IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на петрола създават опасения за икономическия ръст в САЩ

За негативните настроения на пазарите допринесоха и слабите данни за отпуснатите кредити в Китай

12:02 | 18.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Петролът потъна до най-ниските си нива от 2003 година насам след скок в износа на Иран, вследствие на премахването на санкциите върху страната през почивните дни. Стана ясно, че страната е ограничила ядрената си програма до желаните от ООН нива, което доведе до вдигането на санкциите от страна са САЩ. Тази стъпка се очаква да доведе до ръст в износа на Иран до върховите нива от 2011 година в размер на 2 млн. барела на ден. Вчера страната вече изрази готовност да увеличи износа си с 500 000 барела дневно. Това доведе до спад в цената на американския лек суров петрол до 28.39 долара за барел, докато Брентът се потопи по-дълбоко до 27.70 долара за барел. Поевтиняването на суровината завлече към червената територия фондовите пазари още преди обявяването на премахването на санкциите.

Американските индекси записаха загуби в петък, като DJIA се потопи с 2.39%, а S&P 500 заличи 2.16% от стойността си. Този спад представлява най-негативното представяне за измерителите отвъд Океана за първите 2 седмици на годината в историята досега. Понижението в цената на петрола води до опасения на пазарните участници относно намаляване нивата на икономически растеж в САЩ, като за негативните настроения допринесоха и слабите данни за отпуснатите кредити в Китай. Източникът на червената сесия бе задълбочаващата се криза на свръхпредлагането на петрол, с оглед на готовността на Иран да увеличи износа си и нарастващите стойности на добивите в Русия, която се стреми да подкрепи разклатената си икономика.

След вдигането на санкциите над Иран и резкия спад в котировките на петрола, в комбинация с незадоволителните икономически данни в САЩ, повечето азиатски измерители регистрираха понижения. Като цяло фондовите пазари по света спаднаха до нива по-ниски от срива на борсите на 24 август 2015 година, което кара инвеститорите да обмислят риска за рецесия в глобален мащаб. Неочакваният спад в продажбите на дребно и индустриалното производство в САЩ за месец декември, доведоха до опасения на инвеститорите, че икономиката на страната изпитва затруднения през четвъртото тримесечие на 2015 година. Търговията на европейските акции също бе белязана в червено в петък, след като германският DAX спадна с 2.5%, френският CAC 40 с 2.4%, а британският FTSE 100 се смъкна с 1.9%.

Реализираното поскъпване на японската йена в петък спрямо долара до 116.50 бе спряно днес, след като валутата на островната страна записа загуби, вследствие на предприетите мерки от страна на Народната банка на Китай (НБК). Институцията обяви, че започва да налага изискването на резерви за някои банки с цел повишението на ликвидността и позициите на юана. Централните банкери също така установиха по-силен фиксинг за валутата и намалиха опасенията за обезценяването му. Новите мерки на НБК подкрепиха и австралийския долар, който поскъпна спрямо зелените пари до 0.6927. Инвеститорите обаче остават скептично настроени относно нагласите си за поемане на по-високи дози риск, с оглед на разпродажбите на фондовите пазари и нарастващите нива на несигурност от началото на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Двойката поскъпна, преди да достигне първата психологическа подкрепа около, която купувачите е много вероятно да избутат цената в обратна посока. Когато търгуваме NZDCAD не трябва да забравяме, че в момента и двете валути са слаби и няма да е реалистично, ако очакваме големи трендови импулси с нови и нови върхове. В момента двойката е по-скоро във фаза на консолидация и всеки тренд е по-скоро случайност. Поради тази причина покупки около психологическата подкрепа около 0.9087 трябва да бъдат с малък обем и с далечен таргет около 0.9511, тъй като това ниво е най-оптимистичният вариант. Следващата зона за покупки е между двете тренд линии.

Агресивното участие би могло да бъде с малка позиция около 0.9087 и с добавяне на нови обеми, ако цената продължи да поевтинява и тества зоната между двете тренд линии. Консервативното участие ще бъде с покупка с малък обем при спад на цената под външната трендлиния, но с доста по-широк таргет, а именно около 0.9250.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още