IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подценяването на инфлацията може да доведе до мечи движения в бъдеще

Инфлацията не е дружелюбно кученце и може да доведе до големи ценови движения, смята главният инвестиционен директор в Smead Capital Management Бил Смийд

15:10 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David &#39;Dee&#39; Delgado/Bloomberg</em></p>

Снимка: David 'Dee' Delgado/Bloomberg

Пазарът може би ще бъде изправен пред множество мечи движения и резки ценови промени през следващите години, смята главният инвестиционен директор в Smead Capital Management Бил Смийд, цитиран от CNBC.

Последните данни показаха, че инфлацията в САЩ е достигнала 40-годишен връх. През януари инфлацията в страната се е ускорила до 7,5% на годишна база, показват данните на министерството на труда.

Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г. - връх, който бе очакван от пазара. В същото време покачването на цените надмина прогнозите на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, които бяха за увеличение в размер на 7,2 на сто.

Докладът изправи на нокти инвеститорите, които са в очакване на затягане на паричната политика на Фед - ход, за който намекна гуверньорът на централната банка Джером Пауъл след последното ѝ заседание.

"Комисията смята да повиши лихвата на заседанието през март", ако има условия за това, каза в началото на февруари Пауъл, като допълни, че ръководителите не са взели никакви решения за посоката пред политиката, защото тя трябва да бъде гъвкава. 

„Сега когато инфлацията е доста над 2%, а пазарът на труда е силен, Комисията очаква, че скоро ще е уместно да повиши целевия диапазон на федералната лихва“, съобщи Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) в единодушно комюнике след края на двудневното заседание.

И докато лихвеното повишение е вече видимо, то остава въпросът колко агресивно ще е то.

Вместо да внесат яснота за това, последните изказвания на представители на Фед допълнително объркаха пазарите. "Смятам, че трябва да се подготвим по-добре за планираното премахване на разхлабената политика, отколкото щяхме да го направим по-рано. Бяхме изненадани с по-висока инфлация, това е много [голяма] инфлация“, каза гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард.

Освен това остава и въпросът доколко Фед не е закъснял с реакцията си към покачващите се цени. Според Смийд от Smead Capital Management липсата на мерки от страна на Фед през миналата година е накарала пазарът да се почувства твърде самодоволен.

"Пазарът отказа да приеме съществуването на това, което наричаме „инфлационен върколак“. Те ясно показаха това по време на пандемията, възприемайки инфлацията като дружелюбно кученце, което лекува икономиката. Инфлацията не е дружелюбно кученце и е налице смесване на динамиките, особено в САЩ“, смята Смийд.

„Казано с други думи, те [Фед] позволиха случващото се да продължи твърде дълго и пазарът едва сега осъзнава това. Досега го отричаха и тепърва започват да го приемат“, каза експертът.

Той направи паралел между сегашните макроикономически събития и тези от началото на 70-те години на миналия век – тогава войната с Виетнам все още бе в разгара си, тогавашният американски президент Линдън Джонсън обяви плана си „Велико общество“ (поредица от вътрешнодържавни програми с цел подобряване на икономиката – б.а.), а освен това бе наложено и петролното ембарго през 1973 г.

„Имахме пандемичната война, имахме „Великото общество“ на Байдън и след това Саудитската пролет (ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, която смъкна цените на суровината до нива, близки до нулата – б.а.) доведе до нулеви цени на петрола през април 2020 г.“, каза Смийд. Според него в момента има „твърде много хора с твърде много пари, които търсят твърде малко стоки“ и именно това той нарича "инфлационен върколак".

Според инвестиционния директор нарасналото съотношение между цена-печалба, високите оценки на акциите на растежа и другите форми на „финансова еуфория“ може да означават, че пазарът се е насочил към „изключително труден период“.

По думите на Смийд понеже натрупалите се спестявания се насочват към малките бизнеси, а не към Wall Street, продължавайки да налагат възходящ натиск върху потребителските цени, акциите, които ще се възползват от инфлацията, ще са печелившите.

"Проблемът е, че тези акции са малко и толкова са били пренебрегвани, че ситуацията може да стане наистина динамична. Може да станем свидетели на големи ценови движения, например при петролните компании, които се пробват да направят пари от това“, каза Смийд.

Главният световен икономист в BNP Paribas Луиджи Сперанза заяви, че ястребовият* тон на Фед кара френската банка да предвижда шест лихвени покачвания тази година. Това обаче не е достатъчно, че да промени бичите ѝ перспективи за щатските индекси, ако приходите продължат да са силни. Други икономисти пък са в очакане на седем лихвени повишения тази година.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още