IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард от Фед: Инфлацията е висока, трябва да реагираме на данните

Фед трябва да е по-настъпателен в използването на инструментите си за контролиране на покачването на цените, смята управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард

19:00 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията се оказа по-висока от очакваното, трябва да реагираме на данните, защото доверието към Федералния резерв на САЩ е подложено на изпитание. Такова мнение изрази гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард в интервю за CNBC.

"Смятам, че трябва да се подготвим по-добре за планираното премахване на разхлабената политика, отколкото щяхме да го направим по-рано. Бяхме изненадани с по-висока инфлация, това е много [голяма] инфлация“, каза Булард, според когото доверието към банката е подложено на изпитание. „Трябва да реагираме на данните и смятам, че можем да го направим по организиран начин, който няма да е разрушителен за пазарите“, категоричен бе централният банкер.

Коментарът на Булард е предшестван от друго негово изказване от миналата седмица, когато той посочи, че основната лихва трябва да бъде повишена с един процентен пункт до юли. Позицията на банкера обаче предизвика волатилна вълна на пазарите и доведе до прогнози за седем лихвени повишения през 2022 г.

Сега инвеститорите предвиждат повишение на основната лихва в размер на 0,5 процентни пункта, или 50 базисни пункта. "Смятам, че имам добра позиция и ще се пробвам да убедя колегите си, че е такава“, каза Булард.

Въпреки че на практика всички представители на комисията по отворените пазари във Фед са изразили своята позиция, то изглежда, че тази на Булард е най-ястребова.* Други представители на комисията посочиха, че очакват повишение в размер на 25 базисни пункта.

"Историята ни показа, че агресивен ход на паричната политика на Фед би могъл да има дестабилизиращ ефект върху растежа и ценовата стабилност, която се опитваме да постигнем“, каза в неделя управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели, според която трябва да се действа внимателно.

Според Булард обаче инфлацията се ускорява от няколко месеца насам и Фед трябва да е по-настъпателен в използването на инструментите си за контролиране на покачването на цените.

Данните от миналата седмица показаха, че инфлацията в САЩ е достигнала близо 40-годишен връх.

„Моята интерпретация не е толкова само за този доклад, а за последните четири доклада, взети заедно, които сигнализират, че инфлацията се разширява и евентуално се ускорява в американската икономика“, поясни Булард.

„Инфлацията, която виждаме в момента, е много лоша за домакинствата с ниски или средни доходи. Хората не са щастливи, потребителското доверие се свива. Това не е хубава ситуация. Трябва да уверим хората, че ще защитим нашата цел за инфлацията и ще я върнем на ниво от 2%“, допълни Булард.
Предстои в сряда да бъдат публикувани протоколите от последното заседание на Фед от началото на февруари.

Именно опасенията за агресивно затягане на паричната политика на САЩ са сред водещите причини индексите на Wall Street да започват седмицата с понижения. Освен това инвеститорите следят зорко и ситуацията в Украйна поради страхове от руска инвазия, която би довела до война.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още