IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След двудневно рали доларът отстъпи спрямо йената

Последните по-премерени коментари на Фед и незадоволителните данни от САЩ продължават да тежат над долара

11:58 | 11.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар отстъпи срещу японската йена, след като инвеститорите прибраха натрупаните печалби, които станаха факт в резултат на предупреждението за интервенция от страна на Японската централна банка (ЯЦБ).

През вчерашния ден зелените пари достигнаха най-високата си стойност спрямо йената от 2 седмици насам при ниво от 109.36. Еврото от своя страна също поевтиня срещу валутата на островната страна, след като преди това се възползва от отправената закана на финансовия министър на Япония Таро Асо, което доведе до ръст за двойката до 124.43. Единната валута започна своето поскъпване в началото на месеца, отблъсквайки се от достигнатите най-ниски нива за последните 3 години при 121.47, в резултат на непроменената монетарна политика на Япония.

„Готови сме да предприемем интервенция на международния валутен пазари, ако йената продължи да поскъпва рязко“, посочи в понеделник Таро Асо пред японския парламент. Това е първата негова директна заплаха за възможна интервенция, откакто той пое поста на финансов министър в кабинета на премиера Шинзо Абе.

Рязкото поскъпване на йената от края на месец април стана факт, след като ЯЦБ реши да не пристъпва към допълнителни стимули, оставяйки време да се видят резултатите от вече предприетите действия. Това доведе до очаквания, че централните банкери ще се опитат да спрат ралито на йената. Вероятността за интервенция обаче преди срещата на Г7 на 26-27 май остава малка, тъй като страната е подложена на критики, че се опитва да подкопае изкуствено позициите на йената. ЯЦБ не би могла да сподели на кои нива точно би се намесила, но спад под 105.00 йени за долар би наострило вниманието към ситуацията, докато спад под 100.00 до 95.00 йени за долар най-вероятно би накарало институцията да действа.

Последните по-премерени коментари на Федералния резерв на САЩ (Фед) заедно с незадоволителните данни за неселскостопанската заетост за месец април продължават да тежат над щатския долар.

Австралийският долар поскъпна спрямо зелените пари, в резултат на ръст в цената на петрола през вчерашния ден. Азиатската сесия обаче започна с понижения за „черното злато“ провокирани от очакванията, че Канада ще възстанови производството си, което бе принудително намалено от бушуващите пожари. Освен това завишените запаси в САЩ също оказват негативно влияние върху цената на суровината, което се отрази и върху котировките на австралиеца. Ралито на петрола, което започна в средата на февруари губи своята сила, като разногласията между страните-производителки на ОПЕК също допринасят за натиска върху суровината.

През вчерашния ден британският FTSE100 успя да увеличи стойността си с 0.7%, като позитивното движение бе подхранено от поскъпването на петрола и добрите данни за инфлацията в Китай. Стерлингът също успя да се придвижи нагоре спрямо долара, достигайки нивото при 1.4477. Германският DAX също остана на зелена територия, като за това допринесоха и задоволителните новини за дълга на Гърция. Финансовите министри от еврозоната приветстваха пенсионните реформи и увеличаването на данъците в задлъжнялата страна, но към момента официално споразумение за изплащанията на траншовете по спасителната програма за Атина не е обявено.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още