IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Тръмп обезцени рязко мексиканското песо

Сривът при песото се получи с оглед очакваната агресивна политика от страна на новия президент на САЩ спрямо Мексико

15:15 | 09.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Днес сутринта Доналд Тръмп стана 45-ият президент на САЩ с 276 гласове в изборната колегия пред кандидата на демократите Хилъри Клинтън, която записа 218 вота. В речта си след спечелването на изборите Тръмп обяви, че търси „партньорство, а не конфликт“. Борбата за Белия дом бе оспорвана, а победата на Тръмп бе изненадваща за мнозина. Републиканците в страната спечелиха освен президентските избори и тези за Сената, като получиха пълен контрол над Конгреса. Републиканската партия спечели трудна победа с 51 места в Сената срещу 46 за Демократическата партия. След излизането на новината мексиканското песо поевтиня стремглаво спрямо щатския долар, като се търгува на ниво от 20.0170 песо за 1 долар. Сривът при песото се получи с оглед очакваната агресивна политика от страна на новия президент на САЩ спрямо Мексико. Очаква се Тръмп да отмени споразумението за свободна търговия между двете държави и да изгради стена по южната граница на САЩ, с която да спре мигрантския поток от Мексико.

Златото продължи да бъде използвано като актив убежище и достигна над 1 330 долара за тройунция, като в крайна сметка се задържа на ниво от 1 296.59 долара за тройунция. Лекият суров петрол сорт WTI продължава да се търгува около 45 долара за барел, като цената на суровината е движена главно от спекулациите около срещата на ОПЕК във Виена. Най-голямото пристанище в Либия ще е готово да възобнови експорта на петрол от страната в най-скоро време, което може допълнително да окаже натиск над черното злато.

В рамките на изборния ден борсовите индекси зад Океана записаха сериозни ръстове, след като първоначално резултатите от гласуването сочеха преднина за Хилари Клинтън. Широкият индекс S&P 500 приключи сесията с ръст от 0.4% до 2 146.47 пункта, като бе подкрепен и от сектора на комуналните услуги. Рано тази сутрин европейските борсови индекси отвориха на червена територия, като германският DAX30 записа спад от около 4.5% спрямо вчерашната сесия, но впоследствие спадовете бяха покрити и към момента и индексът се търгува на ниво от 10 372.85 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Двойката се покачи рязко тази сутрин. Причината е волатилността около изборите в САЩ. Австралийският долар се обезцени заедно с канадския спрямо кошницата. Нашата идея за покупки на EURAUD в зоната на подкрепа около 1.43198 е на път да се осъществи. На 2 ноември сметнахме за най-удачно за свием експозицията си с 50%, когато цената беше около 1.4500. Рискове от загуби при тази сделка след частичното затваряне няма, оставаме дълги до достигането на цена от 1.49956 австралийски долари за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още