IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ достигна близо 40-годишен връх

Цените в страната растат с рекордни темпове, оправдавайки опасенията на инвеститорите за икономическото възстановяване

17:04 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hannah Beier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

През ноември инфлацията в САЩ се ускори с най-бърз темп от 1982 г. насам, показват данни на министерството на труда, съобщи CNBC. Статистиката показва предизвикателствата пред икономическото възстановяване, увеличавайки натиска върху Фед.

Индексът на потребителските цени, който измерва цената на широк кръг стоки в потребителската кошница, нарасна с 0,8% през ноември, достигайки темп от 6,8% на годишна база.

Основният индекс, в който не влизат цената на хранителните продукти и енергията, нарасна с 0,5% през миналия месец и с 4,9% на годишна база. Това е най-големият ръст в показателя на годишна база от средата на 1991 г. досега.

Причините за това ускорение се крият в обичайните заподозрени. Енергията поскъпна с 33,3% от ноември 2020 г., а само за предходния месец увеличението е 3,5%. Само бензинът поскъпва с над 58 на сто.

Увеличението в цената на храните е в размер на 6,1% за година. Отчетеният ръст при цената на използваните  автомобили и товарните превозни средства, който има голям принос за общия скок, е в размер на 31,4%. За сравнения предходния месец увеличението е 2,5%.

Според данните на министерството на труда ръстовете, регистрирани при храните и енергията, са най-големите едногодишни увеличения от поне 13 години насам.

Данните за инфлацията станаха причина за опасения сред инвеститорите, които се отразиха в спад на основните индекси както на американската, така и на азиатската фондова борса. В края на търговския ден в четвъртък щатските индекси прекъснаха печелившата си сериякато една от причините за това бяха именно притеснителните прогнози за показателя. Прогнозите на Dow Jones бяха за 6,7% годишна инфлация през ноември за индекса на потребителските цени и 4,9% за основния индекс. Сесията в петък за азиатските пазари също приключи на червено отчасти заради завърнали се притеснения относно новия вариант на коронавируса омикрон.

Въпреки че заявленията за помощи за безработица в страната нараснаха с най-бавен темп от 1969 г. насам, а очакванията за БВП са той да нарасне силно в края на 2021 г., инфлацията продължава да е най-големият проблем за икономическото възстановяване на САЩ.

От централната банка на САЩ следят зорко данните. Следващата седмица предстои последното за тази година заседание на Фед. Представители на банката намекнаха за постепенно забавяне на стимулите с цел овладяване на покачващите се цени. Масово инвеститорите очакват Фед да намали двойно покупките на облигации до 30 млрд. долара на месец. Това може да стане още през януари 2022 г., като ще даде възможност за повишаване на лихвите още през пролетта на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още