IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е първично монетно предлагане и защо САЩ го забранява?

Първичното публично предлагане на крипто монети от американската компания Telegram среща съпротивата на Комисията за ценни книжа и борси

08:15 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Друго решение е да не се продават ICO токъни на американски инвеститори или да се продават само на „акредитирани“ (богати) инвеститори чрез частни предлагания, които не изискват регистрация. Това не е чудесно решение, защото ако искате вашата платформа да бъде широко използваема, не можете да я ограничите до акредитирани инвеститори - всеки трябва да може да купува или продава нещата във вашата мрежа.

Има още едно решение, благословено от няколко адвокатски кантори, което се превърна в нещо като популярния подход за най-добри практики. То гласи следното: Продайте нещо – да го наречем „предварителен токън“ – на акредитирани инвеститори (институции, рискови капиталисти и др.), за да съберете пари за изграждане на вашата платформа. Признайте, че пред-токънът е ценна книга. Когато платформата е изградена, тя ще работи с токъни, криптовалута, която може да се използва за транзакции на платформата и не е ценна книга. В някакъв момент - при или след стартирането на платформата – пред-токънът (ценната книга) се превръща в токън (който не е ценна книга) и всички хора, които са купили пред-токъни за финансиране на платформата сега имат токъни, които да използват на нея. (Или да ги продават на хора, които ще ги използват.)

Това изглежда спазва закона за ценните книжа - вие не продавате спекулативни инвестиции на дребни инвеститори, за да финансирате развитието на нов бизнес - като същевременно съблюдава намерението на ICO: Вашата платформа се финансира (косвено, в крайна сметка) от хората, които я използват. Хората, които влагат пари го правят не в замяна на дял от печалбата, а заради възможността за участие в самата платформа. В този модел пред-токънът може да бъде наречен „Споразумение за покупка на токъни“ или „Просто споразумение за бъдещи токъни“. Това е защитна обвивка за евентуалния полезен токън.

Преди 10 дин  SEC спря с ограничителна заповед ICO-то на компанията Telegram Group Inc. Прессъобщението на SEC гласеше:

„Нашите спешни действия днес имат за цел да попречат на Telegram да наводни американските пазари с дигитални токъни, които според нас са продавани незаконно", заяви Стефани Авакян от Комисията. „Ние твърдим, че ответниците не са предоставили информация на инвеститорите относно Grams (криптовалутата) и бизнес операциите, финансовото състояние, рисковите фактори и мениджмънта на Telegram, каквато законите за ценните книжа изискват.”

„Неведнъж сме заявявали, че емитентите не могат да избягват федералните закони за ценни книжа просто чрез обозначаване на техния продукт като криптовалута или цифров токън“, посочва Стивън Пейкин от SEC. „Telegram се стреми да извлече изгода от публичното предлагане без да спазва отдавна установени отговорности за разкриване на информация, предназначени за защита на инвестиционната общност.“

Но това всъщност не е честно спрямо Telegram. Компанията не се опитва „да избегне федералните закони за ценни книжа просто като обозначи своя продукт като криптовалута или цифров токън.“ Вместо това Telegram използва най-добрите практики, продавайки на рано акредитирани инвеститори ценна книга, която трябва в крайна сметка да се превърне в токън (който не е ценна книга).

Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още