IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остава под натиск

Добри данни за заетостта в САЩ и понижението на рейтингите на Италия и Испания белязаха края на миналата седмицата

11:40 | 10.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото остава под натиск

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Напълно в унисон с очакванията последната сесия за изминалата седмица беше белязана от висока волатилност при основните валутни кросове. Въпреки че предварителните прогнози сочеха раздвижване на пазарите единствено вследствие от данните за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ (non-farm payrolls), значително влияние върху представянето на някои валути, в най-голяма степен еврото, оказа новината, че още една кредитна агенция е понижила рейтингите на Италия и Испания.

След като през септември S&P, а в началото на миналата седмицата и Moody’s, свалиха оценката си за икономиката на Италия, подобен ход предприе и третата водеща световна агенцията - Fitch, като причина за тази мярка е опасността, която крие задълбочаване на дълговата криза върху способността на правителството да взима допълнителни заеми при ниски лихви.

Негативните новини, идващи от Fitch, продължиха и с понижението на рейтинга на още една проблемна държава – Испания, като в същото време перспективите и пред двете страни бяха оставени негативни, което подсказва, че са възможни бъдещи редукции на оценката за техните икономики в следващите месеци.

Наред с това представители на агенцията коментираха, че не са изключени скорошни понижения на рейтингите на Португалия и дори Белгия – изказвания, които потопиха еврото в края на петъчната сесия след доброто й начало.

Макар че пазарните участници са наясно с проблемите около някои страни-членки на еврозоната, последният ден на миналата седмица създаде добри предпоставки за частично поскъване на единната валута, преди обаче да станем свидетели на негативните новини от страна на Fitch.

Положителните данни за пазара на труда в САЩ доведоха до засилено търсене на рискови активи в часовете след обявяването им, което се отрази в разпродажби на долари и йени преди обявяването на пониженията на италианския и испанския рейтинг.

Новината, че неселскостопанският сектор е добавил нови 103 хиляди работни места през септември, както и позитивната ревизия на августовските му стойности, за известно време откъснаха трейдърите от страховете за нова рецесия отвъд Океана.

Основният проблем пред американската икономика обаче остават високите рискове от влошаване на ситуацията в Европа, което неминуемо ще се отрази неблагоприятно върху растежа в глобален мащаб.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3437; High – 1.3524; Low – 1.3360; Close – 1.3362



Положителното начало на днешната сесия създава предпоставки за поскъпване на еврото до петъчния връх при 1.3524, като при негов пробив ще наблюдаваме тест на критичното с оглед на тренда от 1.4549 ниво при 1.3679.

Първи цели при подновяване на низходящия тренд са 1.3438 и 1.3345.

GBP/USD
Open – 1.5442; High – 1.5645; Low – 1.5422; Close – 1.5559

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още