствата от европейските структурни фондове през новия програмен период или неизпълнение на всички условия за достъп до тези фондове.

През втората половина на десетилетието и до 2030 г. е възможна заплаха от ограничаване на икономическия растеж поради растящ недостиг на кадри с търсените от работодателите умения в резултат от намаляване на работната сила, застаряване на населението и увеличаване на емиграцията, както и поради недостатъчни мерки за образование и обучение, отговарящо на потребностите на икономиката.

Възможни заплахи са: закриване на традиционни работни места вследствие на глобализацията и новите технологии, изоставане в дигитализацията, бавно адаптиране на индустриалните отношения към пазара на труда, който става все по-разнороден, глобализиран и нетрадиционен.

Търсенето на човешки ресурси с висше образование и неатрактивин от работодателите специалности ще нараства в средносрочен план. Ограниченията на свободното движение на хора поради противоепидемичните мерки са заплаха и за свободното движение на работници, особено при сезонно заетите.

Нарастването на търсенето на работна сила за заетост на качествени високопродуктивни работни места е ключов приоритет. Прилагането на нови форми на труда, в т.ч. работа от разстояние не само в условията на пандемия, но и в бъдеще, ще гарантира устойчивост на заетостта като приоритетно се развива и нормативната база за подобряване на гъвкавостта и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, развитие на корпоративната социална отговорност, гарантиране на достъп до социални права на работещите при новите форми на труд, превенция срещу недекларирана заетост, което от своя страна изисква минимизиране на нерегламентирания труд и повишаване на социалната сигурност, пише в документа.

Финансиране

Изпълнението на заложените в стратегията приоритети изисква изразходването на значителни финансови ресурси. Заложените мерки ще се финансират чрез различни финансови инструменти като освен средствата от държавния бюджет ще се използват и средства от структурните фондове, Кохезионния фонд на ЕС и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони; международни източници; средства на работодателите, общините, местни юридически лица (донори), НПО и други източници. Това е записано в документа.

В Националната програма за развитие на България средствата, които са необходими за инвестиции в човешки капитал и насърчаване на заетостта до 2030 г., са в размер на 7,7 млрд. лв.

По отношение на финансирането от структурните фондове средствата за политиката по заетостта за периода 2021 – 2027 г. са около 2,26 млрд. лв. в т.ч. за: заетост и обучение на безработни лица, обучение на заети лица, подобряване на условията на труд, мобилността на заети лица и реализация на съвместни действия със социалните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Слабowмен ***, работещ за няколко кирливи долара като ***, а правиш ли си смутка какво и процентното съотношение на *** сред по-младото поколение, за сметка на пенсионната възраст, до която те рядко доживяват поради мръсотия, безумен живот и вродена непълноценност? И мен не ме интересува кой взема помощи за безработица и кой - 20 вида помощи за ***, които прави на конвейер. Още преди 8-9 години от Центъра за демографска политика бяха изчислили, че само пряката издръжка на тия ни струва над 3.2 МБ на година, т.е. повече отколкото цял живот работилите пенсионери !!! И ми писна да чета статии, как безработицата (нормално явление във всяка нормална държава) трябва с някакви ебасипрограмите да бъде намалена с 0.1%, ама всички се правят на слепи, че има 19% в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят, нито търсят работа, тоест не само че нямат принос към бюджета, но и го източват !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ми ше се свие безработицата , кат се свият и работещите ...към две и трийста наясно ли сте колко народ ше бачка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А по темата - безработица само от 4% е вредна за икономиката. Реално нежелаещите да работят са толкова - 4%. При такова ниво на безработица означава, че всичко налично, куцо, кьораво и сакато е наето и има силен глад за работници. 2018-2019 бяхме стигнали 4,5% и беше ужас - хора за нищо не можеш да намериш. Трябва ни балансирана безработица от около 6%, да внасят молдовци, украинци, от разни бивши республики, виетнамци, ама да се търси това ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей, дребен джуджефил, научи се да смяташ! Първо, чернокраките не са 20% от населението, а под 15%. Второ, те всичките, които не работят са на помощи за безработица и ако всички те бяха безработни, то процентът на безработица щеше да е над 15%. Не става само с кремълски лозунги и акъл трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
И всичко е за да се вземат пак едни пари от ЕС и после да се изкрадат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
А някаква стратегия за ОТКАЗВАЩИТЕ да работят 20% от населението (основно, но не само от хъхрeшки произход)? Или тях все така ще ги хрантутим и ще им търпим безчинствата, та сакън да не им нарушим рахата и "правата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още