IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Подобни значителни движения са необичайни за валутните пазари и се срещат сравнително рядко, смятат експерти

08:21 | 12.03.15 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Кои са основните печеливши и губещи от поевтиняването на лева?

Според Цветослав Цачев промишлеността е едновременно печеливш и губещ сектор. По думите му печалбите би трябвало да дойдат от подобрените условия за търговия, но това ще се усети с известно закъснение във времето и ще зависи от икономическото възстановяване в Европа. 

"Загубите от поевтиняването на еврото се усещат при покупките на суровини, тъй като валутният курс компенсира в голяма степен намаляването на борсовите им цени. За местните производители скъпият долар е добра новина и когато се конкурират с китайските производители, но не толкова силно, колкото е номиналният спад на долара, тъй като транспортните разходи паднаха чувствително. Потребителите няма да усетят поскъпването на долара, защото или ще се преориентират към европейски стоки, или конкуренцията ще застави вносителите извън ЕС да поддържат по-ниски цени", изтъква ръководителят "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.

Въпреки всичко днешната ситуация създава несигурност, смята Иван Митев. "Всички – и богати, и бедни, са губещи. Ако някой временно е с някаква „печалба”, то същата не е достатъчна да го спаси от бъдещите проблеми, които създават резките изменения на валутния курс".

Явор Алексиев отчита, че от спада на лева могат да спечелят най-вече фирмите, които изнасят за трети страни. "В същото време валутите на много от тях също са потиснати, волатилността е висока, а централните им банки – непредсказуеми. Губещи са всички хора на твърд доход и, разбира се, спестителите – в условията на трайно ниски лихви и падащ валутен курс", коментира икономистът.

Може би най-значителният фактор за измененията на валутните пазари в момента се оказва различната парична политика в Европа и в Съединените щати. От една страна стои водената от Марио Драги институция, която от 9 март официално даде началото на първите в историята на еврозоната количествени улеснения. Програмата на практика ще увеличи парите на Стария континент, разширявайки баланса на Европейската централна банка с над 1 трлн. евро в следващата година и половина. Основната цел е ясна – понижаване на лихвите, стимулиране на кредитирането, а оттам – и ръст на европейската икономика.

От друга страна обаче седи Американската централна банка – Федералният резерв. След като предприеха ход, подобен на този, който ЕЦБ реализира в момента, още през 2008 г., централните банкери отвъд Океана се насочват към следващата си мисия – излизане от порочния кръг на лесните пари и повишаване на рекордно ниските лихви.

Тази тенденция доведе до рязко поевтиняване на еврото спрямо долара от началото на година, като валутната двойка се насочва към първия си паритет от 2002 г. насам.

Графика 2: Движение на ЕUR/USD (януари 2015 - март 2015 г.)

Какви са очакванията Ви за движението на еврото спрямо долара, ще станем ли свидетели скоро на паритет на валутната двойка?

"Ако Федералният резерв се реши на повишаване на нивото на лихвите въпреки колебливите данни за американската икономика и стагнацията на борсовите пазари, можем и да станем свидетели на паритет още през лятото", предрича Явор Алексиев.

Според Генади Гешев, ръководител "Международни финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг, подобни значителни движения са необичайни за валутните пазари и се срещат сравнително рядко. "Основната причина за поевтиняването е различната монетарната политика на двете централни банки, отразяваща различните фази на икономическия цикъл, в който се намират икономиките на САЩ и еврозоната. Федералният резерв вече приключи с количествените улеснения и периодът на ниски лихви е към края си. Инвеститорите очакват Фед да бъде първата от големите централни банки, която ще започне с лихвените повишения", смята експертът.

По думите му точно на обратната страна се намира ЕЦБ. "Лихвите се намират на рекордно ниски нива, а в началото на март стартира и програмата за изкупуване на облигации. Икономиката на еврозоната е далеч от добрата форма на Щатите и едва ли ще има лихвени повишения в скоро време. На този фон съвсем нормално е инвеститорите да предпочетат по-високата доходност, която може да им предложат книжата, деноминирани в долари, и съответно щатският долар. Само преди месец паритетът на валутната двойка евро-долар изглеждаше мираж, днес с темповете, с които поевтинява единната валута, той се превръща в очаквано събитие", посочва още Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
да, преди две години ми махаха сливиците в родният ми град, пича дето ги махна работеше за 700 лв заплата.---------------------------------------------------такъв е живота ...... кво да прайш икономисчетата нещо не смеят да се обадят тука, че мдам .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Да, ама той се е осигурявал на някаква егати баницата, нали се сещаш, после *** обяснявай на хората колко е страхотно. Пак казвам-в реалността е даже по-голяма средната заплата. Но структурата на заплащанията в бг е много крива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
тоя пример в Монтана ми напомня за онея където гръмнаха там в тоя завод някъде там. Без никви мерки и за някви си мижави стотинки ?!?!? То оня директора или собственик ли е там къв се явява е за разтрел или Белене, а на него не знам какво му направиха - май нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да, преди две години ми махаха сливиците в родният ми град, пича дето ги махна работеше за 700 лв заплата. Мен ме хвана срам от мене си. С какво съм по-добър от него? После що взимали под масата...(тоя не взе де, евала му правя).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
това е направо подигравка с тези, които са завършили медицина, че един барман взима повече пари. И как този лекар да храни семейство, че и потребление да прави и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не съм чел методологията, но мисля, че да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
един пример батка ето за ЛЕКАР не за някой кифладжия или барман ...Плевенhttp://***.az.government.bg/bg/ejobs/detail_prl/733072/Трудово възнаграждение (лв.) 715Изисквания за заемане на работното мястоСтепен и област на образованиеВисшеСпециалностМедицина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
а аз не съм казал, че си ти-ако мислех, че си ти нямаше да го крия. Не ми е в стила. Иначе си прав-средната заплата е такава само на хартия, в реалността е много по-голяма. Както казах не тя е проблема-проблема е ножицата и структурата. Представи си да идеш в...Монтана примерно и да прибираш 25 000 лв заплата. Другите 99 човека от твоето предприятие да прибират 400 лв. Средната заплата става 646 или малко повече от два пъти над това което взимат 99% от хората след като си платят осигуровките. И като им го кажеш и ти викат-ти луд ли си? Ем... не съм аз измислял нещата. А датата е прав-ако имахме по-добра демография нямаше да имаме тоя проблем, щеше да се вдига това просто щото дори самото присъствие на работоспособни хора(голяма част от тях образовани) щеше да раздвижи икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 1
andy2000
преди 9 години
Календарски, туй са брутни заплати или бъркам?Имам много остра непоносимост към дейността и сайта на НСИ и не ми се търси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
аз не ти цвъкам минуси, за кво, то на хартия и безработицата в Сашш е 5% ама реално е над 13% и там всичко на хартия е цветя и рози. В ЕС на Драгомирчо все му се присънват дефлации, но аз със всяко влизане в магазина усещам друго в моя джоб. Та така и заплатите в Българията, ако намериш някъде средна заплата за 856 лв. в някой град различен от Варна и София брао .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още