IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото ще приключи месеца с ръстове срещу долара и йената

Антикризисната програма на ЯЦБ и правителството на Шиндзо Абе са причина за слабия интерес към японската валута

11:11 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото ще приключи месеца с ръстове срещу долара и йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се насочи към трети пореден месец на положителна територия спрямо японската йена и американския долар, след като инвеститорите нетираха залозите за прилагане на допълнителни антикризисни мерки от страна на Европейската централна банка и се фокусираха върху днешния доклад за равнището на инфлацията в еврозоната.

Междувременно агенцията Standard & Poor’s повиши кредитния рейтинг на Испания от негативен на стабилен, което даде допълнителен импулс в полза на единната валута. Двойката EUR/JPY формира 5-годишен връх тази сутрин, а EUR/USD подобри най-високата си стойност за ноември.

Индексът на потребителските цени за еврозоната, измерващ инфлацията в региона, вероятно ще покаже ръст от 0,8% за ноември на годишна база, сочат консенсусните прогнози на икономисти. Европейската централна банка намали малко по-прано този месец основния лихвен процент до 0,25%, след като инфлацията в рамките на валутния блок се забави до 4-годишно дъно през октомври.

Данните от вчера показаха, че инфлацията в Германия, калкулирана според хармонизирания метод на ЕС, се е покачила с 1,6% за месеца, изпреварвайки прогнозата за увеличение от 1,3%.

Еврото поскъпна, след като S&P потвърди испанския кредитен рейтинг при ниво BBB- и отчете подновяване на икономическия растеж. В същото време агенцията свали първокласния кредитен рейтинг на Холандия от ААА на АА+.

Японският индекс на потребителските цени се е увеличил с 0,9% през октомври спрямо година по-рано, показаха данните на статистическото бюро в Токио. Това е най-високата стойност от месец ноември на 2008 г.

Новината е положителна за ефективността на водената от Японската централна банка политика на ниски лихви и финансови стимули, чрез които се преследва инфлация от 2% в рамките на следващите две години. За да изпълни целта си, банката изкупува всеки месец правителствени облигации за над 7 трлн. Йени (68,4 млрд. долара).

Антикризисната програма на Японската банка и правителството на премиера Шиндзо Абе са причина за слабия интерес към японската валута. От началото на годината йената се представя най-слабо, а само за ноември изгуби допълнителни 4.3% спрямо еврото и 4% спрямо щатския долар.

Най-силната валута измежду валутите на 10-те развити страни е еврото с общо поскъпване от 7%. Доларът е с аванс от 3,9%.

Днес двойката EUR/USD се търгува над границата от 1.3600. Малко по-рано еврото формира връх при 1,3622 – най-високата цена за ноември. Двойката USD/JPY продължава да държи възходящия курс, по посока на най-високите нива от началото на годината – при 103,74.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:05 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още