IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутният пазар вече е под влияние на Фед, а не на задлъжнялата Гърция

Еврото остава все още под натиск заради вота в Гърция и евентуалните последици

12:16 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Инвеститорите са в очакване на ключови събития за пазара, включително на парламентарния вот в Гърция относно поредния спасителен план на страната, както и на изявлението днес на председателя на Фед Джанет Йелън. Пазарните участници очакват да разберат как парламентът на задлъжнялата страна ще приеме програмата със строги икономии и реформи. Освен това фокусът е насочен и към момента, в който ще се повишат лихвените нива в САЩ.

Положението в Гърция се влошава, след като въведените ограничения на банките имат тежки последствия за икономиката на страната, като най-драматично е влошаването на способността на Гърция да изплаща дълга. Страната вече пропусна две плащания към Международния валутен фонд, а още две предстоят на 20 юли – 3,5 млрд. евро към Европейската централна банка и 10 млрд. евро към гръцките банки.

Все пак премиерът Алексис Ципрас изтъкна, че строгите икономии и реформи, наложени от кредиторите в замяна на жизненоважните 85 млрд. евро, са неизбежни, тъй като алтернативата е излизане на страната от еврозоната. Тази опция обаче остава неприемлива, най-малко, защото Гърция не разполага с необходимите валутни резерви, за да подсигури завръщане към драхмата.

БВП за второто тримесечие на Китай опроверга очакванията на инвеститорите и записа ръст от 7% на годишна база, като данните не се различават от предходния отчетен период. Това доведе до разпродажби при 10-годишните облигации и насочване на капитали към по-рискови активи, което от своя страна символично подкрепи щатския долар.

Очакваното изявление на Джанет Йелън, на което тя може би ще намекне, че Фед ще започне увеличение на лихвите тази година, се приема разнопосочно от пазарните участници. Разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ, обявени във вторник, като че ли по-скоро биха направили евентуално повишение през септември малко вероятно. Едно покачване обаче би дало положителен тласък на щатския долар. Към момента вдигането на лихвените нива в икономика номер едно взима превес пред кризата в Гърция, като инвеститори отдават повече тежест на политиката на Фед.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още