IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo остава оптимист за германската икономика

Поради изтичане на ефекта от ниските цени на петрола експертите очакват приближаване на инфлацията в страната до целевите равнища на ЕЦБ

12:48 | 16.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на Ford в Кьолн, в който се асемблира моделът Fiesta. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Ford в Кьолн, в който се асемблира моделът Fiesta. Снимка: Ройтерс

Базираният в Мюнхен Институт за икономически изследвания (Ifo) предвижда икономически растеж от 1,9 на сто за германската икономика за тази година и леко забавяне до 1,5 на сто за следващата година. С това икономистите потвърждават дадената по-рано през есента заедно с други водещи институти прогноза за текущата година, но повишават леко предвиждането си за 2017 г. (от досегашните 1,4 на сто), предава Ройтерс.

„Всички признаци сочат, че четвъртото тримесечие на 2016 г. ще е по-силно от това, което очаквахме“, пояснява президентът на организацията Клеменс Фюст. „Този подем ще ни придружи и през следващата година“. 

През юни обаче в своята самостоятелна прогноза икономистите от Мюнхен предвиждаха, че брутният вътрешен продукт на Германия (БВП) ще нарасне с 1,8 на сто през 2016 г. и с 1,6 на сто за 2017 г. За 2018 г. те прогнозират в петък увеличение на БВП от 1,7%.

Други изследователски институти вече излязоха през последните дни с прогнози за ръст от подобен мащаб. Така например базираният в Берлин Институт за икономически изследвания (DIW) и есенският RWI предричат ръст на БВП от 1,8% за тази година и 1,2% за следващата година. Икономистите от Института за икономически изследвания в Хале (IWH) изчисляват, че през тази година германската икономика ще нарасне с 1,9 на сто, а през 2017 г. - с 1,3%.

Още по-оптимистично се изказват от базирания в Кил Институт за световна икономика, чиито анализатори смятат, че „въпреки международната несигурност" ще има ръст на БВП от 1,9% през тази година и 1,7% през следващата година, докато за 2018 г. се прогнозира нарастване от 2 на сто.

Президентът на Ifo Клеменс Фюст подчертава, че промяната на темпото от 2016 г. до 2017 се дължи само „на по-малкия брой работни дни". Броят на германците в трудоспособна възраст се очаква да продължи да се покачва от 43,5 млн. през тази година до 43,8 млн. през следващата година и 44,2 млн. през 2018 г. Прогнозата за броя на безработните е да остане на стабилни нива и през трите години на равнище от около 2,7 млн. въпреки наплива на бежанци на пазара на труда. Така нивото на безработица възлиза на 6,1%.

Частното потребление ще нарасне според прогнозите с 1,9% през 2019 г., но през 2017 г. и 2018 г. само с 1,2%. Брутните инвестиции в съоръжения през тази година ще отчетат ръст от 2,2%, през следващата година – от 1,8%, а през 2018 г. с 3,1%.

Заради разходите за бежанците обаче според изчисленията на Ifo бюджетният излишък на държавата ще падне от 21,5 млрд. евро през тази година до 11,6 млрд. евро през следващата година и до 9,2 млрд. евро през 2018 г.

Поради изтичане на ефекта от ниските цени на петрола експертите очакват ускоряване на инфлацията от 0,5% през тази година до 1,5% през следващата, и до 1,7 процента през 2018 г.

„Германската инфлация е близо до целта на Европейската централна банка", казва Фюст. „Като цяло подобно развитие се очаква за еврозоната, а ЕЦБ трябва да ускори поетапното спиране на покупките на облигации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още