IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е първично монетно предлагане и защо САЩ го забранява?

Първичното публично предлагане на крипто монети от американската компания Telegram среща съпротивата на Комисията за ценни книжа и борси

08:15 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ето част от оплакването на SEC: От януари до март 2018 г. Telegram е подписала договори за покупка на Gram с първоначалните купувачи. Според споразуменията TON Issuer Inc., дъщерно дружество изцяло собственост на Telegram Group Inc., ще „издаде нова криптовалута, известна като Grams... , следвайки разработването и пускането на нова блокчейн платформа”, наречена TON Network. Първоначалните купувачи от своя страна „са се абонирали“ за Grams, чрез купуването им на фиксирани цени, а Telegram е поела ангажимент да ги достави след разработването на блокчейн платформата.

Telegram зае позицията, че договорите за покупка на Gram са инвестиционни договори, т.е. ценни книжа, но с ограничителни предупреждения, известяващи гражданите на САЩ, че „предлагането и продажбата на тези ценни книжа не са регистрирани според Закона за ценните книжа от 1933 г.”, и „те не могат да бъдат предлагани, продавани или по друг начин трансферирани... освен след действителна регистрация.”

Telegram обаче претендира, че Grams, основата на договорите за покупка, без които споразуменията нямат стойност или цел, не са ценни книжа, а валута. Следователно Telegram не постави ограничителни предупреждения върху Grams, нито пък купувачите бяха предупредени, че не могат да продават Grams в САЩ при липса на регистрация. Купувачите на Grams не са ограничени да ги препродават на други, като се изключат ограничителните периоди, поставени върху някои Grams, продадени на първоначални купувачи.

Telegram продаде Grams за 1,7 милиарда долара, по-точно чрез договори  за покупка (пред-токъни), на акредитирани инвеститори, включително водещи фирми за рисков капитал като Kleiner Perkins, Benchmark и Sequoia. Компанията използва част от парите, за да разработи своя блокчейн проект и сега се готви да го стартира. Тя ще го направи като предостави някои токъни безплатно на потребителите на своето едноименно приложение за съобщения, а други – на разработчици, създаващи продукти в блокчейн системата й, и разбира се чрез превръщане на тези договори за покупка на Gram (ценните книжа, които Telegram продава за финансиране на развитието) в Grams, полезните токъни (не ценни книжа), които ще бъдат използваеми в системата.

Още от оплакването на SEC: През март 2019 г. Telegram пусна бета версия на TON Blockchain, мрежа, създадена да тества функционалността на TON и Grams. Това беше необходим предшественик за Telegram с оглед стартирането на TON Blockchain и предоставянето на Grams на първоначални купувачи.

Telegram се готви да достави продадените Grams на първоначални купувачи и ще го направи най-късно до крайния срок - 31 октомври 2019 г. Всъщност Telegram наскоро пусна TON Wallet и даде на първоначалните купувачи срок до 16 октомври да й предоставят блокчейн адрес, на който да получава Grams.

Понастоящем ответниците възнамеряват също да заделят 500 милиона Grams (или приблизително 10% от подлежащите на издаване) за употреба като стимули към външни разработчици на продукти за TON Blockchain. … Ответниците също смятат да прехвърлят приблизително 250 милиона „безплатни“ Grams (от оставащите 1,4 милиарда) до потребителите на чат приложението на компанията в дните/седмиците веднага след стартирането, за да помогнат за създаването на ликвиден пазар за Grams, включително за такива, които Telegram все още притежава.

Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още