IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за заетостта на ADP подкрепиха щатския долар

Днес се очаква правителствения доклад за новите назначения извън земеделието

12:01 | 08.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През днешния ден данните от САЩ пак ще движат пазарите, като в 15:30 българско време ще бъдат изнесени данните за промяната в неселскостопанската заетостта, както и тези за равнището на безработицата. Прогнозите са за покачване с 0.1 процентни пункта в равнището на безработицата до 4.8%. Равнището на безработица е процент от всички правоспособни да работят, които са безработни и активно търсещи работа през последния месец. Създадените нови работни места в неселскостопанския сектор отвъд Океана за месец юни се очаква да достигнат 175 000.

В четвъртък сана ясно, че молбите за помощи за безработни в САЩ са намалели с 16 000 за миналата седмица, достигайки почти 3-месечно дъно от 254 000 молби. Това показва, че безработицата в щатите намалява и може да спомогне за бъдещо увеличение на лихвения процент. Данните помогнаха на щатския долар, който записа ръст спрямо еврото с 0.23% до 1.1063 за едно евро, като щатската валута поскъпна и спрямо австралийския долар и британския паунд съответно с 0.52% и 0.47%. Спадът в индустриалното производство във Франция и износа на Германия също оказаха натиск на европейската валута и не ѝ позволиха да възвърне позициите си спрямо долара. Поевтиняването на австралийския долар бе повлияно и от намаляването на кредитния рейтинг на страната от Standard & Poor’s от ААА стабилен до ААА негативен, предупреждавайки, че високият бюджетен дефицит поставя страната в опасност.

За спада на паунда спомогна и свиването на индустриалното производство във Великобритания с 0.5% през май, с което се сложи край на двумесечния ръст в сектора. Британската икономика започна да чувства резултата от решението за излизане от Европейския съюз, което ще причини значителни трудности на производителите. Индексът на промишленото производство също записа спад с 0.5%, като разликата е, че промишленото производство е по-голямата част от индустрията.

Цените на петрола потънаха през вчерашния ден под 45 долара за барел, което е най-ниското му ниво от 2 месеца насам, след като данните за петролните запаси на САЩ записаха спад от 2.2 милиона барела при очаквано понижение от 2.5 милиона барела. Лекият суров петрол проби ключовото ниво на подкрепа при 46 долара. Златото от своя страна също записа загуби през последните 2 дни, като вчера се търгуваше на нива от 1 357.71 долара за тройунция.

Резкият спад при петрола повлия на щатските индекси, които записаха понижения. Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0.1% до 17 896 пункта, като най-губещи в измерителя бяха петролните компании. Широкият S&P500 също поевтиня с 0.1% до 2 098.87 пункта, като ключовото ниво от 2 100 пункта все още остава сериозно препятствие пред бенчмарка. Европейските индекси последваха щатските като германският Dax30 поевтиня до 9 395.75 пункта, а френският CAC40 до 4 106.30 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Валутната двойка продължава да консолидира, като в момента се движи около низходящата тренд линия, която се явява и ниво на съпротива. От техническа гледна точка е по-голяма вероятността USDCAD да поевтинее, отколкото да поскъпне. Не трябва да забравяме също, че днес излизат и много важни данни отвъд Океана в САЩ, за промяната в неселскостопанската заетост, която за месец май беше много ниска (38 000), докато сега очакванията са за ръст от 175 000. В допълнение излизат и нивата на безработица за двете страни, като очакванията са за повишаване на нивата на незаетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още