IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира се отдалечава от последното 6-седмично дъно спрямо долара

Американската валута поевтинява в почти всичките си основни кръстосани курсове

11:05 | 21.05.13 г.
Британската лира се отдалечава от последното 6-седмично дъно спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

От началото на седмицата британската лира намира подкрепа за корекция на последните загуби благодарение на доклада, който показа, че цените на имотите в страната продължават да растат. Паундът се оттласна от последното 6-седмично дъно спрямо долара и благодарение на коментарите на управителя на Английската централна банка Марвин Кинг, според който икономиката е започнала да набира възходяща инерция, макар и с по-бавни темпове.

Цените на жилищата във Великобритания са се увеличили с 2,1% през месец май до средна стойност от 249 841 лири, а в частност в Лондон – с 3,3%. Проучването на Rightmove Plc показва също, че заедно с ръстовете от началото на годината подобрението в сектора е с общо 9,1%.

Икономическите сътресения от Европа не са се отразили в толкова голяма степен върху Великобритания, посочи вчера председателят на Английската централна банка Марвин Кинг. Една от причините е по-ниската стойност на лирата, която стимулира експорта. Кинг допълни, че основният лихвен процент в страната ще остане нисък по примера на политиката на останалите водещи централни банки.

В същото време американския долар поевтиня в почти всички от 16-те си основни кръстосани курсове. Предпазливостта по отношение на американската валута се дължи на предстоящото изявление на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и на разнопосочните очаквания преди публикуването на протокола от последното заседание на Фед.

В края на миналата седмица двойката GBP/USD формира дъно при 1,5157, където се търгуваше за последно в началото на месец април. От началото на седмицата британската лира навакса 0,6% и днес се разменя срещу 1,5250 долара.

От началото на годината британската лира загуби 2,4% от стойността си. Това е най-лошото представяне сред 10-те валути на развитите държави след това на японската йена, която потъна с рекордните 13% за същия период.

Утре ще бъдат публикувани данните за инфлацията в страната, като според предварителните прогнози ще има понижение до 2,6% през април спрямо отчетените през март 2,8%. Това би доближило нивата на инфлацията до целевите стойности на Английската централна банка от под 2%.

Също утре ще бъде изнесен доклада от последното заседание на Федералния резерв, а председателят на финансовата институция Бен Бернанке ще говори пред икономическата комисия на Конгреса за резултатите от провежданата монетарна политика. Пазарните участници ще очакват да разберат дали Фед се готви да намали преждевременно размера на програмата, чрез която налива в местната икономика до 85 млрд. долара всеки месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2809; Връх – 1,2900; Дъно – 1,2809; Затваряне – 1,2881

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, до скоро валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5161; Връх – 1,5280; Дъно – 1,5220; Затваряне – 1,5238

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още