IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните валутни войни се намират в своя апогей

24 централни банки по света предприеха интервенции през тази година, като броят ще продължава да расте, посочват експерти

11:55 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Глобалната валутна война се вижда най-отчетливо в различията между паричните политики в САЩ и Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Глобалната валутна война се вижда най-отчетливо в различията между паричните политики в САЩ и Европа. Снимка: Ройтерс

С понижаването на лихвения процент в Южна Корея в четвъртък броят на централните банки, които предприеха разхлабване на паричната политика през тази година, нарасна до 24 и вероятно ще се увеличава още, смятат анализатори.

Решението на Южна Корея да намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до рекордно ниското ниво от 1,75% последва хода на Централната банка на Тайланд в сряда и тези на регулаторите в Китай, Индия и Полша по-рано през март.

Русия и Малайзия са сред страните, които според икономистите може да се присъединят към нарастващия списък на централните банки, които са орязали разходите по заемите от началото на годината. Основната причина за това са спадащите цени, които според мнозина поставят под риск бъдещия икономическия растеж.

"Стори ми се интересно, че хората казват, че тези понижения на лихвите са изненади. Чухме, когато това се случи в Австралия, в Индия, Индонезия, а днес – и в Корея", посочва пред CNBC Джошуа Краб, ръководител за азиатския пазар в Old Mutual Global Investors.

"Но ако погледнем към инфлацията, тя се забавя драстично. Реалните проценти са високи, а икономиката е слаба, така че има много смисъл в това, което виждаме и това ще продължава да се случва", каза още той.

Благодарение отчасти на резкия спад в цените на петрола, започнал през юни миналата година, много икономики са изправени пред забавяща се или ниска инфлация.

Данните от четвъртък например показаха, че индексът на потребителските цени в Испания е нараснал с 0,2% през февруари спрямо спада с 1,6% в предходния месец. В Индонезия пък годишната инфлация достигна 6,29% през миналия месец, което е спад от 6,96% през януари.

"В основата си облекчаването (на паричните политики – бел.ред.) по цял свят се задвижва от по-ниската инфлация", казва Анатоли Аненков, старши икономист в Societe General.

"Налице е дебат за валутните войни. Смекчаването на паричната политика може да прокара надолу валутите, но в основата си това е една история за растежа и инфлацията", добавя той.

Келвин Tay, управляващ директор в UBS Wealth Management, изтъква очакванията си, че централната банка в Малайзия вероятно ще бъде следващата в Азия, която ще предприеме корекция на паричната си политика с цел отслабване на валутата.

В Европа фокусът е насочен към Москва, където централната банка ще има заседание този петък. Русия е изправена пред първата си година на рецесия от 2009 г. насам в резултат на световната финансова криза, спада на цените на петрола и западните санкции заради намесата ѝ в Украйна.

Едно евентуално възстановяване на цените на петрола и стабилизиране на руската рубла означава, че има възможност централната банка на Русия да си спести свиването на лихвите, казват анализатори.

"Русия е в много по-различна ситуация от други централни банки, които свиха ставките през тази година", казва Анатоли Аненков. "Икономиката ѝ е много слаба и затова представлява повече от един изолиран случай".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още