IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Подобни значителни движения са необичайни за валутните пазари и се срещат сравнително рядко, смятат експерти

08:21 | 12.03.15 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Кои са основните печеливши и губещи от поевтиняването на лева?

Според Цветослав Цачев промишлеността е едновременно печеливш и губещ сектор. По думите му печалбите би трябвало да дойдат от подобрените условия за търговия, но това ще се усети с известно закъснение във времето и ще зависи от икономическото възстановяване в Европа. 

"Загубите от поевтиняването на еврото се усещат при покупките на суровини, тъй като валутният курс компенсира в голяма степен намаляването на борсовите им цени. За местните производители скъпият долар е добра новина и когато се конкурират с китайските производители, но не толкова силно, колкото е номиналният спад на долара, тъй като транспортните разходи паднаха чувствително. Потребителите няма да усетят поскъпването на долара, защото или ще се преориентират към европейски стоки, или конкуренцията ще застави вносителите извън ЕС да поддържат по-ниски цени", изтъква ръководителят "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.

Въпреки всичко днешната ситуация създава несигурност, смята Иван Митев. "Всички – и богати, и бедни, са губещи. Ако някой временно е с някаква „печалба”, то същата не е достатъчна да го спаси от бъдещите проблеми, които създават резките изменения на валутния курс".

Явор Алексиев отчита, че от спада на лева могат да спечелят най-вече фирмите, които изнасят за трети страни. "В същото време валутите на много от тях също са потиснати, волатилността е висока, а централните им банки – непредсказуеми. Губещи са всички хора на твърд доход и, разбира се, спестителите – в условията на трайно ниски лихви и падащ валутен курс", коментира икономистът.

Може би най-значителният фактор за измененията на валутните пазари в момента се оказва различната парична политика в Европа и в Съединените щати. От една страна стои водената от Марио Драги институция, която от 9 март официално даде началото на първите в историята на еврозоната количествени улеснения. Програмата на практика ще увеличи парите на Стария континент, разширявайки баланса на Европейската централна банка с над 1 трлн. евро в следващата година и половина. Основната цел е ясна – понижаване на лихвите, стимулиране на кредитирането, а оттам – и ръст на европейската икономика.

От друга страна обаче седи Американската централна банка – Федералният резерв. След като предприеха ход, подобен на този, който ЕЦБ реализира в момента, още през 2008 г., централните банкери отвъд Океана се насочват към следващата си мисия – излизане от порочния кръг на лесните пари и повишаване на рекордно ниските лихви.

Тази тенденция доведе до рязко поевтиняване на еврото спрямо долара от началото на година, като валутната двойка се насочва към първия си паритет от 2002 г. насам.

Графика 2: Движение на ЕUR/USD (януари 2015 - март 2015 г.)

Какви са очакванията Ви за движението на еврото спрямо долара, ще станем ли свидетели скоро на паритет на валутната двойка?

"Ако Федералният резерв се реши на повишаване на нивото на лихвите въпреки колебливите данни за американската икономика и стагнацията на борсовите пазари, можем и да станем свидетели на паритет още през лятото", предрича Явор Алексиев.

Според Генади Гешев, ръководител "Международни финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг, подобни значителни движения са необичайни за валутните пазари и се срещат сравнително рядко. "Основната причина за поевтиняването е различната монетарната политика на двете централни банки, отразяваща различните фази на икономическия цикъл, в който се намират икономиките на САЩ и еврозоната. Федералният резерв вече приключи с количествените улеснения и периодът на ниски лихви е към края си. Инвеститорите очакват Фед да бъде първата от големите централни банки, която ще започне с лихвените повишения", смята експертът.

По думите му точно на обратната страна се намира ЕЦБ. "Лихвите се намират на рекордно ниски нива, а в началото на март стартира и програмата за изкупуване на облигации. Икономиката на еврозоната е далеч от добрата форма на Щатите и едва ли ще има лихвени повишения в скоро време. На този фон съвсем нормално е инвеститорите да предпочетат по-високата доходност, която може да им предложат книжата, деноминирани в долари, и съответно щатският долар. Само преди месец паритетът на валутната двойка евро-долар изглеждаше мираж, днес с темповете, с които поевтинява единната валута, той се превръща в очаквано събитие", посочва още Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ще се коригирам и съглася, но те са скачени съдове. Направи 500 000 средна заплата и ще ти хвръкне демографията към небесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
в същност е 850+ за страната. Както казах-за Софето е 1130+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Извинявай, то вярно че едва ли помниш какво пишеш.Купи ли рубли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
аз не съм австриец бре, аз съм от България за добро или зло в България съм роден и такъв ше свърша. Това къде живея кво общо има от къде съм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Ти не беше ли от Австрия, бе?Ей, пак си объркал идентичностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Народът масово работи, единици са тези които си седят по домовете-----------------------------------------------------------------Я виж във Враца, Ямбол, Омуртаг, Търговище, Силистра и прочеее как стоят нещата с работата и колко от младите са без работа, разходи се излез от Софията и се разходи насам натам и погледни. Не говоря за страничните далавери, говоря за работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
data не ми тряят ваште тъпотии за вътрешното потребление като населението е бедно и е без работа. Отиди и им кажи в Украйната да се развъртят и да напраат едно мега потребление в Африка също, та да прокопсат. Попредавай им там от вузовете най вече от УНСС че така се прай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 9 години
Пич успокой топката и виж какъв дял заема ВЪТРЕШНОТО потребление в БВП-то на една държа . После отново коментирай korket .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 9 години
:):):) хахах Икономическите теории се учат във всички икономически вузове навсякъде по света . Дори и у нас по времето на соца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
абе аз те разбирам ама нали ти писах вече 20 пъти едни и същи коментари, кое не си разбрал ти? Като аз нямам пари например как да направя оборот на икономиката бре как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още