IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар на крачка от рекорден връх спрямо щатския си съименник

В ранната част на днешната сесия приключи заседанието на монетарната институция на Австралия

11:36 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар на крачка от рекорден връх спрямо щатския си съименник

Фундаментален коментар

Първата от поредицата срещи на водещи централни банки през настоящата седмица вече е факт, след като в ранната част на днешната сесия приключи заседанието на монетарната институция на Австралия. Напълно в унисон с очакванията основната лихва в страната беше оставена непроменена на ниво от 4,75%, което обаче не попречи на австралийския долар да достигне в непосредствена близост до най-високата си стойност спрямо щатския си съименник, откакто тези две валути се търгуват свободно една към друга.

Въпреки неутралния тон в изказванията след края на днешната среща, според ръководителите на централната банка ръстът в заетостта ще продължи, което от своя страна ще стимулира икономиката и ще доведе до допълнително увеличение на инвестициите и възнагражденията, а оттам и до поддържане на по-високо ниво на инфлацията.

В подкрепа на горните прогнози дойдоха и данните за продажбите на дребно за януари, които отчетоха двойно по-голям ръст на месечна база, отколкото стойностите на индикатора за декември. Сами по себе си тези цифри показват, че икономиката на Австралия все още не изпитва влиянието на скорошните наводнения и ако представянето й продължи да върви със същите темпове, то можем да очакваме запазване на интереса към местния долар.

По-късно през днешната сесия срещата на друга водеща централна банка – тази в Канада, ще попадне във фокуса на трейдърите, особено след като през отминалия ден данните за брутния вътрешен продукт на страната за четвъртото тримесечие излязоха с по-добри стойности, отколкото сочеха предварителните прогнози. След достигането на 3-годишно дъно в двойката USDCAD преди няколко часа, пазарните участници ще чакат потвърждение от канадската монетарна институция дали да очакват скорошно увеличение на лихвите и ако тонът в изказванията действително бъде по-агресивен, то натискът върху щатския долар най-вероятно ще се засили.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3751; High – 1.3854; Low – 1.3710; Close – 1.3802

Върхът при 1,3861 продължава да бъде първата важна съпротива пред еврото, като при негов пробив ще наблюдаваме засилване на възходящото движение със следваща цел 1,40. Корекциите на това движение ще прицелят 1,3710 и 1,3524.

GBP/USD
Open – 1.6100; High – 1.6276; Low – 1.6071; Close – 1.6249

 

Въпреки днешния пробив на върха при 1,6297 трябва да наблюдаваме по-трайно задържане над това ниво, за да считаме преодоляването му за валидно. Следващата съпротива е разположена при 1,6457.
Критично ниво с оглед на възходящото движение от декември насам е дъното при 1,6030, следвано от 1,5986.

USD/JPY
Open – 81.71; High – 81.98; Low – 81.61; Close – 81.78

 

Тесният рейндж, в който се движеше долар/йена през отминалата сесия, не води до съществена промяна в техническата картина при двойката. Цели в посока надолу продължават да бъдат 81,10 и 80,20, а корекциите на последната низходяща вълна ще прицелят 82,85 и 83,53. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още