IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом на парите в брой? Идеята крие и рискове

Според актуално проучване търговците в Швеция може да не приемат плащания в брой след 2023 г.

14:20 | 20.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Какво беше влиянието на пандемията? 

За глобалния сектор на плащанията събитията от 2020 г. промениха сериозно очакванията и значително ускориха няколко съществуващи тенденции. Кризата с общественото здравеопазване около COVID-19 и многобройните последици - сред тях правителствените мерки за защита на гражданите и бързите промени в поведението на потребителите, промениха оперативната среда за бизнеса по целия свят. За сектора на плащанията се отчита спад на глобалните приходи с около 22% през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г., изчисляват от McKinsey. 
 Пари Пари

“Очакваме приходите да се възстановят (само до известна степен) през втората половина на 2020 г., завършвайки със 7% по-ниско ниво от цялата 2019 г. През последните няколко години приходите от плащания са нараствали с приблизително 7 процента годишно, което означава, че тази криза ще свие приходите с 11 до 13 процента под прогнозата ни за предпандемични приходи за 2020 г.”, поясняват от консултантската компания в своя The 2020 McKinsey Global Payments Report.

Що се отнася до глобалните плащания, 2020 г. е в драстичен контраст с предходната година, която беше относително стабилна. Глобалните приходи са нараснали с близо 5% през 2019 г., като общите приходи от глобални плащания са малко под  2 трилиона долара.

Като цяло в търговията на дребно няма спад, а промяна в поведението на купувачите. През първите шест месеца на годината потребителите са похарчили онлайн 347 млрд. щатски долара при търговци на дребно в САЩ, което е с 30 процента повече от същия период на 2019 г. - съответстващо на шест пъти годишния темп на растеж на онлайн търговията на дребно за една година.

Финансовите резултати на Amazon за второто тримесечие на 2020 г. отбелязват 40% ръст на приходите на годишна база, стимулирани по-специално от утрояването на продажбите на хранителни стоки. В Европа разликите в поведението при пазаруване сред географските райони намаляват силно, а различията между възрастовите групи също се свиват, тъй като много потребители (по-специално по-възрастните купувачи) се обърнаха за първи път към онлайн пазаруване. 

Логично предвид рязкото намаление на личните покупки, трансакциите в брой и използването на банкомати се свиват след първоначална вълна от тегления от притеснени потребители. Германия и Съединените щати отбелязаха ръстове в тегленето на пари в дните преди блокирането. Опасенията от заразяване с COVID-19 чрез банкомати с голям трафик и в някои случаи отказът на търговците да приемат пари в брой (често въпреки законовите задължения) подтикна потребителите към електронни опции за плащане.



Използването на банкомати намалява с 47% през април 2020 г. в Индия, докато в Обединеното кралство се наблюдава спад от 46% в използването на банкомати на месец средно от март до юли 2020 г. До края на 2020 г. от McKinsey очакват свиване с четири до пет процентни пункта в дела на глобалните платежни трансакции, извършени чрез пари в брой, спрямо 69-те процента през 2019 г. Това се равнява на четири до пет пъти годишното намаление на използването на пари в брой, наблюдавано през последните няколко години. 

Кога трябва да стартира цифровото евро?


Експертите изчисляват, че може да мине година, преди ЕЦБ да започне пилотен проект. А той също ще отнема време, така че не може да се мисли за Digi-Euro преди 2023 г.

Почти няма модели за подражание. Централната банка на Швеция е най-напреднала по отношение на дигиталната е-крона. Пилотният проект ще продължи до февруари 2021 г., след което ще бъде решено как да се продължи. Но като цяло парите в брой в Швеция отдавна намаляват.

Според датско проучване търговците в Швеция може да не приемат плащания в брой след 2023 г. Ето защо за шведската централна банка е налице спешната необходимост от действия, за да не оставя платежните трансакции и публичното благо на паричното предлагане изцяло на частния сектор.


Други държави като Япония, Норвегия, Южна Африка и Бразилия имат подобни проекти. За сравнение - в това направление федералният резерв на САЩ изостава сериозно.

„Но никоя от големите централни банки в света не работи дори по началните опити за електронни пари“, казва дигиталният експерт Байер. "Така че ЕЦБ в никакъв случай не е твърде изостанала с проекта си”.

Съществува обаче и негативният опит: след пилотен проект Централната банка на Украйна реши още през 2018 г., че цифровата валута не си струва усилията и може да представлява сериозна заплаха за банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Купуваш на вересия....изплащаш на магия(забавено или забравено плащане)...и никакво дигитално, кешово или бартерно плащане.....това е бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
knbizz
преди 3 години
Когато се премахне анонимността на покупко продажбата, пазара престава да е регулатор. Създават се условиа за персонални цени. Колко струва едно шише вода в пустинята? Колко струва аспирин, ако ти спасява живота? Е това е което се иска. Монополна индивидуална цена. От което печели само най-голямата акула. Добре дошли в маскарад на Гугъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 3 години
Злокобният проблем на съвременната цивилизация е неправилното емитиране на пари.Грешката на централната банка подсигурява за щети.Промяната на начина на плащане на неправилно емитираните пари не може да спаси от катастрофална криза.За устойчив просперитет в съответна държава е необходимо подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
POS терминали на батерия? Наскоро влязох в един магазин без ток, дори и с пари в брой, ми беше трудно да си купя нещо, защото трябваше да чакам 5 минути, да запишат 3 баркода на ръка и какъв продукт е.Според мен има нужда от промяна на материала за изработка на банкноти. Юаните, могат да се перат без проблем и са доста по-издръжливи, което намаля и нуждата от честа подмяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Възхвалявайте предимствата на дигиталните пари, ама ако спре токът, как ще си купите хляб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още