IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще завърти ли Бернанке пресата за пари?

Ръководителят на Фед трудно ще извади жокер от ръкава, просто защото няма как да отговори на политическите очаквания

11:33 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще заработи ли отново печатницата на долари? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще заработи ли отново печатницата на долари? Снимка: Ройтерс

Щатският долар остава стабилен срещу основните валути, като движенията на валутния пазар през последното денонощие останаха в доста тесни граници. Причината е, че пазарните участници изчакват изказването на шефа на Федералния резерв на САЩ утре.

Прогнозите са, че по време на предстоящата среща в Джаксън Хоул Бернанке ще даде ясна информация за политиката, която ще води Фед през следващите месеци. Много от инвеститорите очакват от ръководителя на американската централна банка нови мерки за насърчаване на финансовите пазари и икономическата активност.

Днес доларовият индекс, който измерва движението на щатския долар срещу шест основни валути, отстъпва с минималните 0,1 на сто до 81,47 пункта. Вчера вечерта стойността на показателя беше 81,55 пункта.

Спрямо еврото доларът отстъпва леко, губейки 0,2 на сто до 1,2550 EUR/USD.

Бернанке вече на няколко пъти заяви, че ако икономиката даде достатъчно доказателства, че има нужда от нови стимули, Фед ще предприеме действия. На този етап ситуацията не изглежда такава – брутният вътрешен продукт расте с умерено темпо, като вчера бе направена дори корекция в положителна посока на оценките за второто тримесечие.

Фондовият пазар също е в доста добро състояние, а както е известно, той е предвестник на случващото се в икономиката. Индексите на Wall Street се движеха добре още преди да се засилят спекулациите за ново вливане на ликвидност, а след тях ръстовете станаха още по-уверени.

Проблемът на Бернанке е, че в момента той е подложен на огромен политически натиск. Приближаващите избори през ноември карат демократите да искат от него нови и нови мерки за насърчаване на активността в икономиката. Основното направление, в което политическите амбиции са най-силни, е създаването на работни места.

Политиката на централната банка обаче трудно може да повлияе точно на този процес – той е по-лесен за управление на ниво правителство, тъй като в голяма степен работните места зависят от данъчната политика и разпределението на бюджета. С наливането на пари в банките вече видяхме какво стана – доларите изтекоха към развиващите се пазари и към суровините, а не към реалната икономика.

От началото на кризата Фед показа огромен арсенал от действия – купуваха се дялове от закъсали банки, директно се отпускаха кредити, изкупуваха се ипотечни и държавни облигации, извърши се и замяна на дългосрочен дълг с краткосрочен. Всичко това успокои пазарите, но не доведе до така желаното създаване на работни места и само върна недоволството към финансовия сектор.

Поради тази причина едва ли Бернанке ще извади жокер от ръкава си и този път. Той бе категоричен: когато икономиката покаже, че има нужда, тогава ще има действия. А икономиката на САЩ не дава така нужните сигнали.

Това би разочаровало мнозина, но в никой случай няма да е изненадващо. А след напразните надежди за още „лесни“ пари в САЩ, погледите ще се насочат към Европа – след седмица предстои среща на ръководството на ЕЦБ, от която се очаква същото – план за стимулиране на пазарите и преодоляване на натиска върху Испания и Италия.

И в този случай надеждите може да се окажат напразни, тъй като пред ЕЦБ има много ограничения. С интерес се очаква планът за таван на доходността по облигациите на Италия и Испания – намерения, които предизвикват сериозен скептицизъм с оглед предишни опити да се фиксират ценови нива.

Каквото и да говорим обаче, предстои интересна седмица, след която може би ще имаме по-ясна представа за решителността в борбата с буксуващата икономика на Европа.

Какво очаквате от Бернанке и Драги? Ще оправдаят ли надеждите за твърди действия и решителна крачка към решаване на проблемите? Очакваме коментарите ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още