IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай повиши неизвестността около политиката на централната банка

Склонността на пазарните участници да поемат риск се завръща, след като миналата седмица значително се понижи

16:16 | 11.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайската централна банка в Пекин.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американските фондови пазари се озоваха отново на червена територия в петък, записвайки най-лошата първа седмица на търговия за начало на годината. Също така японската йена записа спадове спрямо щатския долар, на база на подкрепата на юана от централните банкери на Китай, което опроверга страховете, че Пекин се опитва допълнително да обезцени валутата си, с цел подкрепа на износа. Склонността на пазарните участници да поемат риск се завръща, след като миналата седмица значително се понижи, на фона на опасенията за стабилността на втората най-голяма икономика, което подкрепи японската йена и златото.

Всички 10 сектора в S&P 500 регистрираха загуби, като индексът спадна с 1.1% до 1 922.02 пункта, докато DJIA от своя страна изтри 1% от стойността си до 16 346 пункта. Загубите през първата седмица на годината на двата основни измерителя отвъд Океана възлизат на 6.2% за сините чипове и 6% за общия измерител, което представлява най-лошото начало на годината за двата индекса в историята досега. Силните данни за неселскостопанската заетост в САЩ, които възлизат на 292 000 новооткрити работни места за месец декември, в комбинация със стабилизирането на юана, подкрепиха индексите в първите часове на търговията, но подновилия се спад в цената на петрола насочи фондовите пазари към червената територия. Освен това застоя в средното почасово заплащане, което разочарова очакванията и не записа увеличение за декември, допринесе за липсата на въодушевеност при инвеститорите и спомогна за понижението на индексите.

Установяването на по-високи стойности на юана от Народната банка на Китай за втори пореден ден оказа влияние и върху австралийския долар, чието представяне е обвързано с икономическата ситуация в икономика номер две. Австралиецът започна новата седмица с повишение спрямо щатския долар, достигайки 0.6981 към края на азиатската сесия, след като се в петък достигна 4-месечно дъно спрямо зелените пари при 0.6926. Щатският долар също така не успя трайно да задържи печалбите спрямо единната валута, реализирани след силните данни за неселскостопанската заетост. Еврото първоначално се срина до 1.0803 долара, но впоследствие обърна посоката, за да завърши при нивата на отваряне от 1.0926, след като неочакваните негативни данни за почасовото заплащане взеха превес.

Противоречивите действия на китайските централни банкери не дадоха сигурност на фондовите пазари в страната. Shanghai Composite записа загуба от 5.3%, а Hang Seng спадна с 2.29%, въпреки засилените позиции на юана. Непредвидеността на действията на народната банка на страната довежда до още загуби за индексите в Китай, които достигнаха 10% за изминалата седмица. Опасенията за отслабено търсете от страната обаче остават, което доведе до спад в цената на петрола. Брентът спадна с 2.6%, докато американският лек суров петрол поевтиня с 2.3%, след като търсенето от Китай е намаляло с 4.9% за последния месец, а очакванията за усилване или поддържане на тази тенденция остават налице.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

Двойката поскъпна през изминалата седмица и достигна до низходящата контра трендлиния. В момента двете валути поевтиняват заедно спрямо кошница от валути и е по-вероятно да станем свидетели на консолидация преди активирането на потенциалното възходящо движение. Важно е да се обърне внимание, че лирата се движи около пределите на низходящия импулс, генериран през последните седмици, докато австралийската валута се намира в абсолютно обратна ситуация и при нея корекцията е в ранна фаза. Подобно засичане може да доведе до повишение на двойката. В същото време GBPAUD се намира в зона на силна подкрепа между вътрешна и външна тренд линии, което също е сигнал за потенциално възходящо движение около тези нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още