IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом на парите в брой? Идеята крие и рискове

Според актуално проучване търговците в Швеция може да не приемат плащания в брой след 2023 г.

14:20 | 20.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Какви са рисковете за потребителите?


Първо и най-важното, преминаването към цифрова валута би изложило на риск тези, които печелят пари с текущата система на пари в брой и депозитни сметки. Преди всичко това са банки и компании за кредитни карти, както и производителите на хартиени пари, монети и банкомати.


Ефектът върху банковата система също не бива да се подценява. В епохата на цифровото евро на потребителите вече няма да се налага да разчитат на банките като посредници; те биха могли да изтеглят парите си директно от централната банка. За банките, които са подложени на натиск през последните години от нови дигитални конкуренти и постоянните “наказателни” отрицателни лихвени проценти, това би било допълнителна тежест.

А има и други рискове. Банката за международни разплащания (BIS) предупреждава, че хората все повече теглят и трупат пари, особено по време на финансова криза.

Това може да се превърне в психологически проблем в общество, където парите в брой се елиминират до голяма степен. Ето защо водещите централни банки се съгласиха, че цифровите пари не трябва да застрашават паричните средства или финансовата стабилност.

Затова дори в Швеция, която до голяма степен е отвикнала от пари в брой, експертите препоръчват да не се разчита изцяло на цифрови пари. В противен случай, в случай на срив в системата за платежни операции, ежедневието с всички негови ежедневни трансакции може внезапно да спре.

И все пак отбранява ли се кешът? 

По-голямата част от човечеството живее в страни, където поне 90 процента от трансакциите се извършват в брой. Дори и на тези пазари с интензивна парична наличност обаче кешът постепенно губи позиции спрямо други платежни инструменти.

По принцип потребителите в по-богатите икономики са склонни да предпочитат безкасовите алтернативи. Използването на пари в брой в Швеция, Финландия, Обединеното кралство, Холандия, Канада, Франция и САЩ е спаднало доста под 50 процента от общия обем на трансакциите още преди две години, показва анализ на Мckinsey. Германия, Япония и Австрия се открояват като богати страни, в които потребителите поддържат силно предпочитание към кеша на мястото на продажба въпреки универсалната наличност на инструменти за електронни разплащания и широкото приемане на електронни преводи за периодични плащания.

Авангардът във войната с парите в брой е Северна Европа, където най-малко едно на всеки пет плащания се извършва в брой, а да ползваш пари в брой в магазините и ресторантите става все по-трудно. 

Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Купуваш на вересия....изплащаш на магия(забавено или забравено плащане)...и никакво дигитално, кешово или бартерно плащане.....това е бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
knbizz
преди 3 години
Когато се премахне анонимността на покупко продажбата, пазара престава да е регулатор. Създават се условиа за персонални цени. Колко струва едно шише вода в пустинята? Колко струва аспирин, ако ти спасява живота? Е това е което се иска. Монополна индивидуална цена. От което печели само най-голямата акула. Добре дошли в маскарад на Гугъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 3 години
Злокобният проблем на съвременната цивилизация е неправилното емитиране на пари.Грешката на централната банка подсигурява за щети.Промяната на начина на плащане на неправилно емитираните пари не може да спаси от катастрофална криза.За устойчив просперитет в съответна държава е необходимо подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
POS терминали на батерия? Наскоро влязох в един магазин без ток, дори и с пари в брой, ми беше трудно да си купя нещо, защото трябваше да чакам 5 минути, да запишат 3 баркода на ръка и какъв продукт е.Според мен има нужда от промяна на материала за изработка на банкноти. Юаните, могат да се перат без проблем и са доста по-издръжливи, което намаля и нуждата от честа подмяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Възхвалявайте предимствата на дигиталните пари, ама ако спре токът, как ще си купите хляб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още