IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога разходите ни може да са приход?

Има ли случаи, когато с покупките си подпомагаме престъпления?

12:23 | 31.10.08 г.
Кога разходите ни може да са приход?

Колко от хората са запознати с проблема с касовата бележка, наричана още фискален или системен бон? Когато вие изисквате такава бележка, или още сигнализирате за неиздаването й, то се предполага, че 1/6, или 16,66%, от разходите ви постъпват в държавата и се връщат при вас под формата на пенсии за родителите ви, пътища за колата ви, заплати за учителя на детето ви или клинични пътеки за лечението на вас или близките ви. Това е така, защото 20% ставка е всъщност 16,66% от крайната цена.

Какво става, ако не пожелаете касова бележка? Собственикът на съответното заведение, магазин, автомивка, автосервиз реализира печалби, защото често не ви дава отстъпка или ви дава прекалено малка отстъпка, за това, че е незаконен.

Създават се условия за нелоялна конкуренция, неплащащият ДДС и данък печалби търговец просперира, а този който плаща данъци, е изложен на риск да фалира. Съответно липсват пътища, образование, здравеопазване и високи пенсии.

По-лошото е, че се създава един навик у група хора да крият доходи, да извършват малки, а впоследствие по-големи престъпления.

Образно казано, ако Северна България си плаща данъците, а Южна - не, или обратното, ще е ли справедливо в тази част на страната където не плащат данъци, да има пътища, полиция, гражданска защита, ВиК, учители, лекари, пожарникари?

А ако не искаме да се грижим държавата да си получава данъците от нашите разходи, реалистично ли е да вярваме, че сами ще си осигурим пътища, пожарна охрана, учители, детска градина? Тоест всеки да има личен път, личен учител, личен пожарникар. Звучи абсурдно, нали? Но на практика неиздаването на касова бележка е най-често срещаното данъчно престъпление.

В същото време, на фона на големия дял на сивата икономика в страната, правителството предвижда да увеличи приходите си с 19,7% през 2009 г., и то – в настоящата влошена икономическа среда.

Хубавото е, че дори само 5% от потребителите да са настоятелни, да искат касови бележки и да пускат оплаквания в НАП, ще е достатъчно, за да се откажат поне 90% от търговците от неиздаването на касови бележки и неплащане на ДДС.

Важно е да се уточни, че според сайта на НАП фискален или системен бон не се издава, когато:

- При продажба от търговски обекти, специализирани само за вестници и списания;

- При продажба на собствена непреработена селскостопанска продукция от лица, които не са регистрирани по Търговския закон (ТЗ) в търговски обекти на открито, с изключение на продажби от търговски обекти в
лицензираните стокови борси и тържища;

- При продажби на самолетни билети;

- При продажба на билети, квитанции, талони и други, които имат поне два защитни знака и са отпечатани като ценни книжа;

- При производство и продажба на вещи, свързани с богослужебната дейност, ритуали и обреди от Българската православна църква и от лица, които са регистрирани по Закона за вероизповеданията;

- При дейност на наемодатели – физически лица, които не са регистрирани по ТЗ;

- При лица, упражняващи занаят по смисъла на Закона за занаятите, при условие че лицата са занаятчии – пенсионери по инвалидност или за изслужено време и старост, които извършват услугите с личен труд и
не са регистрирани по ТЗ;

- При дейност на лица, упражняващи свободна професия;

- При продажби във или от търговски обекти, намиращи се в населени места с брой на лицата с постоянен адрес под 300 души и разположени във високопланински и труднодостъпни места, с изключение на курортите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още