IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът си остава валутният крал

Американската валута е доста удобно убежище от многобройните проблеми по света

11:11 | 22.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По-високите доходности ще направят долара по-привлекателен. Повишената глобална несигурност само ускорява процеса. Растежът в САЩ не трябва да е най-силният в света, а просто сред най-силните. Това ще подкрепи долара.

Това не означава, че доларът в момента е евтин. Може да е разочароващо да гледате как скъпите неща просто стават още по-скъпи. Но подобряването на икономическите условия и новите фискални стимули в САЩ означават, че има допълнителни причини да се избягват нищожните доходности в Европа и Япония.

Нито едно изследване на долара не е пълно без разглеждането на Китай. Юанът постепенно се засилва спрямо долара през последните 18 месеца. Китайският износ се увеличи впечатляващо, но общата икономическа картина е на отслабващ растеж. Така че не си правете илюзии, че силата на юана е нещо различно от внимателно контролирана афера. Пекин е съсредоточен върху двойната задача да стимулира вътрешното потребителско търсене, като същевременно ограничава щетите от кредитната експлозия на своя излязъл от контрол пазар на недвижими имоти. Силният юан също има предимството да намали въздействието на по-високите цени на суровините върху местните производители, както и да намали разходите за запасяване с основни ресурси.

За да смекчи част от въздействието на по-силния долар, Китай постоянно намалява дела на зелените пари в претеглената валутна кошница, която използва за определяне на дневния референтен курс на юана. Освен това Пекин позволява значително повече чуждестранен капитал да бъде инвестиран на неговите вътрешни пазари на акции и облигации. Чуждите инвеститори държат 2,3 трилиона юана (360 милиарда долара) китайски държавни облигации, привлечени от значително по-високата им доходност.

За фондовете в акции това е шанс да получат по-широка експозиция към втората по големина икономика в света. Но в един момент китайските власти ще решат, че поддържането на тяхната валута е изпълнило целта си и ще позволят на юана да отслабне по естествен път - добавяйки още една средносрочна причина за притежаване на долара. Да се държи валута с капиталов контрол определено е за смелите.

Все още наистина няма какво да победим сегашната привлекателност на долара, тъй като индексът S&P 500 е насочен към нови рекордни върхове. Надигащата се икономика, фондовият пазар, доминиран от мантрата „да не изпуснем възходящия тренд”, и не толкова далечните перспекти за повишаване на лихвите правят американската валута доста удобно убежище от многобройните проблеми по света. От полза е и това, че Фед вече не подкрепя глобалната икономика, като наводнява света с долари, както направи в разгара на пандемията. Вложението в долари засега е логична стратегия, поне до следващия икономически спад, воден от САЩ, или някаква грешка на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
dakl
преди 2 години
ЕДВА ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Прочетох до тук: ...........стойността на зелената валута спрямо останалите основни, е на най-високото си ниво от юли 2020 г. и изглежда е на път да върви още нагоре, подхранван от високата инфлация в САЩ ..........Значи според новата икономическа теория колкото ти е по-висока инфлацията толкова ти е по-силна валутата .......божееееееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още